Glasögon och linser vid sällsynta sjukdomar

Jag har ett synfel. Jag har nästan alltid dygnetrunt-linser på mig, förutom om jag är väldigt trött eller om jag är sjuk. Då är det skönare för ögonen med glasögon. Och så är det skönt att vila ögonen från linser några dagar då och då, men glasögon funkar så himla dåligt för mig. Jag har en bindvävssjukdom. Jag saknar en tredjedel av all bindväv som finns i kroppen, och var finns bindväv? Jo, överallt. Bland annat i senor, ligament, tandkött, ryggrad och ögon, men också i huden.

När jag har glasögon på mig i mer än 4-5 timmar får jag så himla ont bakom öronen eller på näsan, att jag inte kan ha dem längre. Visst skulle jag kunna ha en huvtröja på mig och sätta glasögonen utanpå huvan, men kom igen – så tänker jag inte gå ut. Det spelar ingen roll hur många gånger jag går och justerar glasögonen och hur de sitter. Det gör ändå förbannat ont efter en stund när de trycker mot huden. De kan sitta så löst att de nästan ramlar av, och det gör ändå ont.

Glasögon

Tvingas använda linser

Så vad gör jag? Jo, jag använder linser. Det är dyrare, men jag har inte så mycket att välja på. Att operera ögonen är inte ens ett alternativ, eftersom det är mycket bindväv i ögonen. Dessutom innebär sjukdom en läkningstid som är 2-3 gånger längre än hos friska människor, och en del saker läker inte alls. Jag ser inte helkonstig ut i glasögon, och jag tycker att det är ganska snyggt ibland, men det funkar bara inte. Dessutom är det oftast alldeles för dyrt att gå till optikern och köpa linser där, så det gör jag online – men det är ändå dyrt när man är sjuk och ganska inkomstlös.

Någon som vet om det går att få bidrag för sånt här på något sätt? Landstinget här finansierar en viss del av kostnaden för glasögon- eller kontaktlinser om man har afaki, dubbelseende och specifika fall av skelning. Som vanligt finns inte sällsynta sjukdomar som påverkar ögat och förmågan att bära glasögon med på listan. Jag har mailat Landstinget och frågat om det går att ansöka om man har sjukdomar som påverkar ögonen och förmågan att bära glasögon, så vi får se vad de har att säga om saken. Vet ni vad jag gissar att det blir för svar? Nej.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/03/glasogon-och-linser-vid-sallsynta-sjukdomar/

2 kommentarer

  • Tofflanmars 17, 2014 kl. 18:20
  • Svara

  Tyvärr tror jag att du har rätt när det gäller svaret. Glasögon ses oftast inte som nåt hjälpmedel (!) i landstingens ögon, så…

  Men lustigt att du säger det, jag har samma problem med glasögon. Får ont på min gigantiska näsa eller bakom öronen. I lördags hade jag brillor eftersom jag hade ont i ett öga. På söndagsmorgonen var jag alldeles röd på näsan där brillorna hade hängt. 🙁 Så i med linser igen. Idag, måndag, gick jag med en felvänd lins halva dan. Det var inte heller skönt. Jag kör med endagslinser, det funkar bäst eftersom jag har ett brytningsfel.

  1. Ja, visst är det konstigt! Jag fattar väl om man inte kan ge bidrag till var och varannan som har synfel, men om man har en sjukdom som i allra högsta grad påverkar ögon och hud borde det i alla fall inte vara helt uteslutet. Att skela känns inte lika allvarligt, liksom…

   Det är inte så kul att ha linser för att det gör för ont att ha glasögon (köpa nya glasögon finns ju inte på kartan), och det är inte så kul att ha glasögon som gör ont för att det gör ont i ögonen av att ha linser. Kanske skulle skaffa mig en monokel eller två…? :mrgreen:

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.