Pi-dagen i dag!

I dag är det pi-dagen igen! 14 mars, alltså 3.14, piπ. Pi är alltså ett tal som representerar förhållandet mellan en cirkels omkrets och diameter, för er som inte vet det. Om det är någon som fortfarande inte fattar kan jag tyvärr inte göra något för er, ni får öppna en lärobok i matematik och börja läsa. Så vad innebär Pi-dagen? Jo, det är ju uppenbarligen ingen officiell högtid, men i många kretsar firas dagen ändå. Och hur firar man då? Jo, man ska äta paj. Pie, för det uttalas så på engelska.

Tacopaj

Det hade varit gott med en bit paj, så om jag orkar i kväll ska jag faktiskt göra en. En matpaj blir det då, för älskaren R är matpaj-tokig, och jag har inte något direkt roligt att stoppa i en efterrättspaj. I en matpaj kan man slänga vad fasen som helst, lite som en pyttipanna, fast i en deg. Broccoli, ädelost, bacon och äggstanning brukar bli fint, men egentligen funkar det med vad som helst. Har lite rökt skinka som måste ätas upp, så det kanske blir en standardpaj.

Men tillbaka till pi-dagen, vilket även råkar vara samma dag som Albert Einstein föddes – för 135 år sedan. Pi-dagen har bara firats sedan 1988, och första gången gjordes det på museet Exploratorium i San Francisco. Jag är lite töntig, men jag tycker att det är ett roligt påhitt. Jag är inte så engagerad så att jag gör en lika snygg paj som på bilden, men jag fnissar lite i alla fall. Har du tänkt på att det är pi-dagen i dag?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/03/pi-dagen-dag/

2 kommentarer

    • Pettermars 17, 2014 kl. 11:03
    • Svara

    FAN!!!!! Det glömde jag. Jag är vetenskapsnörd och älskar matematik, fysik och kvantprylar. Hade inte en tanke på den dagen som är mycket bättre än kanelbullens dag eller annat töntigt som mors dag med mera.
    Måste ju att gå att skapa någon dag för andra matematiska konstanter. Eller? Det märkliga talet e funkar inte riktigt men något måste man kunna hitta på. 😀

    1. Jag kan absolut tänka mig att fira fler sådana dagar, mycket hellre det än de andra tönterierna du räknade upp! Jag åt så mycket paj att det räckte och blev över, och tänkte faktiskt att du skulle gilla Pi-dagen!

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.