Veckans minus, vecka 13

Varje vecka delar jag ut veckans minus här på bloggen, till något otrevligt eller tråkigt som har hänt under veckan, eller något jag verkligen ogillar. Jag är ju bra på att klaga på så mycket skit, så varför inte utse det värsta varje vecka? Det kan vara allt möjligt, från stort till smått. Mat, företeelser, prylar, kläder, musik… Kort och gott: Vad som helst, som varit riktigt dåligt under veckan.

Den här veckan går veckans minus till folk som inte fattar grejen med Earth Hour. Man släcker inte lamporna och stänger av allting för att rädda miljön – det är en politisk signal där man visar sitt miljöengagemang. Har man inget sådan spelar det väl ingen roll om man släcker en timme? Att inte släcka alla lampor när man inte är i rummet, att inte stänga av all elektronik i stället för att ha den på standby, att inte stänga av vattnet i duschen när man schamponerar sig – varenda gång, varenda dag – men göra det under Earth Hour och påstå att man gör det för miljöns skull, det är att hyckla.

Det förtjänar veckans minus, eftersom det i allra högsta grad är aktuellt. Energiförbrukningen när Earth hour har infallit tidigare år har inte varit minskad, enligt Svenska Kraftnät. På vissa håll är det snarare tvärtom. Så här såg det ut vid järnverket tvärs över vattnet från där jag var i går. Utsläpp i alla regnbågens färger, och extrem värmeförlust som ingen tar vara på.

Oxelösunds järnverk. Earth hour-hyckare får veckans minus.

De små förändringarna man själv gör syns visserligen på den egna elräkningen, men industrierna står för den största elförbrukningen. De stänger av en gång om året under 4 veckor – när det är industrisemester. Så länge man flyger på semesterresor varje år, pendlar med bil till jobbet, käkar kött ofta, överkonsumerar eller köper billiga bomullskläder på H&M så spelar det inte någon roll över huvudtaget om man deltar i Earth Hour eller inte. I så fall är man inte särskilt miljömedveten, och bör inte heller hyckla om att man är det.

Däremot kan det vara mysigt med tända ljus i mörkret! Ändå sitter säkert många med paraffinljus tända under Earth Hour, (de flesta värmeljus), som avger cancerframkallande ämnen vid förbränning och bildar koldioxid som påverkar klimatet. Så om du nödvändigtvis måste elda med billiga paraffinljus för att ”skona miljön en timme”, kom bara ihåg att slänga dem i metallavfallet när de har brunnit ut. Veckans minus till Earth Hour-hycklare – jag vet att det finns gott om sådana.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/03/veckans-minus-vecka-13/

8 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Farsanmars 30, 2014 kl. 20:22
  • Svara

  Miljömupparnas menlösa manifestation.

  1. Korrekt.

  • Åkemars 31, 2014 kl. 02:04
  • Svara

  Åsch då jag säger som miljöpartiet ,,, vad ska vi med kärnkraft till STRÖMMEN kommer ju i väggen !!

  1. Haha!

  • Pettermars 31, 2014 kl. 22:05
  • Svara

  Jag släcker inte på Earth hour. Jag släcker alla andra dagar. Här snurrar få saker i onödan.

  Earth hour är hyckleri på hög nivå. Folk lättar sitt samvete en ynka timme men fortsätter bränna energi resten av året. Meningslöst miljö-mupp-jippo.

  1. Samma här, med ett undantag – det enda jag inte stänger av när jag går därifrån varje gång är datorn. Känner inte att jag behöver manifestera för miljön heller, när jag redan gör så mycket jag kan. Det är lite som att stå utanför en ambassad och skråla.

  • Petterapril 6, 2014 kl. 21:50
  • Svara

  Jag låter alltid datorn gå ner i viloläge och den är i princip som att stänga av den. Någon gång då och då stänger jag inte av min router men den fimpas normalt varje kväll.

  PS. Kylskåp och frys stänger jag normalt inte av. Har lärt mig att man kan bli sjuk då. DS

  1. Ja, kyl och frys kan jag väl hålla med om att det är smartast att låta dem stå på… Och kanske värmen på vintern… 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.