Kasta mat

Överallt läser man om det stora matsvinnet och hur många som kan tänka sig att kasta mat för att bäst före-märkningen har passerat med en dag. Det stör mig som fasen, varför skulle man ens komma på tanken att kasta mat, när den inte ens är dålig? Det är fler som blir sjuka av att äta på restaurang eller snabbmatshak (eller varför inte mjukglass så här när det börjar bli varmt), än det är folk som blir sjuka av mat som har passerat bäst före-märkningen.

Jag skulle aldrig få för mig att kasta mat – med undantag från när man köper storpack frukt eller grönt och något i påsen var dåligt till att börja med. Jag äter upp de matrester som blir över (vad fan är det med ”nej jag är sugen på något annat i dag” – laga inte för mycket mat om du inte tänker använda den!), och jag köper inte mer färskvaror än vad som går åt. Frukt kan man frysa in i småbitar när de börjar bli övermogna, perfekt att ha i smoothies. Bäst före-märkningen på ägg gäller om de står i rumstemperatur, de håller självfallet mycket längre i kylen. Har nog faktiskt aldrig slängt ett ägg i hela mitt liv, när jag tänker efter.

Ägg

Att kasta mat som torrvaror – salt till exempel – bara för att de har ett bäst före-datum är bara löjligt. Jag förstår det verkligen inte. Vilka är det som kastar sådana enorma mängder mat att vi får ett så stort matsvinn? Hur har man ens råd att kasta sådana mängder mat? Jag har ju visserligen inte några extra pengar att röra mig med, så jag kan inte slänga och köpa nytt, men även om jag kunde det skulle det aldrig falla mig in. Mat (och miljön) är en värdefull resurs som i alla fall jag är rädd om. Varför slänger folk bort så många helt perfekta saker, och varför är folk så jävla rädda för datummärkningen?


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/04/kasta-mat/

4 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

  • Farsan on april 11, 2014 at 20:13
  • Svara

  Magnifikt med bäst-före-datum på salt – natriumklorid. Hur fan kan det åldras? En stabil kemisk förening.
  Hos oss har vi nu fått en extra soptunna att kasta matrester i. Den enda vi hade förut var av den minsta modellen som erbjöds och i den skramlade det lite på botten med fjortondagars-tömning. Nu har de smarta i kommunen kommit på att matavfallet ska bli till biogas, som ska kunna driva en bil tjugo gånger om året till Stockholm t.o.r. (från Bålsta), totalt 200 mil. Jag ger mig fan på att sopbilens extra tomgångskörning vid upphämtandet mer än väl förbrukar den energi som soporna kan alstra. Att sen kostnaden per hushåll för sophämtningen stiger med 600 kronor per år är väl inget att bråka om. Heja alla miljömuppar!
  Kanske ska jag också nämna att de mesta soporna i energiåtervinningspåsen (fint ord va?) är äggskalen från frukost, någon ostkant och ett och annat kaffefilter.

  1. Härligt. Vi har en sån tunna på landet. Full av härliga djur på somrarna!

    • Farsan on april 11, 2014 at 23:56
    • Svara

    Några som blir goda tillagade?

    1. Säkert, men det blir mer avfall av de större bestarna.

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: