Krämigt…?

Jag vet inte varför jag avskyr ordet krämigt så mycket. Men det gör jag – innerligt och passionerat! Det används lite på fel sätt också, som en direkt översättning av engelskans ”creamy” – gräddigt. Och gräddigt är väl inte alls vad folk oftast menar när de säger krämigt? Eller? Om jag har förstått det hela rätt i de sammanhang jag jag hört ordet krämigt användas, så menar de antingen egentligen en mjuk konstisens, något som är lätt att bre ut, eller så handlar det om att det är en mild och ganska söt smak. Alltså ingenting som är kraftfullt, lite strävt, kärvt eller fullt av smak.

Det har ju i alla fall ingenting med grädde att göra när ordet krämigt används i dagligt tal, och då har man ju liksom missat poängen lite. Det är ju faktiskt så att det har med grädde att göra, ursprungligen. Och beskrivs något som ”smooth” på engelska, så är den svenska översättningen på matvaror oftast krämig. Fel. Menar folk att något har samma konsistens som kräm, när de säger krämigt? Bredbar ost med samma konsistens som jordgubbskräm – nej tack. En snabb googling på krämiga recept, så hittar man allt från ägg (!) till ris, mos och olika slags täcken. Ehh…? Tydligen är både carbonara och risotto väldigt krämiga rätter, trots att de inte innehåller grädde. Nej, en riktig carbonara innehåller inte någon grädde alls. Det är ägg och ost.

Pasta carbonara

Så varför använder folk ordet krämigt? Är det i brist på ett ordentligt ordförråd, är det för att ingen har stannat upp och funderat över vad ”creamy” betyder, eller gillar folk helt enkelt ordet? Jag tycker att det är avskyvärt. Och varför i hela friden skulle någon vilja ha något som är milt och krämigt? Jag vill mycket hellre ha något som har mycket smak eller stark smak, som inte döljs av grädde eller annan utfyllnad, så att det inte går åt lika mycket för att få den smak man vill.

För det är väl lite så det är med saker som lanseras som milda och krämiga – man tar bort lite smak och fyller ut det med billigt fett. Nej, jag vägrar köpa något som marknadsförs som krämigt. Jag vill ha djärva smaker utan utfyllnad.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/04/kramigt/

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.