Sjukhuscafeterior

I går fick jag njuta (?) av en kopp kaffe på sjukhuset i väntan på en taxi hem efter mötet med handspecialisten. Det är något särskilt med sjukhuscafeterior, och den aningen tryckta stämningen som infinner sig när de ligger i närheten av de geriatriska och palliativa avdelningarna. Vid borden hittar man bland annat oroliga anhöriga som försöker verka normala inför barnen som är för små för att förstå varför de är där, men är överlyckliga för att de får glass på en tisdag.

Sjukhuscafeterior brukar inte erbjuda något särskilt upphetsande att äta. Surt kaffe som har stått på en värmeplatta alldeles för länge för att ingen som jobbar där verkar bry sig, svindyra mackor, och små tetror med saft för ungarna för femton spänn styck. Kanske en frukt om man har tur, men mest kondisbitar och äckliga kakor. Caféerna brukar inte se särskilt upphetsande ut, heller. Hårda, billiga pinnstolar, fläckiga dukar och plastblommor i en vas med prislappen kvar. “Konst” på väggarna, i ett försök att liva upp stämningen, kanske.

Café på sjukhus. Sjukhuscafeterior borde vara viktiga, för en del är det dagens höjdpunkt!

Väggarna är lite fläckiga, i grunden kommunalgrå eller beige, och det är så fult och otrevligt det bara kan bli. Borde man inte kunna lägga lite extra krut på att göra såna här ställen i alla fall bara en aning lite mysiga? För de som “bor” på avdelningarna kan det vara dagens höjdpunkt att gå och fika, så det borde vara viktigt att man har ett mysigt ställe. Sjukhussängen är inte så kul, och inte dagrummen heller. Nej, fram för mysiga och ombonade sjukhuscafeterior. Jag har fikat i några stycken, och alla är lika sterila och deprimerande.


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/04/sjukhuscafeterior/

10 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Haha kunde inte ha sagt det bättre själv. Den där “konsten” på väggarna är något jag många gånger har undrat över. Är det något dom tagit in för att det var billigt eller var det faktiskt någon som tyckte det var vackert?

  1. Säkert billigt, eller donerat av lokala “konstnärer”, och det täcker ju i alla fall de skitfula väggarna! :mrgreen:

 2. Inte i Växjö. Där är det trevligt att sitta och fika. Ombonat med massor av gröna växter, dock inga blommor p g a allergikerna. Fina konstverk har de också från konstnärer ifrån Växjö. Och skulle det vara dåligt kaffe, det har hänt, brygger de nytt medan man väntar. Så Växjö Lasarett har ett mycket bra utbud på både det ena och det andra.
  Kramar från mej.

  1. Åh vad bra det låter! Jag tycker att det är viktigt att det är mysigt, och gott och prisvärt fika – en sån liten detalj kan göra så mycket när man är sjukhusgäst! Kram!

 3. Håller med. Även sjukhusmaten borde förbättras markant, patienterna som vistas på sjukhus är just de som behöver näringsrik och hälsosam mat men så serveras de någon äcklig sörja istället.

  1. Ja, verkligen! Har skrivit om den usla sjukhusmaten flera gånger. Man blir inte mätt, får inte i sig på långa vägar tillräckligt mycket energi, och det smakar rent ut sagt vidrigt ibland. De kanske vill att man ska dö… Vore maten bättre skulle folk bli friska och utskrivna fortfarande, det tror jag stenhårt på.

 4. Nog för att det är trist i dödens väntrum men inte fan är det så trist här hos oss. Visst dominerar landstingsbeige och bokträinredningen. Nu hänger jag visserligen ytterst sällan på vårdinrättningar. Hos min husläkare finns det förvisso ingen kafeteria men det behövs inte då det till skillnad från landstinget går undan vid besöket.

  Men visst är det intressant med de där misslyckade allvarliga försöken att få till någon form av gemytlig stämning i blandningen av levande och död som sjukhus utgör. Ibland verkar det som om de som jobbar där själva är en mix av levande och död. 😀

  1. Ni verkar ha det bättre neråt landet! Här är det som om någon har ställt in några plaststolar i en grå och tråkig lokal, och försökt dölja den gråfläckiga vävtapeten med något “fint”.

   1. Allt är inte bra här nere, politiker bråkar om sjukvården och det saknas alltid pengar men det verkar faktiskt fungera hyfsat bra. Finns väl alltid någon som kommer i kläm men det är inte mycket jag känner igen som du beskriver det i Stockholm.
    Här nere får folk, (oftast), sina sjukskrivningar och hjälpmedel utan att det knorras. Har aldrig hört talas om någon som behövt bråka som du för att få “billiga” hjälpmedel.

    Sist jag var på det lokala sjukhuset som i och för sig går i en massa beiga nyanser fanns det avdelningar med väggar i grönt och blått. Kafeterian/lunchavdelningen ser ut som vilken annan som helst. Inte direkt restaurang men som IKEA…… kanske……. 😀

    1. Jo, sånt där tar väl aldrig slut. Hur mycket är ett liv värt? Inte så mycket. Jag tror att det hade varit mycket enklare för mig om jag hade haft samma ryggbesvär på grund av en bilolycka eller något påtagligt, i stället för en diffus och ovanlig sjukdom, men vad vet jag.

     IKEA-restaurangen kan nästan räknas som supermysig i jämförelse med den jag var på häromdagen, haha! Färg är bra. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.