Snart?

Nu har jag fått nog av att vänta på besked från Försäkringskassan angående min sjukersättning. Det är ju ett par månader sedan jag fick besked av handläggaren som sköter ärendet att det var så gott som färdigt och att jag snart skulle få ett brev, men så var det ju inte alls. Om ”snart” är två månader vet jag inte riktigt vad de har för tidsuppfattning, men för mig är ”snart” inom en vecka eller två.

Dessutom tar det ju allt mellan tre och elva veckor (ja, ni läste rätt) för mig att få en vanlig jävla tid hos Vårdcentralen, trots att jag är sjukare än de flesta. Sällsynta diagnoser hamnar extremt långt ner på prio-listan hos dem, särskilt när de inte har läkare som känner till diagnosen. Ingen vill ta tag i det, ingen kan något om saken. Av den anledningen är det ju viktigt att jag får besked redan nu, så att jag kanske, med lite god tur, hinner få en tid innan min vanliga sjukskrivning tar slut.

Läkaren som skrev intyget sjukskrev mig i sex månader, så att det skulle vara gott om tid för Försäkringskassan att hinna färdigt, men det blir ändå i allra sista minuten – om jag nu får något besked innan april är slut. Jag ringde som sagt för att höra när jag får veta hur det blir, och min handläggare var självklart på semester nu igen, precis som direkt efter hon skickat ett brev om att jag skulle kontakta henne för en telefonintervju.

Telefon

Pratade med en kvinna i kundcenter på FK, och hon sa att ärendet undergick någon slags kvalitetskontroll. Det verkar ju inte som om något av mina tidigare ärenden, eller det gällande handikappersättning (som jag har överklagat flera gånger) har gjort det, men jag vet inte om det är bra eller dåligt. Vet de som gör kontrollen vad EDS är? Det är i alla fall dåligt att det tar sådan tid och att någon påstår att jag ”snart” ska få besked när det inte stämmer, för 225 kronor före skatt om dagen är inte så roligt. Nu är de i alla fall tydligen tvungna (enligt lag?) att ringa upp mig inom två arbetsdagar, eftersom jag begärde kontakt med någon som kan svara på frågor om mitt ärende. Vi får väl se om det är en sån där ”snart”-grej också.


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/04/snart-2/

8 kommentarer

1 ping

Gå direkt till kommentarformuläret

  • S on april 2, 2014 at 22:14
  • Svara

  I ”kvalitetskontrollen” är det beslutsfattare alltså inte den som skrev förslag till beslut. BF fattar beslut. Handläggaren lämnar förslag baserat på utredning som gjorts- medicinskt och arbetslivsinriktat- är allt utom allt rimligt tvivel att du skulle kunna utöka arbetsförmågan. Måste specifikt inte känna till EDS, utan går strikt från läkarutlåtande, övrig historik, vad som gjorts på Af etc

  1. Aha, tack! Tänk om de kunde vara lika tydliga med det när man frågar, som du är! 🙂 Det låter som om det är ganska kört ändå om de bara behandlar de sakerna, eftersom ingen har utrett något då varken läkare eller AF känner till sjukdomen eller vet vad de ska göra… Det verkar som en konstig grund att ta beslut på, när så mycket kunskap saknas. Bara att hålla tummarna!

  • S on april 3, 2014 at 16:44
  • Svara

  Besluten måste fattas på den grunden. Det finns tusentals diagnoser och handläggare kan inte känna till alla. Dock måste läkaren kunna förklara påverkan på arbetsförmågan – kan den förbättras?, vad har gjorts? AF ska se om aebetslivsinriktade åtgärder kan höja funktionsförmågan, inte bedöma sjukdom och arbetsförmågan.

  1. Det känns som det är fel någonstans då, när det enligt både landstinget och socialstyrelsen inte finns några landstingsanslutna läkare som är specialiserade på det här. De flesta läkare jag träffat har aldrig ens hört talas om diagnosen när de träffar mig och skriver intyg för diverse saker.

   Det innebär självklart inte att de inte kan förklara hur arbetsförmågan påverkas (utifrån vad jag berättar), men de har faktiskt ingen aning. Symtom som kroniskt trötthetssyndrom eller kroniskt ryggskott syns ju inte heller – och tyvärr blir jag ofta behandlad utifrån hur jag ser ut i stället för vad jag säger. Det är i alla fall tur att jag fick ett jobb genom arbetsträning via AF som är välanpassat för mig! 🙂

  • S on april 4, 2014 at 20:18
  • Svara

  Finns en specialist i Lund… Vet iofs inte var du bor

  1. Stockholm. Jag har inte fått ersättning jag sökt om för landstingsansluten vård i andra län och lagt ut närmare 50.000:- på det, men jag har haft kontakt med en specialist i Mjölby. Dock inte landstingsansluten, så bara att få ett intyg kostar 3.000:-, plus läkarbesöket, resan och boendet. Det funkar inte. 🙁

  • Santiago San on april 4, 2014 at 21:00
  • Svara

  I wish you luck Klara. I’ve been waiting for my disability claim since September 2012, have finally informed me that a trial date will be July 18, 2014. Almost two years after

  1. Oh dear, that’s awful! Here the time is 3-4 months, it doesn’t go to trial unless we are denied and appeal a certain number of times. It’s been 2 months since they said I will be notified shortly, so I can only hope. 🙁 Wish you the best as well San!

 1. […] skulle vara 3-4 månader och jag inte hört något mer än att det i början av februari ”snart” var klart, har jag inte haft någon anledning att tro att 6 månader inte skulle […]

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: