Problem med språket och kaffet…

Det var lite svårt med språket i Barcelona. Jag kan hanka mig fram på spanska om jag absolut måste, och jag kan tyda betydligt mer om jag ser det i skrift, men katalanska är verkligen inte min grej. Om man byter ut några bokstäver mot x och tar bort några andra, så börjar det likna något, men det är verkligen en helt annan grej än spanska. Det var konstigt nog väldigt många på restauranger och i butiker som inte kunde prata engelska heller, trots att Barcelona är en av världens mest besökta städer.

Vi var på Starbucks i går när vi var sugna på riktigt kaffe, och det kändes självklart att de skulle kunna engelska där. Men icke. Dessutom fanns menyn inte på engelska och inte på spanska – bara katalanska. Hmm. När det var min tur i caixa (kassan) så kom vi fram till att de skrev namn på muggarna för att hålla reda på vems kopp som var vems. Och jag hade aldrig kunnat tro att det var så svårt med språket och att förstå namnet Klara – det är latinskt och inte helt ovanligt. Efter några försök gav jag upp, så numera heter jag Laura.

Kaffe från Starbucks. Problem med både språket och kaffet i Barcelona...

Arga Laura, ja, det funkar väl det också. Apropå kaffe, frukosten på hotellet (eller på vilket fik som helst) var som vanligt i de södra delarna av Europa ingen höjdare. Torrt bröd, för svagt eller för starkt kaffe (man får ta en av varje och blanda för att det ska bli bra, om de inte har riktig mjölk vid sidan av), en sorts pålägg och så en hel buffé med croissanter och sockriga, vidriga bakverk. Det ska bli skönt med min vanliga frukost – frukt och yoghurt. Mmm.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/05/problem-med-spraket-och-kaffet/

4 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

  • Piafia on maj 17, 2014 at 06:16
  • Svara

  Öööörk! Påminner mig om en kryssning med Tallink- Silja till Tallinn för några år sedan… Bara en massa majonnäsröror, ägg, torr franska och helt smaklös skivad korv. Och ett berg med giftigt färgade och skitsöta bakelser! Tack och lov för utmärkt juice och kaffe… Ett glas skumpa ingick också, men vad ska man göra, vi snodde med oss en hel flaska och avnjöt senare! Inte en enda personal nånstans på plats.

  1. Haha! Det är först när man åker utomlands man inser hur bra frukostvanor man egentligen har! Lite bubbel hade ju suttit fint så att man mjukar upp benen lite sådär på morgonen… 😀

 1. Vad bra att jag undviker moderna hak som serverar kaffe i pappersmugg. 😀

  Som en fullständigt meningslös anekdot kan jag berätta att mitt dåvarande stamfik, (90-talet), hade muggar med stamgästernas namn. Muggarna stod i ett skåp med låsta glasdörrar som stammisarna hade nyckel till. Hahahaha….. Mycket kul och en hel del höjda ögonbryn.

  1. Det kaffe som serverades ur mugg var antingen blekt blask, eller starkt kaffe med spraygrädde och kakao på! Kaffe i pappersmugg var en välsignelse i jämförelse. 🙂

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: