Veckans minus, vecka 18

Varje vecka delar jag ut veckans minus här på bloggen, till något otrevligt eller tråkigt som har hänt under veckan, eller något jag verkligen ogillar. Jag är ju bra på att klaga på så mycket skit, så varför inte utse det värsta varje vecka? Det kan vara allt möjligt, från stort till smått. Mat, företeelser, prylar, kläder, musik… Kort och gott: Vad som helst, som varit riktigt dåligt under veckan.

Den här veckan går veckans minus till reglerna kring bostadstillägg som man kan ansöka om hos Försäkringskassan. Uppenbarligen ska en fyrsiffrig inkomst räcka till att bo handikappanpassat, betala räkningar, mat, resor och dessutom vård, högkostnadsskydd för mediciner och diverse smärtlindrande behandlingar som inte ingår i Landstingets regi (eftersom de inte har något för oss med ovanligt dåliga tillstånd av sällsynta diagnoser). Men när halva boendet kostar drygt 4000 (vilket ändå är jävligt billigt för att vara en hyfsat ny och handikappanpassad lägenhet i Stockholm), när det är mer än hälften av vad min inkomst är, och det är även en ungefär lika stor summa som min vård kostar varje månad, och då är det inte så svårt att räkna ut att jag inte klarar av att betala det själv.

Pengar, sedlar

Men eftersom reglerna klart och tydligt talar om att vi lever på 1800-talet och att min sambo ska betala för mig – trots att vi verkligen inte ens har gemensam ekonomi – så blir han straffad för att han har valt att leva med mig. Han får jobba över ett par dagar i veckan och ge upp sina hobbies för att betala min del av boendet, och så skulle det vara även om jag delade lägenhet med någon som inte ens gillade mig. Med Stockholms bostadsmarknad i dag finns det en viss problematik i det…

Veckans minus går alltså till uråldriga regler som helt och hållet dödar självständigheten hos sjuka människor. Vidrigt. Jag är beroende av att någon med ett jobb eller pengar gillar mig, för att ha råd att överleva. Behöver jag förtydliga att min ansökan om bostadstillägg blivit avslagen?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/05/veckans-minus-vecka-18/

2 kommentarer

    • Mariamaj 5, 2014 kl. 09:54
    • Svara

    Det är så knäppt, att man förlorar inkomst för att man bor med någon och ens sambo ska betala för en, jag blir så arg på systemet, jag tycker sjukersättningen ska höjas (en hel del) och bostadstillägget kan dom ta bort, den inkomst man får ska man få oavsett hur man bor och om man bor med någon, systemet är så korkat 🙁

    1. Ja, det är förnedrande och förstör inte bara för den som är sjuk, men även för de anhöriga. Kvinnan ska tydligen leva på sin mans inkomst forfarande, och det är förjävligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.