Hajar i Skåne!

I förrgår kväll fick jag höra av en kompis att det snart kanske kommer att finnas hajar runt Skåne, något jag helt missat! Jag älskar ju hajar, så jag var tvungen att googla på saken. Lars Olsen, som är biolog och avdelningschef på akvariet Den blå planet vid Kastrup, har intervjuats om saken, och han säger att flera stora fiskar redan har sökt sig till nordiska vatten från Medelhavet, och att vithaj har setts utanför Storbritanniens kust.

Hajar, i alla fall vithajar som det handlar om i det här fallet, kan simma tusen mil. Mellan den skotska östkusten och Danmark är det bara 60 mil, och är de väl inne på danskt territorium är det inte alls långt till Skåne. Tydligen ska det bara vara en tidsfråga innan de dyker upp, men man kan känna sig hyfsat säker ändå – jämför bara hur många som dör i drunkningsolyckor varje år med hur många som dör av hajangrepp. Risken att bli attackerad är försvinnande liten; enligt Illustrerad Vetenskap sker det i USA (som är väldigt tättbefolkat, har ett stort hajbestånd och har högst andel hajattacker per år och land) mellan 10 och 15 angrepp varje år, varav ett leder till döden.

hammarhaj, gosedjur från ica, maskot,hajar

Jag skulle nog dö av en hjärtattack om jag låg och guppade här ute på lantstället och såg en stor vit fena komma simmandes. Om den var större än min maskothaj (som bara är några centimeter lång) skulle jag få väldigt bråttom upp. Tur att det är så jäkla långgrunt att eventuella hajar skulle gå på grund och fastna i dyn på sjöbotten innan de hinner fram till mig, i alla fall. Åh, stora hajar i Sverige! Roligt, och läskigt. Men mest roligt.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/06/hajar-skane/

6 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Tatianajuni 8, 2014 kl. 10:43
  • Svara

  Jag älskar hammarhajar . De är så söta !
  Kram

  1. Ja! Urgulliga! :mrgreen:

  • Petterjuni 8, 2014 kl. 11:30
  • Svara

  Aha. Det var därför en kompis dotter pratade om vithajar i hamninloppet. Fattade inte vad hon menade då jag missat denna nyhet.
  Med förändrat klimat flyttar djuren på sig. Kolla bara fästingarna. Jag läste någonstans att sydgränsen förflyttar sig norrut med en hastighet av 1 meter i timmen. Vem vet vilka kryp som då snart landar på kusten hos mig. Det är ju raka spåret till Tyskland och Polen härifrån.

  1. Ja, fästingarna verkar ha bråttom uppåt landet. Snart utrotar de väl älgbeståndet, eller nåt. Hoppas att du får några coolare kryp, som prärieugglor eller tvättbjörnar. :mrgreen:

    • Petterjuni 8, 2014 kl. 13:55
    • Svara

    Tvättbjörnar är coola. Värre är det väl med malariamyggor och liknande kryp som härjar söderöver. Dom behöver jag inte. Du finns ju 500 000 meter norrut så du har gått om tid att vänta efter jag fått tvättbjörnar på tomten. 😀

    1. Alla sorters myggor är elaka och bör dö (eller leva där jag inte är). De är så satans irriterande!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.