Larver

Älskaren Rs pappa berättade om en konstig grej han hade sett när han var ute och gick med hunden en dag – det var som en strut som hängde från en björk, och på struten kröp det några olika slags larver. Det låter både lite äckligt och fascinerande, så självklart tog jag och R en promenad dit för att kolla vad det var. De hade helt tagit över en liten gren på björken och spunnit in den i väv, och så här såg den ut.

En strut med larver som hänger i en björk

Den är kanske tre decimeter lång, och runt om hela fanns det larver med mer eller mindre långa försvarsmekanismer på ryggen – små hår som bränns ungefär som brännässlor. Undrar hur det skulle se ut om man skar upp den där och kollade inuti? Skulle det välla ut små kryp…? Uppenbarligen har de små larverna mumsat på björklöven inuti, och nu blivit så stora att de börjar ta sig ut för att se sig om i den stora vida världen. Den hänger helt öppet, så jag utgår ifrån att fåglarna inte gillar att käka dessa brännande små larver.

De var i två olika stadier. Några små svarta med färgade prickar, och en lite större variant som var mer brun, och med längre hår på ryggen. Farsan tog reda på vad det ska bli för slags fjärilar av dem när de har mognat klart, och om de efter det här larvstadiet förpuppar sig igen någon annanstans. Björkspinnare. De ska gräva ner sig någonstans och bli fjärilar om några år, och tydligen är larverna extremt allergiframkallande. Inte för att jag har tänkt äta dem, men det kanske innebär att man får utslag om man petar på dem. Larver är coola, särskilt mätarlarver. Min pappa var fjärilsfantast när jag var liten, så jag fick lära mig en hel del om dem då. Kanske blev jag så konstig för att jag luktade på etern när jag växte upp…

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/06/larver/

2 kommentarer

    • tatianajuni 24, 2014 kl. 09:38
    • Svara

    Jag räds inte så mycket .Är en ganska tuff kaka . Men..clowner, höga höjder och larver är jag asrädd för . Vi hade sådana där larver i våra björkar ett år. Jag gick långa omvägar förbi för jag tyckte att de var supeläskiga 🙁

    1. Åh! Såna här håriga larver ska man inte leka med, men de där små gröna sakerna är ganska snälla. Tur att de här ska gräva ner sig snart i alla fall! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.