Vanilj och nackspärr

Jag fick lära mig nåt kul hos Dr. Feelgood i dag, det var så oväntat och äckligt att jag var tvungen att googla för att undersöka saken mer när jag kommit hem. Av någon anledning nämnde han vanilj, och frågade om jag visste vad ”naturlig arom” som smakar vanilj faktiskt var gjort av. I ett labb, tänkte jag. Kemiskt och konstgjort som allt annat, men icke.

Naturliga aromer är faktiskt bara extrakt från växter, svampar och i vissa fall djur. Det finns tydligen en körtel på bävrar som innehåller ett sekret som smakar vanilj. Bävrar. Och var exakt sitter körteln? Gissa!

Bäver simmar

Jo, vid röven. Det heter castoreum, eller bävergäll. Inte direkt vad man vill tänka på när man äter sin yoghurt med vaniljarom, eller sina chokladpraliner med vaniljfyllning. Att rött färgämne kommer från småkryp är ju allmänt känt, men att ”smak av vanilj” som faktiskt inte är vanilj kommer från en bävers röv känns ju faktiskt inte alls lika trevligt. Tur att man lär sig något nytt varje dag, i alla fall…

Nu är det visserligen inte så att bävrar föds upp för att man ska kunna utvinna castoreum, utan det är mer troligt att den mesta naturliga vaniljarom vi äter kommer från ett barrträd. Men vem kom på tanken att smaka på sekretet till att börja med?!

Jag kände mig i alla fall oerhört mycket bättre efter behandlingen. Den värsta nackspärren släppte och höften blev betydligt rakare. Enklare att gå, alltså. Det var inte så att jag dansade ut därifrån, men dagen har blivit jävligt mycket bättre efter behandlingen.

Får väl bita i det sura äpplet i morgon, men jävlar vad det är värt det för att kunna vrida på huvudet eller dricka det sista ur ett glas utan att behöva lyfta den onda axeln och ta stöd med handen bakom huvudet. Nu är jag redo för äventyr, hemma framför datorn. Det finns säkert fler äckliga saker att lära sig!

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/06/vanilj-och-nacksparr/

6 kommentarer

1 ping

Hoppa till kommentarformuläret

  • Blogozine.sejuni 4, 2014 kl. 13:56
  • Svara

  Hej och Tack för en bra blogg!
  Kolla gärna in våran skoauktion till förmån för cancerforskningen, du får gärna skriva om våran auktion som tips här på din blogg!
  M.V.H Blogozine’s redaktion

  1. Tack! Bra initiativ ni har tagit!

  • LadyPijuni 4, 2014 kl. 22:01
  • Svara

  Ja, det är med ”vanilj” är ju så lagom fräscht. Det framställs bland annat från lignin som finns i ruttna granar. Jag läste att i Japan har man kommit på att man kan utvinna molekyler som påminner om vaniljens från koskit! Det ska dock bara användas i parfymer och dylikt men jag tror att det hamnar i livsmedel ändå.
  Även fast det står i en vara att den innehåller äkta vanilj så kan det vara så lite som typ 0,1% och resten består av ruttna granar, rumpkörtlar , kobajs eller något annat mysigt.
  Jag brukar köpa en liten burk vanilj från Ica, som räcker förvånansvärt länge, med ekologiskt 100% äkta vaniljpulver för ca 30 kr.

  1. Mmm, fräscht…! 🙁 Det är sällan jag lagar något med vanilj och då använder jag oftast stänger, men jag brukar äta vaniljyoghurt… Fasen vad synd att jag gillar vanilj, haha! Tack för tipset, ska kolla efter sånt där pulver!

  • Petterjuni 5, 2014 kl. 12:30
  • Svara

  Våran auktion? Det heter vår auktion på korrekt svenska. Det slarvas en hel del med våran, eran och utav. Inte för att det behöver vara fel men enligt min åsikt ser det jävligt slarvigt ut. Eller?

  Det där med bävern och vaniljen kände jag till. Det är mycket som är konstigt. I parfymbranschen kör man med bajsdoft från sibelkattens(?) körtlar. Blandar man det med annat som luktar gott luktar det tydligen ännu bättre. Hahaha.

  Jag blir inte så upprörd över sådant. Jag blir inte heller upprörd av hästkött. Däremot blir jag upprörd om det står äkta vanilj och det är sekret eller om det står oxfilé och det är hästkött. Riktigt upprörd blir jag dock av slarvigt språkbruk. 😀

  1. Det håller jag med om! Hade aldrig hört talas om vaniljgrejen, men vid lite eftertanke så är det väl så i de flesta saker som innehåller naturlig arom. Vore det bara vanilj så skulle det bara stå vanilj, liksom.

   Hästkött är gott. Jag blir nog inte särskilt upprörd heller, men jag fick mig ett gott skratt och lite mer kunskap. :mrgreen:

  • Ful fisk -juni 4, 2014 kl. 20:15

  […] « Vanilj och nackspärr […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.