Veckans minus, vecka 22

Varje vecka delar jag ut veckans minus här på bloggen, till något otrevligt eller tråkigt som har hänt under veckan, eller något jag verkligen ogillar. Jag är ju bra på att klaga på så mycket skit, så varför inte utse det värsta varje vecka? Det kan vara allt möjligt, från stort till smått. Mat, företeelser, prylar, kläder, musik… Kort och gott: Vad som helst, som varit riktigt dåligt under veckan.

Den här veckan har varit hyfsat bra, det har inte varit några större störningar eller felsteg från någon sida. Men något som är stort och viktigt, och faktiskt förtjänar veckans minus är valresultatet från söndagens EU-val. Bara fem av tio människor röstade, och det är uselt. Det är dessutom uselt att så många röstar främlingsfientligt, både i Sverige och i resten av Europa.

Självklart får man tycka och rösta precis som man vill, men jag tror att valresultatet hade blivit ett helt annat om folk bara hade pallrat sig iväg för att rösta. Man hade flera veckor på sig, så man kan omöjligt skylla på tidsbrist eller något sånt. Jag läste till exempel att kvart i fyra på själva valdagen hade 85 människor röstat i Rosengårds skola, och det är faktiskt uselt.

Okej att det är svårare att rösta och sätta sig in i politiken om man inte kan svenska så bra, men att rösta på vilket som helst av de icke-främlingsfientliga partierna hade ju varit en vinst.

Många missnöjesröstar självklart för att de inte tycker att de ”traditionella” partierna gör ett tillräckligt bra jobb, men realiteten är den att ungefär en av tio är Sverigedemokrater. En annan sak som stör mig och faktiskt också förtjänar ett veckans minus är att ett parti med ungefär 10% av väljarnas röster blir bojkottade och ignorerade av de övriga partierna, i en demokrati.

Kan man resonera och prata för sig om sin sak, så borde det inte vara något problem att prata och argumentera med vem som helst. Det skulle nog vara till Sverigedemokraternas nackdel om de faktiskt fick vara med och uttala sig och debattera. Veckans minus till det riktigt låga valdeltagandet – och resultatet.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/06/veckans-minus-vecka-22/

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Petterjuni 1, 2014 kl. 21:57
  • Svara

  Hur var det nu? I vissa delar av världen kämpar och dör folk för att få genomföra demokratiska val. I Sverige pissar vi på demokratin och förväntar oss att demokratin består.

  ”Demokrati är inget man får. Demokrati är något man kämpar för och försvarar.”

  Med det inte sagt att jag alltid håller med vad som händer men även jag försvarar rätten för ett parti som en del inte tycker behövs faktiskt får komma till tals. Det är bedrövligt att man i en demokrati fryser ut partier som inte gjort något olagligt. Lyssna och kom sedan med motargument. Jag brukar få lyssna på vissa släktingars kommunistdravel. Gissa vad de tycker om ett visst parti?

  Sanningen är nog att folk skiter i EU-valet på grund av att man inte får grep om EU eller att det känns långt bort. Missnöje helt enkelt.

  1. Ja, helt klart. Bedrövligt var ordet, och att frysa ut någon, oavsett åsikt, blir aldrig bra i slutändan.

  • Börje Anderssonjuni 1, 2014 kl. 23:57
  • Svara

  Dåligt valdeltagande var det. Sant. Ändå röstade betydligt fler svenskar än i tidigare EU-val. Ett framsteg, alltså.
  Europa måste rusta sig på allvar för att försvara och stärka demokratin som försvar mot brunhögern. Men det verkar som om inte ens de främsta ledarna riktigt vet hur man gör.
  Hur skulle det vara att börja stärka tryck- och yttrandefriheten som krympts på flera håll?

  1. Ja, det vore något, och att ungdomar får lära sig att granska saker med ett kritiskt öga redan från unga år. Att diskutera är ingenting man kan automatiskt.

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.