Klotter

Jag fattar inte grejen med varför ungjävlar får för sig att klottra på husväggar, på tåg och i varenda gångtunnel man passerar. Nu pratar jag inte om graffiti, utan om fult jäkla klotter som bara består av en signatur eller nåt som inte ens går att tyda. Det finns en liten gångtunnel i närheten av där jag bor, och det är alltid någon eller några som envisas med att sätta sina fula taggar eller andra krumelurer utan mening där.

Det sitter aldrig kvar länge, för stan är snabb med att skicka ut en firma som sanerar klotter, och det blir ju till slut en svindyr historia. Några dagar senare är det förstört igen – saneringen var egentligen inte till någon nytta. Det förskönar ingenting, det ger inget bättre rykte, oavsett krets, och det kostar bara pengar. Pengar som kunde gått till fritidsgårdar, skola, sjukvård eller vad fasen som helst. Allt är ju bättre än att lägga pengarna på att sanera klotter.

Sprayfärg

Sen kanske de där ungarna som klottrar växer upp, får sin första lön och blir sura över att en så stor del av lönen äts upp av skattepengar, men är man med och bidrar till problemet har man förverkat sin rätt att klaga. Jaha, är SL-kortet dyrt? Hur mycket tror ni att de lägger på klottersanering? Jag tycker att alla som ser någon med en sprayburk in action ska säga ifrån, för det är så jävla löjligt att klottra. Det är fan löjligare än att vara vuxen och ha tebjudning med sina dockor.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/07/klotter/

8 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Petterjuli 1, 2014 kl. 19:06
  • Svara

  Men vad fan. Vi har ju ingen lokal.

  Nu bor du i storstaden med förorter och då måste man ju leva upp till förortsmyten med misstförståddhet och utanförskap och hela grejen.

  Värre är det här nere på landet. Ungjäklarna som vill vara förortsungar, lyssna på usel hiphp och taggar sönder elskåp, husväggar och staket.
  Jag undrar ärligt vad syftet är men det kan nog sammanfattas med att de vill synas. Lite kul är det att de ska vara anonyma men vad är grejen om ingen vet vem som taggat och helt plötsligt spricker anonymiteten och de åker dit.

  Riktig graffiti däremot. Det är konst det. Synd bara att en del inte orkar lära sig det. Fan, visste du om mina tebjudningar?

  1. Haha, nästa gång du har tebjudning kommer jag! Ja, men vad fasen är det för vits med att synas när det bara är på grund av en negativ anledning?! Jag fattar inte. Utanförskap kan uttryckas på så många bättre sätt!

  • Petterjuli 1, 2014 kl. 19:50
  • Svara

  Du är välkommen men det blir kaffe istället för te. Te är bara för mina låtsasvänner.

  Kidsen tycker kanske inte det är negativt. De anser det nog vara någon form av protest eller liknande.

  Såg precis ett inslag på Rapport om väggmålningar i Lindesberg. Tänk om slynglarna kunde lära sig att göra sånt istället för att tagga.

  1. Tur, jag gillar kaffe bättre. Riktiga målningar är snyggt, sånt ser jag gärna mer av!

  • Åkejuli 2, 2014 kl. 01:45
  • Svara

  såg ett program om graffiti ,, funderar om det inte var på kuba ,, något latrinamerikansk land var det iallfall .. det var helt sjuk ,, där hade olika gäng olika ”hoods” och bröt sig in på områden med stora väggar ,, vill minnas att det var en eller två snubbar som dom följde och hur fassen dom hann vet jag inte men dom/han täckte hela fabriksväggar över en natt ,,, ,, det var overhört smakfullt och snyggt men ock så olagligt ,,

  kommer inte ihåg hur dom finasierade färgen men det var visst inga problem

  dom här ”tagsen” är ett fanstyg och är nått OFTAST invandrarungdomar importerat från gettona i usa

  invandrarungdomar blir oxå felformulerat då det oftast är tredje och fjärdegenerations slynglar
  men det är för djävla trist och se eländet .. ingen stil ingen fine´es utan bara en ”plump” och sällan läsbart ens för dom själva ( hmmm hete inte det där mörka spöket i kalle anka ”plumpen” ,,, är det honom dom vill efterlikna ? )

  man kan ju fundera hur DOM finasierar sprayburkarna ,,, en vanlig burk drar iväg en bra bit över en hundring idag och dom är på dom flesta mackarna inlåsta så dom inte går att snatta .. det enda undantaget jag generellt kommer att tänka på är feltema (biltema) där står dom olåsta ,, men så är ju både tags och graffiti vardagsmat o botkyrka ..

  jag hade en kompis som jag hjälpte med hans firma .. han höll på just med att sanera sånt här .. men sen sanerade han bort sig själv från marknaden ,, han importerade en produkt från usa som hette (heter ? ) Graffiti gobbler … i all enkelhet fungerar den som så att efter man har blästrat bort färgen så lägger man på gobblern ,, den lägger dig som en skyddande hinna så nästa gång dom sprutat färg på den så lägger man på en annan kemikalie ,, den löser upp gobbler och med den så rinner färgen med ,,, kommunerna älskade denna produkt och handlade in den själv varvid hans tjänster ej längre blev efterfrågade

  men det som under alla omständigheter är svårast att få bort är SPRITPENNOR ,, det är någe sjukt vad ”bra” dom är på att penetrera det mesta … har en kompis som gjorde en grundlig renovering på en bil en gång ,, slipade bilen plåtren , la en slipgrund och för att vara extra grundlig för att inte missa några sänkor i plåten så ringade han in dom områdena med en röd spritpenna ,, ..

  detta var tämligen tidigt i den långa tid han la på att få karossen rak och fin ,, det var en cadillac cabriolet av tidigt 60 tal … och naturligtvis skulle den lackas rosa … så ser du en rosa cadillac med ”flames” kan du titta närmare på den .. under flamesen går det fortfarande att skönja dessa röda ringarna han ringade runt sänkorna .. det tog inte mer än 6 veckor så trädde dom fram helt synligt under lacken ,, fullkomligt sjukt med tanke på hur många processer och lager man lägger på en sån lack ,, han ruttnade naturligtvis på ringarna och tordes heller inte att ge sig på att slipa ner en annars perfekt lack utan lackade flames över hela bilen istället och då i en nyans som låg väldit nära den nyansen spritpennan blev genom den rosa lacken ..

  samma sak med istortsett omöjliga saker att få bort är dekalering som suttit under en längre stund på billack ,, dels solbleks lacken runtomkring dels äter sig klistret in i porerna ,, när du tar bort dekalen stannar limmet kvar i porerna och så fort du kört bilen genom en biltvätt så är det som
  klistret blir aktivt ,, det SUGER åt sig damm och du får återigen se konturerna eller texten av märket
  jag gjorde själv en tavla på en bil jag var sponsrad med ,, där tänkte jag vara ”smart” så där fick alla fönsterrutor agera reklampelare … dekalerna satt i 2 år och jag såg bilen för ett par veckor sedan inne i stan ,, nuvarnade ägare är inte så nogräknad så det gick helt utan problem att läsa vad som stått i ”klisterdamm” så inte ens något som man räknar som ”solid” por fri yta som glas klarar att stå emot klistret i dekalerna .. den enda som hjälper för att slippa dessa ”reklamskuggor” är att tvätta bilen ofta och VAXA ytorna , så länge vaxet är sjysst så drar inte klistret åt sig damm

  (jaja jag ska försöka skriva kortare någon annan gång kanske 😉 .. nää nu ropar dockorna att det är dags och fylla på kopparna tjenixen

  1. Haha, hoppas att du hade en trevlig tebjudning! Ja, hur fasen har de räd med färg?! Säkert råkar bil-Buttericks ut för en del stölder, eller så är det kanske i många fall annan kriminell verksamhet som finansierar skiten. Eller socialbidrag…

   Och precis som du säger är det ju alltid rester kvar! Fula märken och saker som kryper in i materialet, eller så målar sanerarna över med en färg som inte är samma nyans. Gobbler låter som en riktigt bra grej, undrar varför det inte används? Kanske är för dyrt…

   • Petterjuli 2, 2014 kl. 09:42
   • Svara

   Tja… Nu tror jag inte de tjackar dyr sprayfärg. Taggning utförs ofta med påfyllningsbara pennor av fabrikatet Molotow eller liknande. De finns i alla storlekar med olika typer av spetsar och kan fyllas med akrylfärg, tusch eller vad man nu önskar.
   Självklart tillhandahåller företaget färg som kan vara jävlig att få bort. Inga billiga prylar men det finns ju billigare färger på diverse byggnadsvaruhus. Är slynglarna inte nöjda med detta går det ju fortfarande att snatta det man behöver. De är ju coola och vill bli uppmärksammade.

   1. Aha. Sånt där med färg och sprayburkar är inte min starka sida! Ja, jävligt coola. Småbarn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.