Malignt melanom

Nu när det är så varmt och fint är det lätt att glömma risken för hudcancer. Den svenska vintern är lång och mörk så när sommaren äntligen kommer törstar vi efter solens strålar. Samtidigt så har fallen av malignt melanom, den allvarligaste formen av hudcancer, dubblerats sedan år 2000.

Många av oss vet att vi ska skydda oss mot stark sol på utlandssemestern, men många glömmer att skydda sig i vardagen här hemma. Jag själv använder alltid solskyddskräm, men vad många glömmer är att faktor 10 eller 15 ofta är alldeles för lågt – även i Sverige.

För att sprida kunskap om hur man kan skydda sig i vardagen skapade Cancerfonden en solsäker plats att röra sig och umgås på. De byggde världens första fotbollsplan helt gjord i skugga. Planens linjer ritades av solens ljus då den är som starkast mellan klockan 11 och 15. De kallade det för Play in the Shade.

Barn och vuxna samlades i Hagaparken i Stockholm en solig dag i juni för att röra på sig i skuggan och njuta av solsäker fotboll. Solexperter från Cancerfonden fanns på plats för att svara på frågor om sol och cancer, bland annat i form av malignt melanom. Klicka här för att se hur det blev!

Cancerfonden hoppas att Play in the Shade inspirerar till nya sätt att skydda sig mot solens skadliga strålar utan att ge avkall på sommarens roliga utomhusaktiviteter. Här hittar du mer information om solen och hur du kan skydda dig för att minska risken för hudcancer. Att vara i skuggan mellan 11-15 är att rekommendera – och man blir faktiskt brun även i skuggan. Njut av solen, men ligg inte och pressa utan skydd!

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/07/malignt-melanom/

2 kommentarer

  • Mariajuli 11, 2014 kl. 09:32
  • Svara

  Jag tycker det är ofattbart att fåfängan är viktigare än hälsan, att människor vågar ligga och pressa hela dagarna i gassande sol bara för att bli bruna, pepparkaksbruna och ofta brända.
  Tänkte på det i utlandet men är säkerligen samma här i Sverige.

  Nog är det trevlig att bli lite brun, men jag är hellre lite blek om det gör att jag kanske slipper hudcancer, ingen går i säker men riskerna minskar radikalt.

  En soliga dag i skuggan kan ju vara underbart skön 🙂

  1. Ja, det är galet att de vågar utsätta sig för det! När jag ser folk som ser ut som rödaktiga pepparkakor kan jag inte låta bli att undra hur fula och sjuka de kommer att vara om några år… Visst är det härligt med sol, men med måtta! 🙂

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.