Priset på bensin

Fasen vad dyrt det är med bensin nu. Över femton spänn för en liter, det är helt jävla sjukt. Visst brukar priset på bensin gå upp i semestertider, men även om den ”bara” hade kostat 10-12 spänn per liter hade det ändå varit svindyrt. Visst går det att ta sig fram utan bil i Stockholm (med lite god vilja, med en cykel, om man är frisk, och man har tid med ett par timmars resväg enkel resa), men bor man inte i stan är smärtgränsen nådd för länge sedan.

Att ha mellan 5 och 10 mil till jobbet är ingen ovanlighet på många håll. Jag har själv bott på landet ett tag, och då både jag och min sambo var tvungna att ha bil för att åka till jobbet (det gick nämligen inte en enda buss där), så hamnade bensinkostnaderna ofta på runt 3000 kronor i månaden, bara för att åka fram och tillbaka. Det var ändå väldigt många år sedan – när SL-kortet fortfarande kostade en femhundring – och priset på bensin har ökat med flera kronor sedan dess.

Gul tecknad bil. Resa och middag. Om priset på bensin.

Jag ogillar starkt att folk fortfarande tycker att priset är för lågt. Landsbygden kommer att dö ut om folk inte längre har råd att åka från sina hem till sina jobb, för det är tyvärr så att kollektivtrafik knappt existerar på många håll. Självklart fattar jag att man tycker att det är bra om priset höjdes om man bor i stan och aldrig varit beroende av en bil, men i en majoritet av vårt vackra land så fungerar det inte. Att byta till en nyproducerad bil som drar mindre bensin är väl något av det sämre man kan göra ur miljösynpunkt, och att köpa importerad etanol känns inte särskilt nyttigt heller. Dessutom har det pajat en och annan motor. Och var laddar man en elbil på vägen mellan hemmet och jobbet ute på vischan…?

Sen finns det ju såna som jag, som bor i stan men måste åka bil för att jag har ett funktionshinder. Och hur tror ni att det skulle gå med en sjukersättning där jag får ut 7800 kronor i månaden? Jag sålde min bil för ett par år sedan, för att R alltid skjutsade mig när jag blev allt sämre, och för att att få loss lite pengar till vård och hjälpmedel. Nej, det är alldeles för dyrt med bensin. Bevara vår landsbygd, ge människor en chans att få bo där de vill.

Nån måtta får det ju vara. Höj skatten på något annat i stället – de som bor så att de måste ha bil har snart inget val, annat än att flytta till en stad. Varför inte beskatta flygbränslet? Det kostar bara ett par hundra att flyga till vissa destinationer i Europa, och det är bra mycket sämre för miljön. Sverige må vara en förebild i miljöfrågor, men vår privatbilism och miljöpåverkan genom den är en piss i havet om man jämför med Kina eller USA. Eller transportbranschen. Fy fan.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/07/priset-pa-bensin/

14 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Tofflanjuli 11, 2014 kl. 20:10
  • Svara

  Jag kan ju inte åka kommunalt alla gånger, vilket gör att jag måste ha bil. Det är svårt att förklara, men det handlar om att jag får panik när det är mycket folk, trångt, luktar illa, varmt, jag blir åksjuk, jag vill ha kontrollen, typ. Men jag ”tränar” ibland och utsätter mig för prövningen att åka buss.

  Till mitt förra jobb var det 2 x 3,5 mil varje vardag att åka. Eftersom jag bor nära en påfart till E4:an var det inget snack om saken att det var bil som gällde. Annars hade jag behövt kosta på mig dels busskort in till stan, dels tågbiljett. Och tågen stod ju, som bekant, stilla en hel del i våras…

  Nä, bil är ett måste för min del!!!

  1. Ja, de kommunala färdmedlen fungerar absolut inte för alla! Jobbar man natt, har långt till jobbet eller något annat som gör att det är svårt så måste man ha en bil för att klara sig – så enkelt är det.

  • Jennyjuli 11, 2014 kl. 21:05
  • Svara

  Bor själv i en liten norrländsk håla där bussar och tåg inte direkt går så att det förenklar livet. Så jag och min man har valt att ha två bilar. Bensinkostnaden vågar jag inte ens tänka på. Och nu har vi varit så ”dumma” att vi skaffat husvagn också. Får se hur mycket vi kan vara ute med tanke på bensinpriset.

  1. Ja, jobbar man inte likadant och på samma ställe funkar det ju dåligt annars. Och så måste man ju kunna ta sig någonstans om något händer! Taxi finns liksom inte tillgänglig dygnet runt överallt heller…

  • Petterjuli 11, 2014 kl. 21:15
  • Svara

  De som tycker bensinpriset är för lågt och att vi ska använda kollektivtrafik har av någon anledning inte ännu förstått att kollektivtrafik som den i storstäderna inte finns på landsbygden.

  Och samtidigt är det samma människor som vill att landsbygden ska leva men av någon anledning straffar de som väljer att bo kvar.

  Landsbygdsborna förstår helt enkelt inte att de måste lida för att politiken ska vara rätt. De är precis som på samma sätt som i Sovjetunionen eller Nordkorea. Du måste lida för det politiskt korrekta och göra något du inte kan leva av bara för att politikerna tycker att de har rätt.

  Försök förklara för en som svälter varför denne inte ska köpa dyr ekologisk mat för att skona miljön.

  Värt att tänka på nu när valet närmare sig. Kommunister kommer i fler färger än rött.

  1. Ja, det är helt sant. Alla vill inte, och kan inte, offra sin tillvaro för en ideologi som kanske inte är så hållbar i längden ändå. Det är nog sällan dagens miljöpolitiker skulle cykla till ett vanligt jobb (om de hade ett sådant), och de hade tre mil dit enkel resa…

    • Farsanjuli 12, 2014 kl. 17:37
    • Svara

    Idag ser jag fyra nyanser av rött.

     • Petterjuli 12, 2014 kl. 17:48
     • Svara

     Då är vi två med samma åsikt. Moderaterna blev upprörda när jag kallade dom socialister. Men det är fortfarande bäst att hålla sig på den sidan staketet. Alternativen är ju inget att ens överväga……

   • Andersjuli 12, 2014 kl. 15:40
   • Svara

   Vi som tycker att bensinpriset är på tok för lågt ser att det endast sitter en gubbe med portfölj och åker mellan Stockholm och Norrköping – varför ska han få förstöra våra barns framtid?

   Den som bor på landet ska naturligtvis kunna fortsätta åka bil – men inte använda fossila drivmedel. Det finns både etanol och biodiesel. Om det behövs får man också ge något sorts skatteavdrag – men bensin och diesel ska vara svindyrt!

   Är det så svårt att förstå att ingen har minsta tanke på att döda landsbygden utan bara att man ska köra på annat än bensin och diesel – eller är det bara så att ni VILL missförstå?

   Ur miljösynpunkt är byta till en ny icke-fossildriven bil ungefär det bästa du kan göra. Att tillverka en ny bil orsakar ungefär 4 ton CO2 – dvs lika mycket som du sparar in på ett års körning med en ny snål etanolbil.

   1. Visst är det dumt när det är så, men om man spar två-tre timmars resväg jämfört med att åka med kollektivtrafik, och man jobbar mellan 8-18, så känns det inte som om man har något val än att ta bilen. Om min sambo skulle åka kommunalt till jobbet skulle han vara borta 15 timmar per dygn, och eftersom jag har ett funktionshinder är det inte ett alternativ. Vi har ingen laddstolpe eller ens motorvärmaruttag hemma i förorten heller. Ibland kör han skoter för att hålla bensinkostnaderna nere, och då är han ”bara” borta i 13 timmar per dygn. Omöjligt i längden.

    Jag har bott på landet, och det var ändå i närheten av en ort (två mil bort). Närmaste busshållsplats var 1.5 kilometer bort, och den bussen gick två gånger om dagen. Laddstationer och dylikt fanns ingenstans, och det var för långt till jobbet för att klara sig på en laddning. I stora städer fungerar det dock alldeles utmärkt, och ska man inte så långt att man måste stanna och ladda på vägen ser jag ingen anledning till att inte ha någon.

    Men inte på landsbygden. De flesta familjer på landsbygden måste dessutom ha två bilar, och har generellt sett betydligt högre reskostnader än de som bor i en stad. Att byta eller konvertera en bil är för många människor helt enkelt inte ett ekonomiskt hållbart alternativ. Jag tror att de flesta skulle köra miljövänligt om de hade råd och möjlighet, men jag tror inte att särskilt många skulle dra in på semestrar, julklappar, kläder eller mat för att köra miljövänligt.

    Etanol är väl inte så miljövänligt som du påstår, eller som folk i allmänhet tror? Produktionen av etanol som bränsle släpper ut lika mycket växthusgaser som bensin och diesel, och att det går åt mer fossila bränslen att framställa etanol än att köra direkt på de fossila bränslena. Dessutom förstörs mycket mark och skog för odlingarna. Det positiva med etanol är väl att det inte sotar. Och det här hittade jag på SvD, av Sören Wibe: ”Den sammantagna bilden visar att etanolen leder till ökade utsläpp (jämfört med bensin) åtminstone de närmaste 50–60 åren. Först därefter kan etanolsatsningarna möjligen leda till utsläppsminskningar. Dessutom leder etanolen till ökade livsmedelspriser, något som direkt drabbar världens fattiga.”

    Jag personligen skulle inte välja en etanolbil, förrän det kan framställas på ett säkert sätt som inte påverkar miljö och människor. Jag vet inte vad du menar med att ”vi” vill missförstå (jag bor ju i Stockholm), men det är faktiskt så att många människor på landsbygden inte har något val ännu. Det måste bli billigare att köpa eller konvertera till elbilar, det måste gå att ladda på väg till jobbet, och etanolen måste bli miljövänlig. Jag har inte siffrorna i huvudet, men den tunga yrkestrafiken och sjukt billiga flygresor framstår för mig som en större miljöbov än svensk privatbilism. Jag kommer till Rom för 200 spänn, eller 30-40 mil med bilen…

    • Petterjuli 12, 2014 kl. 17:38
    • Svara

    Jag har ingen bil, Jag har åkt tåg de sista åren men funderar på att skaffa bil då tågen väldigt ofta inte kommer i tid. Varför ska jag använda något som inte fungerar när det finns alternativ?

    Jag återvinner och försöker leva klimatsmart men argument som dina är bara patetiska. Hur ska vi driva exempelvis elbilar när gröna kommunister vill avveckla kärnkraften. Det snackas så mycket larv idag och allt snack om ”grönt” är just nu tillsammans med feminismen endast moderord i årets valkampanj.

    Missförstå mig inte. Jag vill också att framtiden ska vara bra men det åker mer än en gubbe på tåget och att försöka skapa en förändring genom att förmedla dåligt samvete är både löjeväckande och ointelligent.

    Hur klimatsmart är biodiesel och etanol? De släpper ut större mängd NOx än bensin. De är ganska energikrävande att framställa.

    1. Det känns som industrier, transporter, flyg, hamnar, och framför allt vad som händer i till exempel Kina, Indien och USA är viktigare. Visst källsorterar jag också, men man måste sätta saker i perspektiv. En ensam gubbe i en bil på Essingeleden känns inte lika viktig.

  • Åkejuli 12, 2014 kl. 00:18
  • Svara

  aj då ett av mina favoritämnen ,, men jag e pömsig så det blir bara en kort appropå ,, lösningen för en bra driftsekonomi handlar idag uteslutande om vilket bränsle du väljer att köra på .. jag har en kompis som bor nedanför katrineholm och jobbar i jakobsberg !!!!! borde å det närmaste vara kriminellt .. dels bekymrar jag mig för hans hälsa .. dels åker han hemifrån straxt före 4 på mornarna och sen rent statistiskt så är det inte frågan OM utan NÄR han kommer vara inblandad i en trafikolycka ,, well det som är extra pinsamt är att han jobbar på ett stort företag som även har en filial i FLEN ,, en enkel omplacering skulle både miljön och kompisen P ( HA !! ) förmodligen må bättre av .. hur som helst .. han har feta driftskostnader ,, vintertid åker han en volvo xc 70 awd Diesel för framkomligheten och sommartid har han tidigare åkt en volkswagen vento 2.0 1996 som jag etanolkonverterat till honom ,, den (venton) går billigare än volvon ,, han kommer under litern utan problem och värdeminskningen på en så gammal bil är obefintlig .. med volvon är det en helt annan femma ,, allt kostar skjortan och med dom milen han lägger bakom sig snabbt så rasar än det ena en det andra ,,,

  jag tror vi får förbise det där med importerad etanol ,, det är det svenska skattesystemet som gjort den svenska etanolen för dyr att producera men i totalen kommer miljön må bättre av etanol är dinosarieolja (bensin) och hur man kan miljöklass diesel är för mig ett mysterium ,,, elbilarna är än så länge i sin linda ,, dom är på tok för dyra och operationsradien allt för kort ,, sen finns det en hel del säkerhetsproblem inblandat i dom oxå ,, räcker nog med en enda batteribrand så har man sabbat mijömålen för lång tid framöver ,, .. ett sätt att iallfall komma närmare denna utopi miljömål är att släppa kollektivtrafiken fri ,, behöver inte bli så dyrt med tanke på bl.a alla billjetlucke personal som inte längre kommer behövas och eventuellt minus i kassan borde lätt kunna bekostas med skattemedel MEN för att UPPÅ miljömålen idag imorgon och t.o.m ”nästa vecka” ,, jag såg ett program på tv om ”cable cars” i san fransico .. där står det tre elmotorer och drar en fet wire som kraftförsörjer alla ”spårvagnar” i san fransico / califonien ,, NOLL utsläpp på gatorna ,, tom BROMSKLOSSARNA är miljövänliga då dom är tillverkade en en 2 x 4 träregel ,, och driftsäkerheten då ?? san fran är ju inte direkt platt och dessa cable cars har varit i drift sedan slutet av 1800 talet !!! HALLÅ varför kan inte samtliga miljömuppar fundera i denna termelogin istället ?? att systemet fungerar råder inga som helst tvivel på …

  rent generellt borde man tänka om totalt ,, det FINNS redan fullt acceptabla lösningar .. ju enklare destå bättre

  1. Väl talat! Min sambo har börjat köra skoter, nån lätt mc, till jobbet (5 mil) för att spara pengar, det tar lite längre tid än bil men den drar 0.185 eller nåt sånt. Åker han kommunalt tar det två timmar med alla byten i stan, för det går inga vettiga tvärförbindelser, och jobbet ligger inte i närheten av någon station.

   När han dessutom jobbar 10 timmar plus en timme lunch så funkar det inte att resa 4 timmar om dagen och komma hem och ta hand om mig och tvätta/handla/städa och sånt jag inte kan göra. Nä, jävla idioti. Skotern tar nästan dubbelt så lång tid som bilen, men han spar ändå ett par timmar om dagen jämfört med att åka kommunalt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.