Smultron!

Det växer smultron överallt nu! Vid vägkanterna, längs promenadstigarna i skogen, på tomten – var som helst där jorden inte är överdrivet näringsrik och fuktig, verkar de trivas! De växer mellan stenplattorna på vår uteplats, och vad finns under den? Jo, grus. De smultron som växer precis vid vägkanten där alla brukar gå och rasta sina hundar har jag ingen större lust att stoppa i käften, men går man in några meter i skogen så rafsar man ihop en näve på sekunder.

En handfull smultron

Det är lustigt med smultron, förresten. De är så fantastiskt goda att äta som de är, men de blir helt menlösa och trista om man försöker göra något med dem. I alla fall de gånger jag har försökt att göra något… Att ha dem i bakverk blir bara mesigt, saft och sylt likaså, och vem orkar egentligen plocka flera liter smultron till sylt eller något sånt? Det är inte som med blåbär eller vinbär, att de växer i klungor eller på ett litet område – de sprider ut sig.

Nä, de äta bäst naturella, och nu är helt rätt tidpunkt. De är ganska små eftersom det har varit så torrt, men de är sjukt goda. I lite vaniljyoghurt, direkt från plantan eller att smaksätta vanligt dricksvatten med. Vad annars kan man göra med dem? Någon som har några bra smultrontips?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/07/smultron/

6 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Farsanjuli 15, 2014 kl. 09:18
  • Svara

  Smultronbrännvin. Alkohol är den bästa smakbäraren.

 1. Hmm. Skämta aprilo eller på riktigt? Har aldrig sett smultronsprit.

   • Farsanjuli 15, 2014 kl. 14:02
   • Svara

   På riktigt. Men det går åt många smultron. Den skulle kosta en förmögenhet om den fanns på bolaget.

   1. Jag har många smultron. Jag har sprit. Bara att blanda?

     • Farsanjuli 15, 2014 kl. 21:53
     • Svara

     Fyll i burk och täck med ren sprit. Sila i Melitta efter en vecka. Ha möjligen i två korn socker, mycket lite. Avnjut drycken ej för kall och GLÖM INTE ATT ÄTA UPP BÄREN! Allt annat är spritmissbruk.

      • Klarajuli 15, 2014 kl. 22:37
       Författare

      Kanske ska prova då! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.