Egenodlad ”sallad”

Svärmor” kom över med lite grönsaker hon hade odlat häromdagen. En gurka, inte så lång men väldigt tjock, och en liten pärlformad gul tomat. Det blev en finfin sallad av det hela, även om proportionerna kanske inte var de rätta.

Gurka och tomat. Om sallad och sallat.

Det smakar alltid godast när det är egenodlat. Men en sallad kan ju egentligen bestå av vad fasen som helst – det behöver inte ens vara grönsaker. Det verkar vara något svenskar har fått för sig – att sallad är synonymt med isberg eller dylika blad blandat med gurka och tomater. Men det kan ju lika gärna vara pasta, ägg, tonfisk och majonnäs, och det är ändå en sallad. Själva salladsbladen heter ju egentligen sallat, och inte sallad. En sallad är helt enkelt en maträtt som oftast är kall, och som består av skurna och hackade ingredienser.

Det finns ju något som heter legymsallad, vilket egentligen betyder grönsakssallad. Eller grönsallad, fast det är ju majonnäs och äckel i. Sen finns det ju en hel massa vidrigheter som mimosasallad, potatissallad och Dallassallad, men det har ju inte så mycket med vad de flesta tänker på när det serveras grönsaker till maten. Så länge man hackar saker och geggar ihop det, så blir det en sallad. Hur som helst, det var en väldigt god gurka. Tomaten var så liten (dessutom delade vi på den), så jag kan inte riktigt uttala mig. Men fin var den!


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/08/egenodlad-sallad/

2 kommentarer

  1. Nänänä…. Nu tar vi och lugnar ner oss lite. Dallassallad är ju finfina grejer. En massa kladd med någon form av hackad gurka. Det kan man inte dissa. Funkar ju dunderbra till korv.

    1. Alltså nu är det du som får ta och lugna ned dig – korv OCH klegg?! Nej, nån måtta får det vara! 🙂

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: