Norrköping och Strykjärnet

I går åkte vi till Norrköping, bara för att ha något att göra, och för att vi har kört förbi stället tusen gånger utan att någonsin stanna och titta. Det var en fin gammal industristad, med väldigt många gamla härliga kåkar. En promenad längs Motala ström med en glass i handen rekommenderas varmt, för det var riktigt mysigt. Likaså kaktusparken. En sak vi hade på ”att-göra”-listan var att besöka ”Strykjärnet”, ett lite annorlunda hus som är sjukantigt, och utmärkt som byggnadsminne och sevärdhet på kartorna.

Strykjärnet i Norrköping, Arbetets museum

Verkligen ett härligt hus, som sedan 1910-talet inhyst diverse textilindustrier. Sedan någon gång på 90-talet är det dock ett museum, Arbetets museum. Namnet, läget och husets historia antyder ju att man får lära sig något om svensk historia, om textilindustrin i området, eller bara om husets historia, men inte då.

Fy fan, säger jag bara. Jag hoppas att åtminstone en pamp på kommunhuset i Norrköping skäms ihjäl över vad huset har blivit, och vad det inhyser. Inte fasen reser folk dit för att se socialistiska teckningar och karikatyrer av EWK, dockteater eller dåliga fotografier på något som inte har det minsta med något som har med historia, ekonomi, industri eller Norrköping att göra?! Nej!

Man går dit för att lära sig något om det som är kopplat till huset eller ovan nämnda saker, inte för att bli förolämpad genom bli visad usla bilder med en kort dikt som inte är relevant. Om det är en lekpark för barn (vilket det var) så utgår jag ifrån att de skriver det innan man går in, men nej då. Det var inget för vuxna, tänkande människor. Jag antar att de har utgått ifrån att alla har en mild utvecklingsstörning, för det var verkligen riktigt, riktigt dåligt. Ungefär som Spritmuseum i Stockholm, men med skillnaden att det här var gratis.

Tur det, annars hade jag bett om pengarna tillbaka. Skitfint hus och med en väldigt intressant historia, en väldigt trevlig utflykt eftersom Norrköping är en väldigt fin liten stad, en härlig promenad längs strömmen, men vad fan… Vilken besvikelse, jag hoppas verkligen att någon skäms över innehållet.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/08/norrkoping-och-strykjarnet/

2 kommentarer

1 ping

  • Petteraugusti 9, 2014 kl. 10:39
  • Svara

  Hahaha… Det är den Klara jag gillar. Tala om var skåpet ska stå. Få människor är större anti-socialister än jag men visst avslöjade väl namnet vad det handlade om?
  Arbetets museum är inte lika med Industrimuseum. 😀

  Jag hade direkt dragit öronen åt mig när namnet ”arbetet” kommer upp. Går hellre på ett museum som visar upp svensk industrihistoria än att bli uppläxad om socialismens utbredning. Du skällde rätt…..

  1. Jo visst, men med tanke på vad stället har varit hade jag förväntat mig i alla fall någon slags anknytning till vad som har hänt där. Eller i alla fall lite information om själva huset! Nej, stanna utanför och beundra det om du har vägarna förbi.

  • Året som gått, 2014 -mars 31, 2016 kl. 11:32

  […] in i våran famn och alla sommarplaner ställdes in, även om vi försökte distrahera oss med små utflykter och skaldjur i mängd. I slutet av månaden hälsade jag på E ett par dagar, för att komma bort […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.