AKO-kola

Förra helgen när jag och bästa M var i Täby Centrum var vi inne i en inredningsbutik, ROOM (det var där jag såg de finurliga men svidyra elektriska salt- och pepparkvarnarna). M köpte en grej där, och när vi stod i kassan såg jag att de hade små genomskinliga påsar med AKO-kola med mintsmak. Såna har jag inte sett på tusen år, och jag tyckte att de var goda när jag var liten.

Den kollade jag priset – 35 spänn för ett hekto. Skulle inte tro det, va? Sockermassa med en droppe pepparmintsolja, liksom. I en plastpåse som såg ut att ha gjorts i ordning av butiken själv, med en klisterlapp på. Sen några dagar senare såg jag den här på min lilla lokala Konsum-butik.

AKO-kola med mintsmak

AKO-kola med mintsmak, exakt samma sak, ett hekto för knappt 15 spänn. Den följde uppenbarligen med mig hem, men antingen har de ändrat receptet eller så hade jag dålig smak när jag var liten. De smakade mest socker, och väldigt lite mint. Dessutom var de väldigt mycket mjukare än jag mindes dem, för det var ju risk för att man blev av med tänderna när man åt dem förr. Nu var de alldeles på tok för mjuka. Och de har moderniserat designen lite.

AKO-kola fanns även med fruktsmak, men den var jag inte så förtjust i, och med väldigt syntetisk chokladsmak. Den gillade jag, så vid tillfälle ska jag se om jag blir lika besviken av den. Kul att hitta den efter så många år, ROOM tänkte väl att det går att krama en och annan krona på nostalgin i det hela, men synd att de inte var så bra som jag mindes. Gillade du AKO-kola?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/09/ako-kola/

8 kommentarer

1 ping

Hoppa till kommentarformuläret

  • Tofflanseptember 20, 2014 kl. 19:18
  • Svara

  Mina favoriter var de brunvita, AKO choc. Mums! Nu skulle jag inte våga mig på att prova för tändernas skull… Sist jag åt Rollokolor lossnade en lagning. Det kostade 1 300 spänn att sätta fast den igen… 🙁

   • Klaraseptember 20, 2014 kl. 19:46
    Författare
   • Svara

   Aj fasen! Den nya varianten av AKO var så mjuk att det nog inte är någon risk, men det är ju lite charmen med kola – den ska vara seg!

  • Farsanseptember 20, 2014 kl. 22:33
  • Svara

  Stelnad Colgate. Fy fan.

   • Klaraseptember 20, 2014 kl. 22:57
    Författare
   • Svara

   Gott! Colgate är inte gott.

  • Petterseptember 20, 2014 kl. 23:01
  • Svara

  Min farmor var en sån där ärkekoorperatist. Hon handlade bara på Domus och OK. Inget annat. Minns inte riktigt om hon hade AKO-kola men hon bjussade ibland på Fazers gröna marmeladbollar och annat godis man bara hiitade på en konsumbutik. 😀
  Har för mig att jag gillade chokladkolan men minns inte hur den smakade

  Lite kul var det även att den lokala industrin i stan hette ACO på den tiden. Idag heter den AAK.

  P.S Jag har köpt dyr choklad med smak av Baileys. Den kostar 211 kr/kg. Smaktest kommer. D:S

   • Klaraseptember 20, 2014 kl. 23:25
    Författare
   • Svara

   Mm, marmeladkulor! Har ett lite vagt minne av att chokladkolan var lite åt mintchokladhållet, men jag kan ha helt fel. Ska undersöka saken. Jävlar, hoppas att den där chokladen är värd pengarna!

  • Mariaseptember 21, 2014 kl. 09:13
  • Svara

  Min mormor hade i stort sett alltid Ako kola i handväskan, så då och då fick jag mig en, så det är verkligen nostalgi och det vara bara den med mintsmak som mormor hade, iallafall är det den jag minns hon hade 🙂 fina barndomsminnen!

  • Klaraseptember 21, 2014 kl. 09:50
   Författare
  • Svara

  Åh, ja! Testa och se om du fortfarande gillar den – antingen har min smak ändrats eller så har receptet ”moderniserats”!

  • AKO chok -oktober 15, 2014 kl. 17:25

  […] var det ju värt, så jag köpte några stycken för att prova. För ett tag sedan skrev jag ju om AKO mint, och hur de inte alls motsvarade mitt minne av hur de smakade, men de här var riktigt […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.