Dyr avokado

Jag gillar avokado. Särskilt tillsammans med lite pepparrot och örtsalt, eller på en macka med rökt skinka. Det är nyttigt, mättande och ganska så gott också. Framför allt är det enkelt och går snabbt att fixa, det är A och O när det gäller ätande när jag är ensam hemma. Men hur sjutton kan det vara så fruktansvärt dyrt? Det är helt sjukt.

Om jag vill köpa en helt vanlig avokado brukar den kosta runt en tia. Vill jag ha en ätmogen (om jag inte orkar klämma och välja en som är mogen – hur svårt är det?) får jag lägga till ett par spänn, men såna köper jag aldrig. Vill jag däremot ha ekologisk avokado får jag punga ut med 35 kronor för två stycken, och de ligger i en elak plastförpackning som inte känns särskilt bra för miljön alls. Köpte en sån nån gång, och det var ingen skillnad i smak. Det gör jag aldrig om, vilket jävla rån.

Läste sedan att avokado tydligen är en sådan växt som är enkel att odla utan bekämpningsmedel, mognar fort och det är därför inte alls lika viktigt att köpa ekologiskt som det är med bananer. Bara 1% av tester på avokado visar rester av bekämpningsmedel. Jämför det med de 51 kemikalier som finns i vindruvor (även russin och vin), och fundera på vad som är värt att köpa ekologiskt…

Avokado med kulögon

Det går att köpa en påse med 8 omogna avokados för runt 25 spänn på både Ica och Coop, så jag brukar oftast köra med den varianten och hoppas att jag lyckas pricka in alla när de mognar. De transporteras med båt (bra) och transporten är ändå bara en liten del av miljöpåverkan. Men att det måste kosta så sjukt mycket pengar. Två ekologiska avokados kostar lika mycket som två påsar chips, hur fel är inte det? Det är inte svårt att odla avokado, så hur kan det vara så satans dyrt? Vad är det som kostar så mycket pengar?


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/09/dyr-avokado/

4 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

  • Farsan on september 8, 2014 at 23:25
  • Svara

  Ordet “ekologisk” fördubblar automatiskt priset. Precis på samma sätt som “närodlat”. Vem lägger dessutom beslag på transportkostnaden på det närodlade?

  1. Ica-handlarna, såklart!

  • Tatiana on september 10, 2014 at 13:37
  • Svara

  Helt rätt skrivet av din pappa . Även jag tycker att det ger fel signaler då 2 kg ekopotais ( som är god ) kostar mer än två påsar chips .

  Vi väljer eko då det känns prisvärt. Men alltså..ekohonung ? Odlar man ekoljung då ? Eller ? Och om det är eko blir bina gladare då. Kan en undra .
  Kram

  1. Haha, bra fråga! Det är synd att det är så dyrt när det i vissa fall är så svårt att motivera det. Jag har i alla fall inte råd!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.