Ice Bucket Challenge med lite extra

Min fina vän E i Norrland blev utmanad på Facebook att göra en Ice Bucket Challenge, och han antog utmaningen. Men inte bara det, han passade även på att sprida lite information om Ehlers-Danlos syndrom, och skänkte en slant till EDS-stiftelsen också! Hurra!

Ice bucket challenge

Han berättar att han antar utmaningen och skänker en slant till forskningen, men att han också vill passa på att upplysa världen om EDS, och talar om var man kan läsa mer om det (på Socialstyrelsens hemsida, till exempel). Sen blir han självklart dyngsur och diverse skratt hörs i bakgrunden, jag antar att det är hans kollegor som njuter av att hälla iskallt vatten på honom, eftersom han är någon form av chef.

Jag är ju inte mycket för Ice Bucket Challenge eller något sånt där som egentligen inte har med själva sjukdomen att gör. Jag skrev själv en status om att dra axeln ur led, uppmana tre vänner att göra detsamma och sedan skänka en slant till EDS-stiftelsen, eftersom då skulle man i alla fall ha en aning om hur det är att leva med syndromet. Ingen hakade på, jag förstår inte varför. Men det här var en bra variant av Ice Bucket Challenge, och jag blev skitglad när E gjorde det här! Tack!

 

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/09/ice-bucket-challenge-med-lite-extra/

8 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Petterseptember 11, 2014 kl. 10:12
  • Svara

  Vad då, ingen hakade på? Varför tror du jag inte kommenterat på din blogg på några dagar. Har ju hängt på akuten i 3 dygn med en axel ur led. 😀
  Bad att få en zebrarandig mitella men det fanns inte. Bara blå och landstingsbeige i sortimentet.

  Kommer ändå aldrig att tycka att sånt som ”Ice bucket challenge” tillför något. Tror mest det handlar om att få några sekunders uppmärksamhet och sedan återgår man till de ”riktiga” vardagliga bekymren som hur många lajks man fått på sin senaste matbild på Instagram eller om priset på snus går upp efter valet. Alltså, RIKTIGA problem.

   • Klaraseptember 11, 2014 kl. 10:47
    Författare
   • Svara

   Ja, jag gillar inte fenomenet i sig, men det var roligt att han faktiskt flikade in något som inte så många känner till. Och gav pengar till det.

   Nästa gång du antar mina utmaningar kan jag ge dig tips om hur du kan flytta tillbaka leden till rätt läge själv. :mrgreen:

    • Petterseptember 11, 2014 kl. 11:48
    • Svara

    Sant. Han ”kuppade” ju in EDS så att säga. Det bidrar och ger lite mer substans till utmaningen.

    Inte ska jag behöva få råd från dig. Det är ju det vi ha den fina vården till. Vårdgaranti och allt vad de hittar på. 😀
    Å andra sidan sätter jag inte min fot på en läkarcentral förrän det är absolut nödvändigt. Inte konstigt att apoteket i stan bygger ut och erbjuder alla möjliga test. Egenvård är framtidens melodi. Och Internet, där finns ju svar på det mesta.

     • Klaraseptember 11, 2014 kl. 12:47
      Författare
     • Svara

     Ja, snart kan vi säkert skaffa utrustning så att vi kan chocka våra hjärtan själv hemma när vi håller på att dö. 🙂

      • Farsanseptember 11, 2014 kl. 13:40

      I egenskap av amatörkirurg har jag flera bra skalpeller. Narkosklubba har jag också.
      Elchocker är heller inget problem. Med ett studioblixtaggregat är det lätt att plocka ut 1200 J.

      • Klaraseptember 11, 2014 kl. 15:19
       Författare

      Så bra! Kanske vi kan spara landstinget en slant då, så sköter du min nästa operation? 😀

  • Mariaseptember 11, 2014 kl. 10:44
  • Svara

  Fast hur än det är startar dessa utmaningar lite debatt, alla som antar utmaningen skänker nog inte pengar, men förhoppningvis så skänker nån och det blir samtal både lite här och där om ice bucket men även om ALS, så nåt kanske det faktiskt ger, även om jag själv tycker det är skrämmande att utmaningarna ofta går överstyr, i detta fall från hinkar till traktorskopor fulla med vatten.
  Fast det bästa skulle göra vara att skänka pengar, men det kanske ökar lite med medvetenhet att sjukdomar börjar diskuteras.

  Håller med till 100% att ett hjärta i sin status kommer inte hjälpa nån med cancer, utan det är bara ett hån, skänka pengar är det som hjälper.

  Bra intiativ av din kompis att ta upp EDS!!!!!! (Även om han inte drog axeln ur led 😉

   • Klaraseptember 11, 2014 kl. 12:46
    Författare
   • Svara

   Ja, utan diskussion händer det nog inget, men jag stör mig på att folk enbart gör vattengrejen utan att skänka pengar eller kanske ens läsa på om ALS – för så tror jag tyvärr att det är i många fall.

   Jag är ändå rätt glad att han inte drog axeln ur led. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.