Kronägg kör en icke-favorit i repris

Det var exakt likadant förra året Jag fick ett mail från en PR-firma som är anställda av Kronägg, som reklamerade att de lanserar ägg som gör skillnad. Igen. Det är i samarbete med Rosa Bandet, såklart, och för varje såld förpackning skänker Kronägg en ynka spänn till Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj. De har en särskilt förpackning, som börjar säljas i slutet av semptember. Ni vet väl att jag avskyr välgörenhet när det bara görs för goodwill och för att synas?

Förra året var mailet jag fick helt jävla galet, där Bengt-Göran Andersson, VD för Kronägg, talade om att de upplevde kopplingen mellan Rosa Bandet, kvinnor och ägg som mycket stark. Ja, visst har kvinnor ägg, men va? Va!?

Ägg i kartong

Förpackningen är inte alls ful, men vad har det kostat att ta fram en särskild förpackning som bara kommer att användas i en månad? Vad kostar det att anlita fotograf och PR- firma som skickar ut pressreleaser om det här till höger och vänster? Till mig? Förra året lanserade de äggförpackningarna med annonser i Tara, Amelia och M Magasin, i år vet jag inte hur det blir, men fy fasen så dumt att lägga reklampengar på det. Tänk er kostnaden att byta ut alla äggkartonger i en månad, kostnader för kampanjer i butiker och exponeringskostnader. Allt för att kunna skryta om att ge en spänn till Rosa Bandet.

Jag häpnar lite. Kronägg är redan Sveriges ledande varumärke inom ägg, så jag förstår inte riktigt varför de lägger ner sådana enorma resurser på att marknadsföra att de minsann också skänker pengar, i stället för att bara göra det. Visst kanske några fler kunder väljer de här äggkartongerna framför andra, men knappast så många att Kronägg tjänar så pass mycket mer att det täcker kostnaderna för annonsering, design, marknadsföring och en krona per paket till Cancerfonden.

Hur mycket bättre hade det inte varit att bara skänka de pengarna direkt till välgörenhet i stället, och göra en vanlig pressrelease om det? Bättre för Cancerfonden, bättre för miljön. Kronägg värnar nämligen om miljön, det gick att läsa i årets PR-mail:

Förutom samarbetet med Cancerfonden så tar Kronägg samhällsansvar genom fler samarbeten.– I WWF Earth Hour bidrar vi årligen genom att släcka ner lokalerna på packeriet i Perstorp. Vi är OCKSÅ en del av United Nations Global Compact program, säger Bengt-Göran Andersson. Detta innebär att Kronägg leder och utvecklar verksamheten efter viktiga principer inom områden som mänskliga rättigheter, arbetsrätt, miljö och antikorruption

Men visst, det syns ju att de stödjer något, och av någon anledning verkar folk tro att det man ser är det enda som finns. Så är det självklart inte. De riktiga hjältarna är de som skänker för att de brinner för något, utan att kommersialisera donationer. Jag bojkottar Kronägg även i år.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/09/kronagg-kor-en-icke-favorit-repris/

10 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Petterseptember 29, 2014 kl. 10:35
  • Svara

  Ähhhh…. Det handlar bara om goodwill. Klart de kan skänka direkt men då ser ju inte folk på stan det lika tydligt som med ett rosa paket.
  Jag håller med dig om allt du skrivit om Rosa bandet. Det är en massa mellanhänder men å andra sidan skapar det jobb. Personligen tycker jag inte det är så farligt med rosa kartonger och det blir ju en slant till forskningen för att jag köper ägg i oktober.
  Klart att de skulle kunna skänka samma belopp även utan rosa kartonger men det gäller att synas och verka snäll. Fast det i grund och botten handlar om ökad försäljning med sjukdomar som draghjälp. 😀

  Helt ärligt tycker jag även det är för stort fokus på bröstcancer. Visst är bröst kul men det finns ju även prostatacancer men bröst är som bekant sexigare.
  Skulle vi fokusera på alla sjukdomar och kanelbullens dag skulle alla dagar på året vara någon form av jippo. Så kan vi inte ha det men Rosa bandet är märkligt stort.

   • Klaraseptember 29, 2014 kl. 10:41
    Författare
   • Svara

   Dödligheten i prostatacancer är betydligt högre än för bröstcancer, och tarmcancer och bukspottkörtelcancer är ännu värre. Ja, det är märkligt stort, visserligen drabbar det många men de flesta blir botade. Att förebygga cancer kanske vore bättre än att fokusera på en enda cancervariant i en hel månad. Att så många mellanhänder skapar jobb är visserligen bra för landet i stort, men samtidigt tar det ju pengar från själva målet – Cancerfonden. Jag tycker att det är hyckleri. Jag skänker en slant när jag kan (visserligen bara typ 20 spänn i en bössa då och då), men inte fan gör jag bloggen rosa och skryter om det.

    • Petterseptember 29, 2014 kl. 11:58
    • Svara

    Det skulle vara något det. En rosa blogg. Man kanske skulle testa det men självklart någon annan månad än oktober. 😀
    Rosa är inte min favvofärg. Jag använder svart tills jag hittar en färg som är mörkare. Vill jag vara färgglad lägger jag in lite grått. 😀

    Det är tur att det finns obekväma människor som du och jag. Vi sätter fingret på ömma punkter och kanske kan det leda till förbättringar.

     • Klaraseptember 29, 2014 kl. 12:58
      Författare
     • Svara

     Får du också höra ”jag får inget riktigt grepp om dig” ibland? 🙂 Det går liksom inte att stoppa mig i nåt fack, vilket många vill göra!

     • Petterseptember 29, 2014 kl. 15:24
     • Svara

     Grepp får dom nog när jag talar om vad jag tycker fast man ”inte” kan tycka så. 😀 Men visst stämmer det att folk har lite svårt att placera mig som man kan med vanliga mjäkiga svenskar.

     Finns nog inget fack som passar mig. Jag är helt enkelt lite för självständig och egensinnig. Men visst passar vissa av mina åsikter i vissa fack. 😀

     Jag kör mitt race. Skiter i vad andra tycker men är dom kaxiga får dom svar. Tål man inte svaret ska man inte fråga mig.

      • Klaraseptember 29, 2014 kl. 17:26
       Författare

      Exakt, jag tror att det är ett vinnande koncept. 🙂

  • Jennyseptember 29, 2014 kl. 16:05
  • Svara

  Jag håller med dig i allt du skriver. Att jag dessutom tycker att rosa är en hiskeligt ful färg för det lättare att avstå från alla olika produkter den här månaden och istället skänka direkt till olika fonder.

   • Klaraseptember 29, 2014 kl. 17:24
    Författare
   • Svara

   Haha, ja! Jag gillar inte heller rosa, och jag gillar inte att allt tutt-relaterat är så puttinuttigt. Cancer är fult och hemskt!

  • Monaseptember 29, 2014 kl. 18:08
  • Svara

  …och Kronägg skiter fullständigt i hur hönorna som värpt äggen har det, deras liv är ingenting värt, som vanligt…

   • Klaraseptember 29, 2014 kl. 18:10
    Författare
   • Svara

   Sant. Så länge företaget ser fint ut på papperet och mot kunderna så är allt ”bra”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.