Stretcha och möte med handspecialist

I morse när jag åkte till sjukhuset fick jag samåka med en kille som skulle till samma rehab, och han och chauffören satt och pratade om hur viktigt det är att röra på sig och stretcha massor. En av dem sa till mig:

Du som är så ung måste vara extra noga med att stretcha.

Jag höll inte riktigt med, eftersom jag skadar lederna av att stretcha – jag vill ju verkligen inte bli ännu mer överrörlig. De frågade vad det innebar, och jag berättade kort om hur det är och att saker går ur led. De bytte samtalsämne ganska snabbt, men det var lite lustigt.

Du ser ju så frisk ut, du har ju bara en krycka.

De såg inte korsetten, handskenorna, morfinplåstret eller alla piller jag ätit… Träffade handspecialisten och allt gick bra. Den har fungerat finfint, men ibland tar jag av mig stödet på nätterna utan att jag märker det. När jag vaknar ligger den knäppt på sängbordet bredvid, utan att jag har något minne av hur eller när det hände. Fick varma bitar av stretchtyg, typ som en tub, att trä över hela grejen, det borde funka. Jag borde i alla fall vakna om jag försöker ta av mig den!

Hon är så bra, handspecialisten. Jag berättade lite om hur det varit med axeln, och hon förstod på en gång att jag inte kunde köra rullstolen själv. Hon frågade om jag ville att hon skulle försöka skicka mig vidare till hjälpmedelscentralen för elektrisk rullstol eller scooter, och lade in en begäran om det. Självklart. Det var tydligen väldigt luddigt angående vad som krävdes av husläkare för att få någon, men hon skulle prova att skriva något själv eftersom hon känner till mina behov gällande hjälpmedel mer än någon annan. Vi får se vad de har att säga om det, enligt min förra husläkare går det inte eftersom jag faktiskt kan gå.

Rullstol

Till slut pratade vi om mina iskalla händer och fötter, och hon sa att jag antagligen hade Raynauds syndrom. Kalla händer, vita fingrar. Tyvärr måste man köpa alla såna värmehjälpmedel själv – allt från muddar till hela handvärmare, fotvärmare och strumpor med batterier, elfiltar och värmekuddar. Jag fick en elfilt i julklapp av svärisarna för ett par år sedan, men jag ska kolla i butikerna och prova ut vad som kan tänkas passa för händer och fötter. Det är ju tre månader till julafton i dag…

Som grädde på moset frågade jag om hon kunde tänka sig att skriva ett kort intyg om min (och många andra med EDS) situation till Kammarrätten, och hon skulle försöka hinna med det. Sa jag att min handspecialist är underbar? Så oerhört bra! Det blev en bra dag.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/09/stretcha-och-mote-med-handspecialist/

2 kommentarer

1 ping

  • Tofflanseptember 25, 2014 kl. 19:33
  • Svara

  Såna där kommentarer har min mamma fått och får fortfarande, typ ”du ser ju så frisk och fräsch ut, inte kan du vara sjuk”. Men mamma har alltid varit mån om sitt utseende. Att hon sen har en sjukdom som gör att hennes hud blir brunare än andras… Nu har hon sin stödkrage och den syns ju under hakan. Men folk kan ändå kläcka ur sig korkade saker.

  Jag kan bara ana hur mycket smärtstillande du måste ta för att träffa mig och ta en lugn fika. Du är en sån kämpa, Klara, men nu tycker jag att det får räcka snart med all hjälp som uteblir. Skönt i alla fall att handspeccen var bra!

   • Klaraseptember 25, 2014 kl. 19:36
    Författare
   • Svara

   Det blir på något sätt viktigt att se fräsch ut ibland när man känner sig riktigt sjuk – jag mår i alla fall bättre av det. Det är lättare att lura hjärnan med något kroppen gör, än att tänka sig frisk! Det känns som det vänder lite med hjälpen nu i alla fall, men om det blir någon ersättning eller inte får jag vänta i flera månader på att veta! Kram!

  • Nya vantar -oktober 23, 2014 kl. 17:22

  […] har inte provat om jag får plats med mina små värmekuddar inuti dem ännu, men det lär jag snart bli varse om. Det har blivit kallt, runt fem grader. […]

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.