Träning i varmvattenbassäng

I dag var jag på konsultation inför träning i varmvattenbassäng – äntligen. Jag har tjatat i många år och blivit utan remiss med anledningar som att ”det är för gamla tanter, du skulle inte passa in” eller ”köp ett kort för vanlig vattengymnastik”. Remissen för den här konsultationen skickades i våras, så det har varit en lång väntan. Det där med vård inom tre månader har jag knappt varit med om, en del saker har jag ju väntat åratal på. Tre månaders väntetid för en vanlig tid hos husläkaren däremot, det är helt normalt i mitt fall.

Simma

Hur som helst, det gällde alltså skonsam träning i varmvattenbassäng på Södermalm, nära och bra. Jag har hört mycket gott om stället, och jag antar att det är en av anledningarna till den långa väntetiden. Alla jag träffade var trevliga och väldigt professionella. Jag fick träffa den enda fysioterapeuten, i övrigt jobbade det en himla massa sjukgymnaster där, och det fanns även gym. Hon hade zebrarandiga strumpor på sig, och hade träffat patienter med EDS tidigare. Hon verkade ändå ganska förvånad när jag berättade om mina symtom och smärtor, och hade inte träffat någon med sådana problem.

Oj!!

Bra eller dåligt? Vet inte. De hade i alla fall flera typer av behandling, och hon rekommenderade precis det jag var ute efter – skonsam träning i varmvattenbassäng. Från och med torsdag nästa vecka ska jag åka och träna två gånger i veckan – en gång på egen hand och en gång i en grupp med fokus på skonsam ryggträning. Det blir helt perfekt, jag kunde inte vara mer nöjd. Okej, jag har inte börjat ännu så jag vet inte hur det är, men varmvattenbassäng kan nog inte vara annat än skönt. Hurra!

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/09/traning-varmvattenbassang/

4 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

  • Jörgen Ekström on september 23, 2014 at 20:00
  • Svara

  Hej Klara

  1. God kväll! 🙂

  • Piia-Liisa on september 25, 2014 at 07:55
  • Svara

  Hej!

  Gratulerar till att du fått komma till en träningsform som jag personligen trivs mycket bra med. Sean -08 har jag (med ett kortare uppehåll) tränat i varmbassäng (ca 34 gr varmt vatten).

  Hösten -11 fick jag min EDS-diagnos, två dagar innan jag (hade tur får jag väl säga såsom sjuksystemet ser ut idsg 🙁 ) fick igenom ”stadigvarande sjukersättning”, så från och med den 1/9 -11 är jag sjukpensionär. Sjukskriven på heltid innan jag fyllt 44 och pensionär vid 48 med en utbilding som jag trodde jag skulle kunna arbeta med fram emot 70-årsålder… Men livet blir ju intee alltid som man tänker sig. EDS, Addisons sjukdom, astma….. ”multisjuk kvinna” fast jag för det mesta känner mig frisk trots smärtor och en trötthet som jag skulle vilja slänga i ansiktet på vissa politiker 😉

  Men, det var en utläggning. Nu till det viktiga – vattenträning. Den har i mitt fall inneburit att jag för det första har behållit muskelstyrkan i fr a mina ben, trots rullstol. För det andra, två dagar i veckan en njutningsfylld stund i varmt vatten, för det tredje: Jag har fått nya vänner. Vänner som kommit mig att bli så kära att vi fungerar som en familj. Det är vi tre tillsammans med min son som skriver på vår bok 🙂

  Idag, torsdag är bassängdag :D. Nästa är på måndag. Bassängträningen är veckans höjdpunkter. Trots att jag har nästan 60 km till bassängen så missar jag inte ett träningstillfälle med mindre än att jag inte tar mig ur sängen! Resorna är nackdelen – hade jag haft möjlighet att träna på närmre håll hade min sjukgymnast ordnat tre tillfällen/vecka. Nu tar resan så mycket energi att det inte skulle ge mig något, tyvärr. För att åka bil gör ont, även de gånger jag har en bra chaufför. De gånger jag inte har det… Många är de samtal till trafikledaren för sjukresor för att chaufförerna inte kör på ett sätt som inte gör mig illa. Normal, lugn, mjuk körning fungerar. Men inte häftiga rörelser, kast med bilen mellan filer, snabba onödiga inbromsiningar mm. Då får jag on och det som gör mig mest ledsen är att effekten av min träning till stor del går förlorad.

  Jag har också av en träningskompis fått reda på att som ”EDSare” så motsvarar min halvtimma i bassängen ungefär två timmar för en frisk person. Så mycket extra får musklerna arbeta. Hemresan efter träning blir då jobbig, och jag är tacksam för att jag träningsdagarna har extra behovsmedicin, just för att klara både träning och resor.

  Att träna har blivit ett beroende. Både fysiskt och psykiskt. För jag åker minst lika mycket för att träffa mina vänner som för att komma ner i bassängen. Jag lyfts i och ur med hjälp av en lyft i form av en paststol med säkerhetsbälte;) och hål i sitsen! När jag började kunde jag gå ner och lyftas upp. Men efter att ha fallit framlänges i trappen ner, så gäller lyft. (Nu ramlade jag på de nedre stegen, så jag gjordemig inte illa) Men – jag tar inga risker.

  Det som är allra bäst (utöver att jag får träffa mina vänner) är att det är så lätt att anpassa träningen efter dagsform. Vissa dagar kan jag ta i ordentligt. Nu uder sommar och höst (Ja, vi hade faktiskt fem tillfällen under smmaren då vi som terminstränar fick komma för att inte få allt för långt uppehåll. Tack USÖ och primärvården.) har jag fått ta det mycket lugnt pga bäckenfrakturerna jag ådrog mig nån gång i början av sommaren. Träningen har definitivt bidragit till att jag blivit bättre tillsammans med vistelsen på rehab- och korttidsboendet Syrenen i kommunen. Sammanlagt blir det på dagen tre månader som jag tillbringat på institution – och det är det bästa som kunde hänt mig. Dessa tre månader har gjort att, trots behovet av rullstol, är i bätre fysiskt skick än vad jag har varit på flera år. Därutöver har det kommit upp en massa ”gammalt skräp” som jag behöver bearbeta psykiskt och jag har också bett om hjälp för det (också).

  Att få chansen att under tre månader bara vara utan att behöva tänka på något annat än min egen rehabilitering har varit guld värt. Jag har bl a skrivit ett 100-tal dikter sim tillsammans med mina vänner ska bli till vår bok. Det kommer att bli mycket av ”kill your darlings”, eftersom vi är två författare och två illustratörer. Bassängträningen har under hela tiden funnits med. Under dessa tre månade har jag missat ett enda tillfälle, och det var nät frakturen var färsk och jag nyss blivit inlagd på USÖ.

  Så, GRATTIS, till en helt underbar träningsform. Jag hoppas och önskar av hela mitt <3 att du kommer att finna den lika givande som den är för mig.

  Varma kramar
  <3 <3 <3
  //P-L

  1. Tack snälla!
   Jag är jätteglad för att jag äntligen har fått komma till det här stället, jag har tjatat i många år och försökt övertyga läkare om att det faktiskt är något jag behöver! Jag är också ”sjukpensionär”, så tid har jag gott om, och även om det tar oerhört mycket kraft att träna, särskilt i början, så kommer jag att gå igenom träningsprogrammet helhjärtat varje gång. Jag fick två gånger i veckan, i tre månader, och sedan ska vi utvärdera och se. Jag hoppas att jag får fortsätta långt efter det också, men det är sådan oerhörda köer för att få gå på något sånt här i Stockholm. Om det fungerar så bra som jag tror och hoppas, så tänker jag kämpa med näbbar och klor för att få fortsätta.

   Har alltid älskat att träna, och känner igen beroendet man får av att göra det! Kicken, välbefinnandet, bättre sömn, att sova för att kroppen är trött av arbete i stället för av smärta…! Det är tur för mig med resorna, det tar bara tio minuter för mig att åka dit, om det inte är samåkning med Färdtjänsten, och det är inte i rusningstrafik heller. Jag räknar med att vara ordentligt slut de första veckorna eller månaden, men det ska bli så roligt!

   Vad glad jag är att höra att varmvattenträning fungerar så bra på dig, både för kropp och själ. Jag ska dokumentera varenda träningstillfälle och skriva upp hur jag har mått efteråt, och hur det känns med livet i övrigt runt omkring när jag får träna på ett sätt som fungerar. Det borde kanske gå att använda för att övertyga någon om att jag ska få fortsätta när de tre månaderna är över.

   Kram!

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: