Urbota dum present från kommunikationsbyrå

Jag fick ett mail för någon vecka sedan, från en kommunikationsbyrå. Jag får en hel del PR-material, och ibland några personliga erbjudanden – som jag fick just då. Det var på uppdrag av ett företag som säljer bake off-bröd, och det var så dumt att jag bara måste dela med mig av hur vår kommunikation såg ut.

Hej Klara!
Jag heter XXX och jobbar på en kommunikationsbyrå som heter Volontaire! Jag kontaktar dig på uppdrag av Bonjour.
Den 4 oktober är det Kanelbullens Dag, en dag som Bonjour tycker särskilt mycket om, speciellt eftersom de för tredje året i rad har fått chansen att samarbeta med Rosa Bandet. Då blir dagen extra viktig. Under hela oktober månad kommer Bonjours bullar som säljs i Sverige ha rosa pärlsocker för att uppmärksamma Rosa Bandets viktiga arbete mot bröstcancer.

Vi har uppfattningen att du tycker att kampen mot bröstcancer är lika viktig som vi tycker, därför vill vi gärna bjuda dig på några av våra rosa kanelbullar! Bullarna vill vi skicka med bud torsdagen den 2 oktober, två dagar innan Kanelbullens Dag. Återkom gärna så snart du kan om vart du vill att vi skickar presenten!

Man kanske inte ska anta saker utan att faktiskt göra lite efterforskningar till vilka man kommunicerar med (det var ju faktiskt från en kommunikationsbyrå) innan man skickar iväg sådana mail. Så här löd mtt svar:

Hej XXX,
Jag tycker faktiskt att det är mycket viktigare att uppmärksamma sällsynta diagnoser, sådant som aldrig får någon massmedial uppmärksamhet, och alla människor som står helt utan hjälp från vården just för att ingen skänker pengar till forskning och utbildning inom de områdena i stället. Alla känner till bröstcancer, och alla som söker vård för det får behandling. De flesta som söker vård för till exempel Ehlers-Danlos syndrom eller Tay-Sachs sjukdom får ingenting, om ens en diagnos.

Självklart är cancerforskning viktig, men det finns flera andra typer av cancer som har betydligt högre dödlighet, men det kanske inte är lika roligt att marknadsföra tarmar som tuttar. Jag tycker att det är på gränsen till osmakligt av företag att ändra produkter till rosa varianter och lägga pengar på reklam och produktutveckling i stället för att bara skänka pengarna direkt till Cancerfonden i stället, så jag avstår gärna ”presenten”.

Och så skickade de ett gäng pressbilder som de sa att jag gärna fick använda i bloggen (det vill säga de vill att jag gör det), bland annat den här på själva de rosa bullarna. Så varsågod. Hur löjligt är inte det här?Kanelbulle från Bonjour med rosa pärlsocker, till förmån för Rosa Bandet. Fick ett erbjudande från en kommunikationsbyrå.

En snabb sökning om vad jag tycker om Kanelbullens dag, om kommersialiserat bistånd (vilket det i förlängningen är, när företag satsar på förpackningar, reklam och PR i stället för att bara skänka pengarna direkt till cancerforskning) och om att bara fokusera på bröstcancerforskning på min sida ger bland annat de här resultaten:

Om Kanelbullens dag

Om välgörenhet för att synas

Om att öka medvetenheten kring bröstcancer

Kronägg lanserar rosa ägg förpackningar

Om Rosa bandets enorma uppmärksamhet

Jag avskyr hela Rosa Bandet-grejen, självklart är cancerforskning nödvändigt, men kom igen? Skänk pengarna direkt i stället för att köpa något i en rosa förpackning, och börja tänka lite bortom bröstcancer. Det finns många livshotande sjukdomar som knappt får en krona i forskningspengar. Och så vill en kommunikationsbyrå ge mig kanelbullar med rosa socker…?

Dessutom vill de skicka dem till mig med bud! Kan det bli dummare, hur mycket kostar inte det? Pengar som de hade kunnat skänka direkt till välgörenhet, men det gör de inte, för då syns de inte. Jag lovar att jag inte är ensam om att ha fått det här mailet. Behöver jag säga att jag inte fick något mer svar? De fick ju vad de ville i alla fall, jag skrev om deras kampanj. De gör goda bullar, och jag hade gärna tagit emot några. De hade kunnat skicka en värdecheck att lösa in i vilken butik som helst. Jag vet hur mycket såna där bullar kostar i inköp – inte mycket. Man får många för tjugo spänn.

Ja, det var nog något av det dummaste jag har hört på länge. Skit i att ge bort saker till bloggare (med bud dessutom!), anställ inga jävla PR-firmor, gör inte reklam i TV och tidningar, ändra inte förpackningar och innehåll för miljontals kronor – skänk pengarna direkt och gör någon riktig nytta i stället. Rosa Bandet-galan samlade in 63.5 miljoner kronor förra året. Tänk vilken oerhört skillnad en bråkdel av de pengarna kunde göra för alla med sällsynta sjukdomar.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/09/urbota-dum-present-fran-kommunikationsbyra/

4 kommentarer

1 ping

Hoppa till kommentarformuläret

  • Monaseptember 26, 2014 kl. 19:21
  • Svara

  Jag avskyr Rosa Bandet. Det ska samlas in miljoner till cancerforskning och till cancersjuka, men inte ett ord om hur man förebygger cancer i första hand. Många av Rosa bandets produkter i sig är ohälsosamma och vissa cancerframkallande. T ex komjölk, som kan ge upphov till just cancer (kon besprutas full med hormoner för att öka mjölkproduktionen, ett glas mjölk kan innehålla över 60 olika hormoner och vad händer när dessa hamnar i en människas, en annan arts kropp, som styrs av de egna hormonerna?) Akne, eksem, allergier och astma är de minsta problemen komjölk kan orsaka. Nagellack, fluortandkräm, kemikalierna i Garniers skönhetsprodukter, Viledas städutrustning, Kellogs flingor, vad tänker de med när man ska köpa hälsoskadliga produkter för att supporta cancer? Ja, inte är det annat än pengar för företagen det handlar om. Jag skulle aldrig stödja Rosa Bandet, för inte fan går pengarna dit de ska.

   • Klaraseptember 26, 2014 kl. 20:15
    Författare
   • Svara

   Helt sant. Pengarna hamnar helt fel – att hålla på med sånt här skit som kanelbullar med bud var det dummaste jag har hört på länge. Har fått två liknande mail som bara var pressreleaser och där inte jag personligen blev erbjuden något, men de var nästan lika dumma båda två.

  • Emelieoktober 2, 2014 kl. 00:08
  • Svara

  Bra skrivet.
  Det är svårt att ha en ovanlig diagnos, framförallt av de anledningar du nämner, men även för att man får så lite förståelse från sin omgivning. Man blir bara en obekväm och obehaglig påminnelse om att vem som helst kan bli sjuk när som helst. Du kanske har skrivit om det också, jag har precis hittat hit så har ingen aning. Roligt att se någon som orkar skriva om detta.

  1. Hej och tack! Ja, jag har skrivit mycket om sånt, livet kretsar kring alla problem som uppstår med vård, myndigheter och att ingen fattar vad det handlar om. Eller ser hur sjuk jag är. Det här är min vädringskanal 🙂

  • Veckans minus, vecka 39 -september 28, 2014 kl. 17:52

  […] säljs till förmån för Rosa Bandet i oktober. Jag fick ju ett urbota dumt erbjudande från en kommunikationsbyrå som ville ge mig kanelbullar med rosa pärlsocker från Bonjour, och de ville skicka dem med bud. Bud! Det är inte […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.