Valresultatet 2014

Om valresultatet, alltså. Jag måste bara säga några ord om det, för jag är så jävla besviken. Sverige har gått bättre än de flesta länder i världen de senaste åren. Vi har klarat oss från finanskris och massarbetslöshet, men tydligen räckte inte det för svenskarna. Vi vill tydligen höja skatterna för att finansiera 100000 nya fas 3-liknande jobb, vi vill sluta privatisera vården, och vi vill införa miljökrav på transportmedel för privatpersoner som på sikt kan få landsbygden att dö ut.

Privatiseringen av vården, och att privata aktörer kan tjäna pengar på verksamheten, har varit det bästa som har hänt svensk vård på evigheter. De flesta människor förstår nog inte det, för de flesta är friska och går bara till vårdcentralen några gånger om året. Men när man faktiskt är sjuk och behöver uppsöka vårdens olika instanser 2-3 gånger i veckan – hela livet – då är privatiseringen det bästa som har hänt. Jag kan byta hur och var jag vill, och jag möts av glad personal som får betalt efter prestation i stället för schablon.

Ett exempel är häromveckan när jag fick mina robotarmar – ortopeden berättade att kliniken fick tillräckligt med bidrag från regeringen så att de kunde låta bli att tvinga patienterna betala patientavgifter för de hjälpmedel de behöver, men att det kanske inte skulle fortsätta så om valresultatet resulterade i regeringsskifte. Mina ortoser skulle ha kostat mig 4700 kronor den dagen annars. Det är ungefär vad jag kan spara ihop på ett år – om jag inte köper några mediciner och inte heller besöker vårdinstanserna 2-3 gånger varje vecka som jag behöver för att inte vara helt sängliggande. Och vad händer efter det här valresultatet? De rödgröna har ju enligt uppgift av de politiker som jag pratat med på torgen inte någon avsikt att höja min sjukersättning – de har enbart talat om höjd a-kassa och att se över utförsäkringarna. Och höja skatten.

Ortos för armbågar, min robotarm. Valresultatet kan bli dyrt.

Det är inte rimligt att två personer med samma utbildning och med samma arbetslivserfarenhet får samma lön, om de inte presterar likadant. Att till exempel en läkare som har fått klagomål på sig och som är otrevlig mot sina patienter får lika mycket betalt som en trevlig läkare som engagerar sig, tar sig tid och kanske till och med kommer ihåg vem man är nästa gång man dyker upp, det är så fel det kan bli. Och det gäller oavsett yrke.

Oengagerade människor som går till jobbet och inte gör ett dugg mer än de måste för att få behålla jobbet ska självklart inte få samma lön som någon som är välpresterande, innovativ och engagerad. Då spelar utbildning, kön och erfarenhet absolut ingen roll. Det är självfallet att vi måste belöna och lyfta fram de som är speciella, de som är bättre, annars får vi en jämndålig grå och oengagerad massa. Som läraryrket, det har varit hur lätt som helst att komma in på lärarlinjen. Vilken klant som helst har kunnat bli lärare, och vem vill att ungarna ska gå i en skola med dåliga lärare? Ingen. Lyft fram de individer som är bättre än resten och belöna dem, så de blir något för de övriga att ta efter. Höj statusen på yrket genom att belöna de som är bra, inte genom att ge alla inom yrkesgruppen mer pengar. Man blir inte en bättre lärare över en natt för att man får högre lön. Och det är fortfarande jävligt lätt att bli lärare.

Jag tycker att valresultatet suger så hårt det bara går. Självklart ska man rösta efter den ideologi man tycker är rätt, men när det har gått så jävla bra för Sverige och man vet att det kommer bli en jävla röra framöver, varför inte fortsätta med något som uppenbarligen funkar? Det är så många som byter från höger till vänster eller tvärtom beroende på hur det ser ut i deras egen plånbok vid varje valtillfälle, och det kan jag inte riktigt förstå. Går det bra för Sverige kommer det i förlängningen att gå bra för individerna som bor här. Det har skapats mängder med nya jobb, när arbetslösheten i andra länder bara ökar.

Pengar. Flera buntar med sedlar. Ersättning. Valresultatet kan bli dyrt för mig.

Självklart är jag jävligt orolig för min framtid i den här nya röran. Jag kan inte få något jobb eller någon praktikplats, så för mig innebär det enbart försämringar. Och jag tror helt klart att det innebär försämringar för Sverige i världen, både på kort och lång sikt. Räntan går upp, jag måste betala mer skatt, och kunskapen kring min sjukdom lär inte öka om privatiseringen av vården avskaffas – tvärtom. Och skolan? Jag satt nio år i grundskolan och bara väntade på att få lära mig något, det är oändligt mycket bättre nu. Det är faktiskt inte bara de som har det svårt som behöver resurser.

Och angående Sverigedemokraterna, jag tror inte att de flesta som röstar på dem är nazister eller rasister. Om man inte bryr sig så mycket om politik, inte har läst på och röstar bara för att man ”ska”, så har SDs valaffischer framstått som helt ofarliga. Folk är helt enkelt inte smartare än att de röstar för att de bruna skjortorna ska leda vårt land, för att de inte förstår bättre. Och av missnöje. Valresultatet 2014 – en flopp. Vad händer med mig nu?


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/09/valresultatet-2014/

10 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

 1. Bra rutet. Kunde inte sagt det bättre själv. Alla ”etablerade” partier är förlorare i valet. Vinnarna är SD som säger vad många tycker. Att de inte blev större beror på att många inte vågar rösta på dom eller att de helt enkelt röstar som dom brukar.
  Alliansen sänkte sig själv när Reinfeldt bad svenskarna ”Öppna sina hjärtan”. Det känns nästan som att han var trött på politiken och visste att det uttalande skulle ge en valförlust. En enkel utväg.

  Sossarnas ledning är inte stor och då de utesluter vänsterpartiet blir det svårt att bilda regering. De etablerade partierna måste nu börja ta SD på allvar och inse att det inte går att hela tiden kalla SD rasistiska. jag anser inte SD varar rasistiskt även om jag inte röstade på dom. Fortsätter politikerna att ställa till kaos bara för att de inte vill, av prestigeskäl, samarbeta med SD röstar jag gärna på SD vid nästa val.

  Att 30% av SD:s nya väljare kommer från M är väl nästan ett klockrent svar var Alliansen misslyckats. Med en sosseregering återstår nu bara att beskatta folket, höja bidragen och därmed släcka den lilla gnista av kreativitet som finns kvar.
  Blir det inte nyval blir de kommande 4 åren mycket osäkra och nästa val kan bli en rejäl rysare.

  Det var bättre förr. 😀

  1. Ja. Jag kan för mitt liv inte förstå hur någon vill rösta bort en regering som har fungerat utmärkt för Sverige, både här hemma och i världen. Självklart är det alltid folk som får det sämre oavsett regering, men nu kan det väl inte bli bättre för några andra än arbetslösa – vilket det lär bli betydligt fler av…

   1. Klart det funkade men folk upplevde att det skulle funka mindre bra om Alliansen fick fortsätta med ”Öppna hjärtan”. Klart att det inte är hela sanningen men slå ihop det med svårigheten att få ordning och reda i skolan, otydliga besked om försvaret och en flummighet jobb och välfärd och väljarna går till något annat.
    Sossarna är inte vad de varit. De är inte helt olika moderaterna men har ändå en bas i de som anser att staten ska sköta en del av ruljansen. Och är man arbetslös, sjukskriven eller får sin försörjning på annat sätt från staten är det lätt att välja den som säger att ersättningen ska öka. Enkel logik.

    Då spelar det ingen roll hur det ser ut i världen eller om välfärden faktiskt blir ännu sämre om finanserna inte sköts. Det är lite som att pinka i en våtdräkt. Det är varmt i början men sedan blir det kallt igen. Vi får väl se hur det går. Jag hoppas på ett nyval med nyktra väljare. 😀

    1. Haha! Ja, vi får se vad det blir av det hela. Kan ju inte direkt göra något åt hur det blev. 🙂

  • Farsan on september 16, 2014 at 13:56
  • Svara

  Det här är min Klara!
  Jag instämmer fullständigt.

  1. Sådan far, sådan dotter… 🙂

  • Robin on september 16, 2014 at 20:11
  • Svara

  Märkligt att du, inte ens när du drabbats av en funktionsnedsättning som sänker din konkurrensförmåga, får en mer nyanserad syn på konkurrens.

  1. Konkurrens inom arbete, eller vad? Jag är inte på arbetsmarknaden längre, men självklart har jag arbetat med funktionshinder tidigare. Det har inte varit något problem för mig att få anställningar i hela mitt vuxna liv. Jag är bra på det jag har gjort, och med engagemang och drivkraft kommer man långt – även om man är sjuk. Konkurrens inom vården? Bara bra, jag kan välja vem jag vill, var jag vill, utan remisser.

 2. Jag som går på a-kassa ser med glädje fram emot att den höjs. Den har inte höjts på snart tretton år och som det är nu kan jag inte leva på ersättningen. Jag är dessutom ensamstående, så jag är helt beroende av en inkomst. Men vi får se hur det blir. Och helst av allt vill jag ha ett jobb. 🙁

  1. Jag känner igen problemet – jag får ut under 8000 som jag inte heller kan leva på, och sjukersättningen har inte heller höjts. Tyvärr verkar det inte finnas några planer på att den ska göra det heller. Den som lever får se. 🙁

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: