Veckans minus, vecka 36

Varje vecka delar jag ut veckans minus här på bloggen, till något otrevligt eller tråkigt som har hänt under veckan, eller något jag verkligen ogillar. Jag är ju bra på att klaga på så mycket skit, så varför inte utse det värsta varje vecka? Det kan vara allt möjligt, från stort till smått. Mat, företeelser, prylar, kläder, musik… Kort och gott: Vad som helst, som varit riktigt dåligt under veckan.

Den här veckan går veckans minus till allt tönteri på Facebook, och specifikt för att folk delar de här löjliga statusuppdateringarna för att öka medvetenheten kring bröstcancer och prostatacancer, i stället för att skänka en slant och posta en skärmdump på det i stället. Eller dela en historia om hur cancer har berört just dem själva och länka till sidan där man kan skänka pengar, om man inte har möjlighet att ge något själv. Det är väl självklart att det är helt okej att inte skänka pengar av tusen olika anledningar, men att skriva en löjlig status spelar verkligen ingen roll.

facebook like dislike. Tummen ner. Veckans minus.

Snarare tvärtom. Om jag eller någon nära anhörig till mig var drabbad av cancer skulle jag bli jävligt förbannad. Nu är det ju sällan eller aldrig någon som delar något som är hypat och redan får extremt mycket forskningspengar, vilket i och för sig är helt fel. Hjärt- och kärlsjukdomar var år 2013 den allra vanligaste dödsorsaken, som stod för hela 38% av kvinnors dödsfall och för 37% hos männen. Bara fenomenet att sprida det som alla redan känner till och som får mycket pengar borde få veckans minus.

Dessutom finns det mängder med sällsynta sjukdomar och syndrom som nästan aldrig får en krona till forskning, och där de drabbade aldrig får någon hjälp av den landstingsanslutna vården eftersom kunskap eller hälso- och friskvård helt saknas. Så skit i att dela en töntig status och sätt in en slant eller dela en verklig historia som berör. Jag rekommenderar självklart det som berör mig själv och många andra i min sits: EDS-stiftelsen. Eller varför inte ”Donate”-knappen här till höger på min blogg?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/09/veckans-minus-vecka-36/

8 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • mariaseptember 7, 2014 kl. 21:03
  • Svara

  En i min närhet drabbades ju av cancer för ca 2 år sen ( bröstcancer ) och ja dessa statusuppdateringar gillar jag inte alls!! Jag skänker en viss summa varje år samt har alltid på min blogg så att man kan skänka till cancerfonden under oktober månad.

  1. Ja, det är enbart osmakligt att skriva en sån där status! Folk verkar tro att det spelar någon roll eller att de känner att de har gjort något bra, men så är det verkligen inte…

  • Piia-Liisa Pisalseptember 7, 2014 kl. 22:26
  • Svara

  TACK för att du gjorde mig (och därmed mina vänner) uppmärksam på EDS-stiftelsen. Vi håller på att färdigställa en poesibok, rikt illustrerad i fyrfärg, med i huvudsak kristet innehåll. I boken kommer också att finnas en faktadel om just EDS och även Addisons sjukdomar då vi är tre (av fyra) som har EDS + att hag även har Addison. Vår förhoppning är att boken ska generera ett överskott så att vi kan stödja forskning kring dessa två, av Socialstyrelsen klassade som ovanliga diagnoser.

  Vi lever alla under små omständigheter och försöker på alla sätt samla in medel för att kunna färdigställa och låta trycka boken.
  (För den som ev vill stödja detta projekt går det bra att sätta in en slant, liten eller stor, allt är lika välkommet, på bg 5132-8185 Märk då talongen EDS – Addison forskning) Alla insamlade medel går oavkortat till att färdigställa boken.

  Detta blir vårt sätt att använda vår kunskap och sådant vi gör för att orka med vardagen till att skapa ett mervärde – Medel till forskning!

  Vänligen

  Piia-Liisa
  (PS! Kontot kontrolleras av en person som har arbetat med bokföring och ekonomi i många år, för att allt ska gå rätt till. Varje krona kommer att bokföras och kunna redovisas)

  1. Vilken bra idé! Stor eloge till er som tagit ett så fint initiativ, jag hoppas verkligen att det går bra – tyvärr har jag det extremt knapert och kan inte vara med och bidra i nuläget! 🙁 Skriv gärna en kommentar när boken är färdig, så ska jag tipsa läsarna om den!

  • Tatianaseptember 8, 2014 kl. 17:21
  • Svara

  Jag förlorade en god vän i april . I just bröstcancer och jag blev blixtförbannad då jag uppmanades att lägga ut ett hjärta . Idioti .

  Bättre att skänka en slant .

  1. Ja, fy sjutton!

  • Mseptember 8, 2014 kl. 21:07
  • Svara

  Ja, som om min mammas död får mer mening för att någon lägger en töntig status. Skänk pengar, berätta om egna erfarenheter, hjälp någon på det sätt du kan. Ja, allt är bättre än att lägga en förvirrande och ovidkommande status.

  1. Ja, faktiskt allt annat är bättre! Osmakligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.