Är det värt att köpa ekologisk mat?

Nu ska vi debattera lite, tänkte jag. Är det värt att köpa ekologisk mat? Jag tycker att en del saker är absolut självklara att köpa ekologiskt, med tanke på vilken påverkan det har på miljön. Bananer, kaffe och choklad. Ekologisk majs är något man borde köpa också, eftersom de som odlar majs kan välja att sälja den som drivmedel till bilar i stället, vilket driver upp priserna på mängder av vanliga livsmedel som innehåller majs eller majssirap – extremt många saker. Grönsaker och frukt i allmänhet, med några undantag för saker som inte behöver besprutas – men ändå säljs för dubbla priset när de benämns som ekologiska. Avocado, till exempel.

Självklart spelar pengar in i frågan. Att ekologiskt odlad mat oftast är godare är det absolut ingen tvekan om, men många saker är faktiskt avsevärt mycket dyrare än vad många klarar av att betala för mat. Tyvärr har priserna på mat pressats så hårt sedan andra världskriget, att det mesta egentligen borde kosta mer än de gör.

En del ägg är billiga för att hönorna bor i en för liten bur där de får sår på fötterna och inte kan vända på sig, och en del ägg är svindyra normalt prissatta för att hönorna får gå fritt utomhus. Samma sak gäller kött av alla de slag – ju sämre djurhållning, desto billigare kött. Ekologiskt är alltså att föredra – det är ju ”normalt”. Inga tillsatser eller konstigheter, bra behandling av djur, mark och foder, och egentligen även normalt prissatt. Det är de billigare sakerna som är felaktigt prissatta, eftersom de har pressats nedåt i årtionden.

Ekologisk

Men annan mat då? Torrvaror? Har jag ens sett ekologiskt ris eller ekologiska torkade kryddor? Jag tror inte det. Ost? Just ost finns det några varianter att välja på i mataffärerna, men det finns bara en som är riktigt god, Boxholms ekologiska. Dessutom är deras gräddost den enda osten på marknaden som tillverkas i Sverige av svensk mjölk från närliggande gårdar. Det gör en större skillnad än vad man kanske kan tro, för även om en vara är ekologisk så är det ju uselt om den har transporterats runt halva världen.

Jag personligen föredrar ekologisk mat, men jag har inte alltid råd att köpa den. Jag köper det som är billigt för säsongen och jagar extrapriser. Och jag försöker att köpa närproducerad mjölk och ost i så stor utsträckning jag kan, för jag vill ha kvar vårt svenska lantbruk – det är viktigt för oss att inte behöva importera mjölk och ost när vi har så bra produkter här. Försäljningen av ekologisk ost gick upp med 13% år 2013, vilket är en riktigt bra trend.

Så nu vill jag höra, hur tänker du kring att köpa ekologisk mat? Tycker du att det är viktigt, eller spelar det ingen roll? Hur tänker du kring priserna på mat? Skulle du kunna tänka dig att handla ekologisk ost i större utsträckning, eftersom det inte är det första man tänker på när man handlar ekologiskt? Finns det någon produkt du absolut inte kan tänka dig att köpa en ekologisk variant av? Andra tankar? Alla åsikter är välkomna, jag vill höra hur ni funderar kring ämnet!


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/10/ar-det-vart-att-kopa-ekologisk-mat/

10 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

 1. Jag köper sällan ekologiskt. Arbetsmiljön för den som odlar/skapar maten kan vara sämre. Kycklingar/höns som går fritt kan hacka på varandra och därmed dör fler än om de sitter i bur.

  Närproducerat betyder inte alltid korta transporter. Jag bor bredvid en före detta glassfabrik och trots att Domus låg utanför grindarna vände glassen och margarinet på ett centrallager 10 mil bort.

  Ursäkta om jag låter kritisk eller grinig men jag är skeptisk till ekologiskt. Självklart värnar jag om djurens väl och bondens hälsa men jag har ännu inte sett den optimala ekologiska produkten och de gånger jag ätit ekologiskt har jag inte känt någon skillnad på smak.
  Jag prioriterar dock svenskt kött men det har mer att göra med att jag vill ha rent kött och inte hormonstint danskt kött. Det köttet får kosta mer än det billiga i köttdisken.

  1. Du får vara hur kritisk och grinig du vill! 😀 Håller med om det där med arbetsmiljön, och många tror ju tyvärr att ekologisk mat även innebär bra arbetsförhållanden – så är det naturligtvis inte. Håller mig också till svenskt kött, kyckling, mjölk och ost. Resten är lite svårt ibland!

  • Mia on oktober 31, 2014 at 17:37
  • Svara

  Jag hoppas att ekologiska varor verkligen är ekologiska, men jag vill tro att det är bättre för både miljö och människa.
  Jag köper gärna ekologiska produkter, men som du skriver är det en prisfråga också, så det blir lite av både och, men som tex bananer köper vi alltid eko om det finns och oftast ägg, i övrigt kan de vara lite olika och beronde på om det finns och pris såklart.
  Vi har i höst köpt ekologikt kött från en Bonde några mil bort, det blir ju lite dyrt just då man köper det, men känns väldigt bra att veta att djuret vuxit upp bra och på bra foder/mat.

  Jag använder bara ekologiska produkter i håret, färgar även med ekologisk hårfärg, det känns bra och håret har blivit finare.
  Skulle även vilja byta ut sminket till eko, men det jag tidigare testat har jag inte varit jätte nöjd med, men även det utvecklas ju, så kanske ska ge även det en chans igen.

  Som sagt detta med ekologiskt ligger mig varmt om hjärtat och jag hoppas att det i framtiden bara ska finnas ekologiska varor, mindre kemikalier och tillsatser borde vara en självklarhet.

  Sen kan man ju undra, ibland har de ekologiska bananerna varit billigare än de besprutade ändå eer jag många ta de icke eko, varför? Men men man måste ju få göra som man vill…

  Det är intressant och viktigt!!!!!!!

  1. Ja, visst är det konstigt med bananerna! Det är en sån sak som bevisligen är mycket bättre än besprutade bananer, men ändå väljer en del bort ekobananer av principsak – trots att det oftast inte är någon stor prisskillnad, och precis som du säger så är ekobananerna till och med billigare ibland.

   Att kunna köpa kött och ägg direkt från en bonde låter ju toppen! Köper ofta roliga ostar som säljs i gårdsbutiker eller i butiker i närheten när jag hittar några också. Dyrt, ja, gott, ja! Håller med om att det är intressant och viktigt! 🙂 Vad skulle hända om alla besprutade sina produkter, eller ingen köpte svenskt…?

  • Mona on oktober 31, 2014 at 19:04
  • Svara

  Jag är lite kluven till ekologiska varor, vågar man lita på att alla ekovaror verkligen är vad de marknadsförs som? Vi försöker köpa frukt och grönt från trakten, de varor brukar ha en speciell märkning så de är lätta att hitta. Kött äter vi inte överhuvudtaget då vi är vegetarianer. Att kött är ekomärkt behöver inte betyda att djuren har haft det bra, det kan handla om något så simpelt att de fått ekomat och annars behandlats lika illa som icke ekodjur. Sedan så kan gårdar mot betalning/ mutor få en stämpel på att de driver en ekogård. Mjölkprodukter undviker vi dels för att komjölk är ohälsosamt men också för att mjölkkorna behandlas så illa… Samma sak där, finns ingen garanti för att mjölkkor från ekogårdar har haft det bra. Allt handlar om pengar. Djur är ingenting värda. För att vara på den säkra sidan gällande ägg så köper vi direkt från en gård med frigående höns som vi vet har det bra. Kaffe dricker vi inte. Bananer köper vi alltid eko och vi är mycket mer noggranna med vad vi ger vår baby att äta än vad vi själva äter. Varor som olivolja, nötter, russin, frön, kokosolja etc brukar vi köpa eko. Eftersom vi inte köper de varor som matbutiker är fulla av, t ex kött, mejeriprodukter, bröd, godis, kaffe mm så har vi råd att köpa ekovaror utan att det svider i plånboken. Vi planerar att börja odla egna grönsaker så vet vi garanterat att de inte är fulla med skit =)

  1. Vad härligt det låter med egenodlat, och det är alltid godast! Ja, jag håller med om att det är omöjligt att veta. Även om en del i processen är ekologisk så kan resten vara uselt! Frågan är om det inte är bättre att köpa ekologiskt för att det kan vara snäppet bättre än icke-ekologiskt – men ändå vara dåligt. Det är inget de flesta konsumenter har någon aning om!

   Att köpa från en odling eller gård man känner till är nog det allra bästa. 🙂 Jag har hört att just vanliga russin kan vara proppfulla med bekämpningsmedel, eftersom druvor besprutas hårt. Det är nog väldigt viktigt att välja en ekologisk variant – särskilt om man ska ge det till barn. Lycka till med odlingarna!

  • Noomi on november 2, 2014 at 11:30
  • Svara

  Jag tror att det är viktigt att köpa ekologiskt och svenskt smör, ost och mjölk. Vi måste ha kvar lantbruket.

  1. Det är viktigt! Vi kan inte ha ett samhälle där det inte är värt för bönderna att ha kvar sina mjölkkor för att lönsamheten är för dålig. 🙂

  • Anders P. on november 2, 2014 at 11:35
  • Svara

  Håller med om att det är viktigt med jordbruket, men många saker som säljs som ekologiska är nog rena marknadsföringsbluffar för att kunna ta ut ett högre pris. Varför skulle jag köpa en ekologisk vara från Kina till exempel?

  1. Nej, det känns lite dumt. Jag håller mig hellre till närproducerat än ekologiskt, men helst båda i de fall det är möjligt. Och du har helt rätt om att en del saker är marknadsföringsbluffar, det gäller nog att läsa på om vad som faktiskt spelar någon roll. 🙂

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: