Att vara rädd för ormar

Vad är det med ormar som gör att så många människor är rädda för dem egentligen? Det är fina djur, och de vi har i Sverige är inte särskilt farliga. Småbarn och djur behöver självklart skyddas mot huggormar, men många gånger är bettet inte giftigare än ett getingstick – om de ens sprutar in något gift. Man behöver bara vara orolig om man har lever- eller njurskador. Dessutom är de så skygga, att de försvinner illa kvickt om man kommer för nära.

Vi har gott om ormar på lantstället. Tomten består av sten, och det finns många små sprickor och skrymslen där de gömmer sig. Ibland ser man dem när de ligger och solar sig på stentrappan eller på en klippa, och ofta hör man hur det rasslar till när man går förbi. De får bråttom iväg. Jag tycker att ormar är fina och fascinerande, men det är många i min omgivning som tycker att de är väldigt obehagliga. Men hur kommer det sig?

Orm, snok

Vilket husdjur som helst (kanske med undantag från akvariefiskar) orsakar ju fler skador än vad ormar i det vilda gör i Sverige varje år. Säkert i de flesta andra länder också. Ändå är de ”äckliga”, ”läskiga”, ”vidriga” eller något annat liknande, och bör slås ihjäl. Men det får man inte, för alla grod- och kräldjur i Sverige är fridlysta.

Jag tycker att det är lite synd, för det är ju inte direkt gott om ormar. Och de är varken slemmiga eller farliga. Att många djur undviker ormar är inte så konstigt, och att människor i andra länder där ormar faktiskt kan vara farliga är rädda för ormar är inte heller konstigt, men vad har vi att vara rädda för här? Vad är det som är som gör att så många människor är rädda för de små benlösa, harmlösa slangarna, egentligen?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/10/att-vara-radd-ormar/

8 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Farsanoktober 24, 2014 kl. 10:23
  • Svara

  Akvariefiskar ofarliga? – En gång när jag städade akvariet blev jag biten i pekfingret av en påfågelciklid. Behövde inte amputera fingret. Nästan lika obehagligt som om det varit en läskigt slemmig orm. Jag förstår småtigrarnas varningsrop.

  1. Nu menar jag kanske inte monsterfiskar utan de mer vanliga små snälla varianterna, men okej! Fast ormar är ganska trevliga. Jag och R simmade med en i somras!

    • Farsanoktober 24, 2014 kl. 15:18
    • Svara

    Jag beundrar ert mod!

    1. Det förstår jag! Gällande både ormen och simmandet!

  • Petteroktober 24, 2014 kl. 17:27
  • Svara

  Ormar är ju superhäftiga. Det är många som tror att ormar är kalla, slemmiga och hala men så är det inte. När jag jobbade på en naturbruksskola brukade ormrädda få hålla i ormarna vi hade.

  Ska sanningen fram så känns det som att hålla i ett cykeldäck. Ormar är varma och torra. När jag flyttatar ut på landet ska jag ha en gödselstack eller kompost där snokarna kan övervintra och lägga ägg. Just snoken börjar lida av att det saknas ställen att övervintra. Ormar är coooooola…..

  1. Ja, vi har mycket snok på landet. De är häftiga! 🙂

  • Jörgenoktober 25, 2014 kl. 17:42
  • Svara

  Hhmm snälla Klara. Stor natur och djurvän är jag och har så alltid varit. Det lilla sommarstället granne med ett stort naturskyddsområde. Så djur finns det – och på senare år har grannar blivit jagade av vildsvin. Mest gräsmatta på den lilla tomten dock en och annan orm på ett stort stenblock. Då blir Jörgen rädd! Viktigt att ha i åminnelse att han också är rädd för både Kor och Hästar :o)

  Men tycker om och värnar om allt levande i naturen gör jag. Skulle bli väldigt ensamt för oss människor annars

  1. Jag älskar alla sorters djur! Vi har också mycket vildsvin kring Rs sommarstuga i Södermanland, så det är kanske tur att jag inte knatar runt i skogen själv! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.