Halloween 2014

När är Halloween 2014 egentligen? Jo, precis på samma dag som förra året, och precis samma dag som varje år. Inte helgen före, helgen efter, eller när man tycker att det passar bäst. Halloween är alltid den 31 oktober, oavsett vilken veckodag det är. Och oavsett när det är Alla helgons dag. Det är säkert många som undrar redan nu, och folk brukar alltid tro att det är en helg i slutet av oktober eller början av november, precis som Alla helgons dag. Men så är inte fallet, det är inte samma sak.

Följande är till er föräldrar som skickar ut era barn på bus- eller godisvandring (vilket jag inte har något alls emot). Skicka ut dem på rätt dag och lär dem att man bara knackar på där man firar (alltså har någon form av halloweenpynt som syns vid ytterdörren). Utsätt inte barnen för irriterande vuxna i onödan, gör rätt från början. Låt dem inte tigga hos folk som inte firar, för det är faktiskt många som vill minnas nära och kära de förlorat vid den tiden på året.

Jag ogillar att det ringer på dörren både flera dagar före och efter Halloween. Det är jag garanterat inte ensam om, jag tycker att var och varannan människa spyr galla över det, men köper godis bara för att man ”borde” ge dem något trots att de inte firar och det är fel dag. Ska man anpassa sig efter de som firar jul den 14 augusti också? Eftersom det är så få som ens firar i Sverige, så är irritationen stor även när barnen kommer på rätt dag och ringer på där det inte är pyntat. Ibland kan det inträffa att Alla helgons dag och Halloween inträffar på samma dag, och det finns många som inte uppskattar påringning då.

På Irland, där den här traditionen startade (och självklart följde med till USA) är Alla Helgons Dag alltid den första november. Därför är aftonen, All Hallows Eve (Halloween alltså), självklart alltid den 31 oktober. Ska man fira någon annan dag i Sverige än den 31 oktober, så borde man rimligtvis göra det kvällen innan Alla helgons dag – och i år råkar det vara så att Alla helgons dag är den 1 november, och Halloween 2014 är en fredag.

Att skicka ut barn på lördagen är alltså inte särskilt sjysst mot dem. Men det är ju inte alltid som i år. Om man har adapterat hela det amerikanska sättet att fira, varför kan man inte göra det på rätt dag också? Frågan ”När är Halloween 2014?” har bara ett svar, och det är samma svar år efter år.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/10/halloween-2014/

2 kommentarer

    • Jörgenoktober 25, 2014 kl. 18:39
    • Svara

    Tack för denna roligaoch rappa text – med bra information. Vilken otroligt kul i bild i härlig symbios med din krönika

    1. Tack Jörgen! 🙂

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.