Hjälp med städning hemma

Jag skulle gärna vilja ha hjälp med städning hemma. Visserligen gör R det mesta som behövs, men vi har väl inte riktigt samma uppfattning om vad som behöver göras och när. Så är det väl ofta, antar jag, att man har lite olika gränser för vad som är okej när det gäller renlighet hemma. Visst, det är absolut inte smutsigt här, men jag skulle önska att det inte var prylar överallt och att en del rensades ut och slängdes. Då blir det ju lättare att städa golv, fönsterbrädor, bokhyllor och sånt också.

Det enda jag egentligen kan göra själv är sådant som är i exakt rätt ståhöjd, som att torka av diskbänken, handfatet och bänken i badrummet. Det är de sakerna jag oftast belamrar med smuts också, så det är väl tur att jag klarar av det själv. Men saker som att bädda rent, dammsuga, torka golv, putsa fönster eller dammtorka på höga eller låga ytor, det går inte. Inte heller är det min grej att göra rent väggen bakom spisen, spisfläkten, micron eller ens torka av matbordet – det är för lågt.

Disktrasa

Det finns ju självklart hjälp att få. Att hitta en städfirma i Stockholm är lätt. Det är hur enkelt som helst att boka online, och man betalar aldrig mer än 160 kronor i timmen efter RUT-avdraget. Städarna är utbildade, och man betygsätter varje städning så att de som städar uppmuntras till att göra ett riktigt bra jobb. Dessutom använder de som kommer och städar de rengöringsmedel man har hemma, så att man kan vara helt säker på att de inte använder något man inte tål, och att man om man vill får en städning med produkter som är bra för miljön.

Är man nöjd med personen som kommer och städar så går det att boka samma person till nästa tillfälle också, så man behöver inte vara orolig för att det kommer någon man inte känner sig bekväm med till sitt hem nästa gång, om så skulle vara fallet. Jag skulle som sagt gärna ha hjälp med städning hemma, men för R är det inte ett alternativ så länge han har tid att göra det själv. Och det är väl bra i och för sig, för även om det är ganska billigt att anlita personal för städning hemma nu för tiden, så är det ändå pengar jag sparar till vård.

Hade jag inte haft R hade jag inte haft något annat val än att ha städhjälp hemma. Och hade jag inte fått det genom kommunen så hade jag anlitat en sån firma som Helpling, eftersom det är lätt att boka, betala och göra allt online. Har du anlitat någon för städning hemma?


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/10/hjalp-med-stadning-hemma/

8 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

 1. Vafalls? Uppmuntrar du RUT? Betygsätta arbetarna? Egna rengöringsmedel? Enligt vänstern är detta så nära människohandel man kan komma och det uppmuntrar du. 😀

  Betyg hämmar ju utveckling och är ett sätt att förtrycka prolitäriatet. Betyg efter varje jobb skapar stress och osäkerhet eftersom arbetaren blir bedömd.
  Att du sedan har mage att kräva att de ska använda rengöringsmedel du bestämt visar hur du föraktar arbetarklassens erfarenhet. Först betygsätta och sedan bestämma hur de ska jobba. Vet hut!

  Jag är livrädd vad den rödgröna sörjan ska ställa till med. Vi ska återigen stoppas in i ett kollektiv som drar i samma riktning. har du avvikande åsikter är du obekväm och därmed en fiende till samhället.

  Passa på att använda RUT och ROT innan det försvinner. Det underlättar för folk som inte kan städa men Jonas Sjöstedt tycker det är vinst i välfärden och så kan vi ju inte ha det. Pigsamhälle.

  1. Haha, självfallet, det är ju toppen! Det är ju skitbra med att ge betyg efter varje städsession, inte bara för den som städar men även för cheferna som sätter lönerna! :mrgreen: RUT och ROT är bra, jag förstår inte hur man inte kan inse det. Alla får ju inte hemtjänst, och vill de hellre att folk betalar svart för städning…? Nä, idioter.

  • Tatiana on oktober 2, 2014 at 08:28
  • Svara

  Ja, då barnen var mindre och jag både arbetade och pluggade . Det var innan RUT och inte lika billgt. Men värt vartenda öre . Men nu med fattigpension så är det uteslutet . Tyvärr.

  Förstår inte motståndet gentemot städhjälp . Det går an att ha hantverkare hemma, skicka efter mat /catering/ lämna tvätt till kemtvätten och kläder till skräddaren . Yrkesgrupp som yrkesgrupp liksom .

  P.S sorry för att jag inte har hört av mig.Det har varit lite mycket här ett tag.D.S
  Kram

  1. Ja, precis!
   Men du, jag har ju inte heller hört av mig. Det har varit helt kört med allt i vården och medicin och skit, men efter nästa vecka hoppas jag att det lugnar ner sig. 🙁 Kram!

 2. Jag och min tjej har väll också olika syn på vad som bör städas och inte, tror det är mycket vanligt. Nu har vi iallfall tagit hjälp och ska ha en person som städar 2ggr i månaden.

  1. Skönt! Att slippa tänka på sånt kan nog göra underverk 🙂

  • Piia--Liisa on oktober 12, 2014 at 15:58
  • Svara

  Jag är ju ensamstående och till stor del sitter jag i rullstol när jag är uppe. Annars är det min vårdsäng som gäller. Sängen är kontor, fåtölj, vila, datorarbetsplats mm. Det är sängen som gör att jag kan hålla smärtan i schack. Att sitta uppe, vilket jag egentligen helst av allt vill, går inte några långa stunder. Att gå utan stöd klarar jag några steg, med stöd lite mer. Har ett stadigt gåbord (som jag använder för sällan!)
  För att min vardag öht ska fungera är jag helt beroende av både hemtjänst och hemsjukvård. Jag bor i en liten kommun och personalen har båda delarna i sina arbetsuppgifter. Och städning är en sådan sak som jag har hjälp med. Jag har aldrig haft så fint hemma som när jag fick städhjälp. Samma personal som hjälper mig med t ex en del personlig hygien jag inte klarar kommer och städar var tredje vecka. En gång däremellan har jag sk ”lättstäd”. Dvs de dammsuger av och tar det som behövs främst kök, hall och badrum.

  Tre gånger om dagen kommer personalen till mig och hjälper mig. De följer även med mig på bassängträningen två ggr/v och på läkar- och tandläkarbesök. Nu har jag nyligen flyttat in i en tvåa i ett fd serviceboende. Lägenheten totalrenoverades innan föregående hyresgäst flyttade in. Tyvärr så gick han bort efter mindre än ett år och ungefär samtidigt så hade jag en ansökan inne om bostadsanpassning på den lägenhet jag nyss flyttat in i. Men, det skulle krävas omfattande utomhusarbeten och kommunen valde då att erbjuda mig denna istället. Det blev en flytt på kanske 200 m, men till en för mig mycket bättre lägenhet. Fördelen är att eftersom det varit servicehus, bor det många med behov av hemtjänst i dessa hus. Därför har en hemtjänstgrupp fått Linden som området heter som sin uppgift. Det finns alltid personal i närheten om jag skulle behöva hjälp.

  Tveka inte att ansöka om hemtjänst (som det kallas här, det finns flera olika benämningar) om du inte klarar t ex städning. Är man två så tas hänsyn till vad som skulle varit din del av städningen och den kan man och har rätt att få hjälp med om man inte klarar. Jag har min snart 20-åriga dotter hemma fram till dess hon tar studenten nu till sommaren. Även hon har EDS. Och trots att hon inte är alls lika illa däran som vad jag är så ansåg biståndsbedömaren att hon skulle sköta den lilla del av lägenheten där hon har sitt, men i allt övrigt får jag hjälp. Hade hon varit frisk hade jag fått mindre hjälp. De motiverade beslutet med att det är viktigare att hon orkar skolan, än att hon ska städa hemma.

  Jag har tur och har bra personal i en väl fungerande organisation. Jag har vänner som har hemtjänst där det oftare blir fel än rätt, vilket jag tycker är mycket illa. Vi behöver kunna lita på att vi får den hjälp vi behöver när vi behöver den.

  Jag har också hjälp med tvätt. Kommunen driver ett eget tvätteri genom arbetsmarknadsenheten. Istället för att personal från hemtjänst och boenden i kommunen ska bokas upp för att tvätta åt brukare m fl, så skickas tvätten till tvätteriet. Det tar en vecka och när jag får tillbaka den, manglad, struken och fint vikt. En bra lösning för alla!

  Så har jag det med hjälp och jag är nöjd!

  Varma hälsningar
  Piia-Liisa

  1. Det låter fantastiskt! Mycket av sådant skulle jag faktiskt behöva hjälp med, så kanske jag ska överväga att ansöka om hemtjänst! Tack för den utförliga beskrivningen av hur det fungerar och kram!

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: