Mäter min sömn

Jag har skaffat en ny app som mäter hur mycket lätt respektive djup sömn man får under en natt, och det är ganska intressant faktiskt. Den mäter rörelse i sängen, och på så sätt räknar den ut hur många procent av vilken sorts sömn man får. Jag har provat den i några nätter nu, och ser inte överdrivet kul ut. Första natten fick jag till en ganska låg procent djupsömn, och det verkar som om appen snappat upp att jag inte somnade förrän närmare tolv.

App som mäter sömn

Natten därpå somnade jag ganska fort, efter bara en halvtimme. Men jag har tydligen sovit så dåligt och rört på mig så mycket att appen uppfattat det som om jag har varit vaken 24% av hela natten, men jag har inget minne av att jag varit vaken en enda gång. Har inte varit uppe, inte någonting.

App som mäter sömn

Jag fick ändå en ganska hög (utifrån mina förutsättningar) procent djup sömn, men jag var ju inte alls vaken. Jag krampar, rör på mig, och värktabletterna börjar ta slut på morgonkvisten, runt klockan fem. Det är likadant nästan jämt. Tredje dagen såg nämligen ungefär likadan också, men då härjade jag runt så mycket på morgonen att appen säkert trodde att jag hade sex eller nåt – ej mätbart och alldeles för lite sömn!

App som mäter sömn

Som ni ser så är det innan jag somnar och på morgnarna det är som mest besvärligt. Jag känner ju själv att jag sover mycket tyngre efter en orolig natt, och det är ganska kul att mäta och se vad tusan man pysslar med i sängen på nätterna. Det sägs att man passerar olika sömncykler under nätterna som varar mellan en halvtimme och två timmar. Och så ser det ju ut att vara.

20-25% av vår sömn är REM-sömn, och man bör få minst 20% djupsömn varje natt. Så länge jag får tillräckligt med djupsömn spelar det ju ingen roll om jag sover så lätt att jag betraktas som vaken i några timmar, men jag kan inte påstå att det räcker ändå när man har kroniskt trötthetssyndrom…


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/10/mater-min-somn/

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Petteroktober 30, 2014 kl. 17:28

  Ääääääähhhh….. Det där är nog inte så vetenskapligt förankrat. Jag kan visserligen inget om sömn men att bara mäta rörelserna säger nog inte så mycket men kan nog ge en vink. Det går säkert att snurra runt i sängen oavsett vilket tillstånd man befinner sig i. Fast det kan ju vara kul och se hur många meter man rör sig i sömnen. 😀

  Måste ju vara någon mening med alla elektroder när man testar sömn på sjukhus och universitet. Tror inte de luras och skojas med alla sladdar de använder.

   • Klaraoktober 30, 2014 kl. 17:50
    Författare

   Nej, det är inte särskilt vetenskapligt, men man ligger betydligt mer stilla i djup sömn än i de lättare varianterna. Jag kan vakna med armar och ben ihoptvinnade i olika lägen och vara jävligt trött, men diagrammen verkar i alla fall stämma hyfsat med hur jag mår när jag vaknar. Kul grej i alla fall! 🙂

  • nyfikennovember 1, 2014 kl. 13:42

  Vad heter appen?

   • Klaranovember 1, 2014 kl. 16:22
    Författare

   För iPhone heter den Sleep Time, jag har gratisversionen men den finns även med fler funktioner. Det finns en liknande för Android som också heter något liknande, det börjar i alla fall med Sleep.

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.