R bakar…

Vi” brukar ofta baka eget bröd hemma, och med vi menar jag att de är R som bakar, och jag provsmakar. Jag kan inte knåda deg med mina trasiga händer. Jag äter så gott som aldrig smörgåsar, förutom när det kommer ett rykande varmt bröd ur ugnen. Då är det gott. Jag har en asgammal bakmaskin som inhandlades för några få hundralappar för mer än tio år sedan, och det är väldigt enkelt att svänga ihop gott bröd i den. Nackdelen är att formen på brödet blir exakt likadan varje gång – lite för hög. Det har en tendens att bli lite kompakt.

Men det händer att han bakar ”på riktigt” också, eller med hjälp av färdiga brödmixar. De är inte alls dumma, särskilt inte grekiskt lantbröd. Det kostar femton spänn och blir två bröd, så även om det inte är lika billigt som när man bakar med bakmaskin så är det ändå betydligt billigare än att köpa vanliga luft- och sockerbröd i butiken. De brukar inte ens vara goda heller. Men det blir lite kladdigt ibland.

Surdegsbröd

Det är kul med bröd – förutom att äta det alltså. Det går att stoppa i precis vad sjutton som helst, och det blir nästan aldrig dåligt. Det skulle vara om man använde torrjäst som är ett halvår för gammal, och det har väl hänt också. Tänk er ett bröd utan en enda luftbubbla. God smak, men en millimetertjock skiva hade räckt! Fler borde baka sitt eget bröd, egentligen. Det finns ingenting som motiverar det höga priset eller att transportera det kors och tvärs över landet. Det tar ingen tid att svänga ihop ett bröd, det är egentligen bara jäsningen man måste vänta på. Och man behöver ju inte stå bredvid och titta på, direkt. Bakar du bröd?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/10/r-bakar/

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Piia-Liisaoktober 21, 2014 kl. 06:59
  • Svara

  Hej!
  Jag älskar att baka – men mina händer vill inte 🙁 Men jag fick ett enkelt och smidigt sätt att baka baguetter på.

  Gör en deg på ca ½ liter degvätska. ( 50 gr jäst/ ½l degvätska) Det blir 2-4 bröd beroende på hur stora man vill ha dem.
  Börja med att röra ut jästen med lite socker, sirap eller honung. När det är flytande slå på ljummen degvätska. För lite segare bröd = vatten, annars mjölk. Själv tycker jag om att blanda grädde och vatten. Glöm inte att ha i lite salt i degen. Eftersom jag bakar ”på gehör” så ca 1 tsk/ ½ liter vätska Jag brukar ha i lite flytande smör i degen. Det är inte nödvändigt, men gör att brödet håller sig färskt längre.
  Vill du ha fina ljusa bröd väljer du specialvetemjöl som innehåller extra mycket gluten, annars är det att blanda efter tycket och smak. Men hälften vetemjöl och resten annat lite grövre mjöl är vad jag använde.
  Knåda degen länge i maskin till dess den släpper från kanterna. När degen är färdigknådad i maskinen lägger du upp den på bakbordet.
  Forma degen så att du när den jäst till minst dubbel storlek bara kan skära färdiga bröd att lägga på plåten.
  Låt degen jäsa på mjölad duk och mjöla gärna ovanpå. Degen ska kännas mjuk och len att ta på både när du häller ur den ur bunken och när du formar den.
  OBS! Den ska inte jäsa i bunken!
  Nu när du format degen låt den jäsa. När den är färdigjäst skär försiktigt bröd såsom du vill ha dem och lägg över på plåt. Snitta gärna på ovansidan.
  Låt jäsa på plåten igen till dubbel storlek och gröda tills de är gyllenbruna och låter ihåliga om du knackar på dem.
  Pensla de med t ex honungsvatten, smält smör eller bara vatten färdiggräddade.
  vill du ha frö – pensla med uppvispat ägg och strö på önskat frö. Flingsalt är också gott!
  OBS att degen knådas bara en enda gång och det är i bunken!

  På så sätt blir det ett mycket lättlagat matbröd. Själv brukar jag använda degskrapan att skära degen med. En väl mjölad degskrapa. Jag gjorde som regel på 1 till 1½ liter. Jag delade per halvliter, formade som en limpa, lät jäsa,skar upp brödet, lade på plåt, ytterligare jäsning. Ev pensling beroende på bröd och in i ugnen i relativt hög värme anpassad efter brödens storlek.

  Grunden till detta recept hittade jag i en kolumn i tidningen ”Dagens medicin” för många år sedan. Jag har därefter experimenterat mig fram och gjort allt från helt vitt bröd till vad jag brukar kalla för ”fröbröd” med krossade linfrön och solroskärnor! Här är bara fantasin som sätter gränser.

  Nu var det längesen jag bakade, och jag sakar det. Lukten av hembakt matbröd, eller varför inte en god hembakad kanelbulle!

  Lycka Till med era experiment och en önskan att ni får ett gott bröd att äta!

  Kram
  //P-L

  1. Det låter väldigt gott! Jag ska skriva ut hela receptet och ge R (jag har ingen maskin som kan knåda, förutom min lilla bakmaskin), men han tycker att det är ganska roligt att baka så knådningen är nog inget problem. Tack för tipset!

  • Tatianaoktober 21, 2014 kl. 08:39
  • Svara

  Ja, jag bakar eftersom köpt bröd är dyrt och inte så gott ( utom finska rågbröd fråb Finska hembageriet ) .Jag tycker att brödmixerna är utmärkta.
  Knepet att få det knaprigt och gott är att INTE ha mjöl på bakbordet utan olja . Det blir lättare att göra rent också . knåda ihop ( alltså R :s jobb och inte ditt 🙂 ) och sen tillbaka i bunken, jäs till dubbel storlek med plast över bunken . Tillbaka på oljat bakbord , knåda och dra degen med handflatan tills glutentrådaarna är sega och långa som draperier. Rulla ihop till trevliga limpor och lägg i bakformar och inte formar finnes så kan de bli ett snyggt bondbröd . Skåra och in i ugnen . Om man är på det humöret så kan man sätta in en dl mått ( inte plast dårå ) med vatten längst ner i ugnen .

  Jag är för förtjust i bröd. Så jag tillåter mig två skivor om dagen . Jag tycker att det är trist att baka men det blir billigare .
  Kram ch snart så ses vi !

  1. Åhh, olja alltså! Det har vi inte provat, inte heller vatten i ugnen! Väldigt bra tips, ska provas! Tack och kram!

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.