Robotarmar justerade!

Jag var alltså hos ortopedteknikern i anslutning till Södersjukhuset i går. Jag hörde av mig till killen som provade ut mina robotarmar i fredags eftermiddag, och redan på tisdagsmorgonen fick jag komma dit. Snacka om bra service! De är helt fantastiska där, och de har kunnat ta bort patientavgiften. En privat klinik, som gör det absolut bästa för patienterna.

Jag fattar inte hur någon överhuvudtaget kan vara emot sånt – hade den inte varit privat hade jag i värsta fall fått hosta upp några tusenlappar för robotarmarna. 4700 är högkostnadsskyddet per år, och det är ungefär vad jag kan spara ihop på två år om jag inte går på en enda smärtlindrande behandling, inte går till tandläkaren och inte köper några kläder eller hygienprodukter.

Jag hade inget akut ärende heller, utan jag behövde bara hjälp med att ställa in dem och vrida till plasten på dem så att de inte skaver och skär in i armarna när jag har dem på mig. Och jag fick komma i stort sett omedelbart, det blir inte bättre. Ibland blir det en sådan fruktansvärd obehagskänsla när jag har mina robotarmar på, och min hud är så skör att den går sönder av minsta lilla skav. Har man väl fått den där obehagskänslan är det omöjligt att ha dem på, oavsett hur ont det än gör i armbågarna.

Ortos för armbågar, min robotarm. Robotarmar behöver justering!

Men nu är de justerade, och vi får se hur det funkar att sova med dem. Det tar tid att vänja sig vid varje justering – det tog många besök hos handspecialisten innan min handskena blev 100% bra – men de satt inte helt uselt innan. Det var bara lite skav på några ställen. Det blir nog bra, annars får jag väl åka dit igen. Om vi får ha våra underbara privata kliniker kvar, vilket jag verkligen hoppas. Jag har sällan tur – förutom med de här privata klinikerna

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/10/robotarmar-justerade/

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Petteroktober 29, 2014 kl. 09:09
  • Svara

  Trimmade robotarmar alltså? Det är inte så konstigt att folk är emot privata kliniker. Så gott som alla som inte gillar privata initiativ är de som aldrig behövt nyttja tjänsterna.
  Precis som jag har åsikter om allt möjligt kan ju andra ha åsikter. Skillnaden är att jag försöker vara objektiv. Det är däremot inte vänsterflummarna som är emot allt som staten inte kontrollerar.

  När en man inte får den service man är utlovad/berättigad till vänder man sig till privata aktörer. Det är bra både för utvecklingen och servicen. Konkurrens eller som i detta fall samarbete ökar livskvaliteten men det fattar inte vänsterfolk. De är så jäkla upptagna av sitt mantra att allt blir bra bara staten sköter ruljansen. Härligt att politiker vet vad som är bäst för mig. Jag är ju inte gammal nog eller har erfarenhet att själv fatta beslut. Eller?

  1. Ja, det är en enorm förbättring av servicen. Eftersom landstinget inte ens tillhandahåller de behandlingar jag behöver så har jag ju inte så mycket val heller, men som tur är försvinner ju inte massörer eller osteopatisk/naprapatisk behandling för det. 🙂 Jag avskyr att inte få välja. Det är det värsta jag vet, att alla ska göra samma sak.

  • Piia-Liisaoktober 29, 2014 kl. 09:55
  • Svara

  Hej!

  Högkostnadsskydd för ortoser. I det landsting jag tillhör är ortoserna visserligen subventionerade, men vi har inget högkostnadsskydd. Ortopedtekniska har två priser på sina ortoser 450 kr st eller 600 kr st beroende på vad det är. Korsetter hör till de dyrare. Handkirurgen tar 100 eller 150 kr st för sina han- och handledsortoser. Helst ska man vara inlagd när de skrivas ut, då är de nämligen gratis. Ortopedtekniska är nog en av de kliniker jag besöker mest frekvent, tyvärr och kostnaden är därefter. Försäkringskassan sa, när jag ansökte om handikappersättning, att det var mycket sällan de godkände så höga belopp just för ortoser. Jag fick handikappersättning, men på mellannivå. Det var väldigt mycket av mina merkostnader de inte godkände. Men bättre lite än inget, även om det bara täcker en bråkdel av kostnaderna.

  Personligen vänder jag mig emot att samma sak ska kosta så olika mycket enbart beroende på var i landet vi råkar bo. Landstinget här valde att ha kvar 900 kr som gräns för frikort och 1400 kr när det gäller sjukresor. Eftersom jag bassängtränar 2 ggr/v (80 kr/gång) får jag ett intyg från bassängens personal och så går jag till min vårdcentral, betalar 900 kr och sedan räcker det ett helt år. Alternativet är att få två fakturor på 80 kr/v till dess jag betalt 900 kr. För ungdomar är det mesta gratis upp till dess de är 25 år.

  Privata alternativ? De ställen jag besökt har genomgående varit dyrare än landstinget. Men mycket av det jag behöver finns inte inom landstinget och då är det de privata butikerna som gäller. Privata mottagningar är jag osäker på om det ens finns någon som arbetar med ortopedteknik.

  Det finns privata vårdcentraler och privata läkarmottagningar, varav en lite större som arbetar inom flera olika discipliner. Ett fåtal av de privata mottagningarna är helt fristående och ingår inte i landstingets högkostnadsskydd om jag fattat rätt. De privata läkarmottagningarna med en läkare och en sköterska är det fler som är helt fristående än dem som är större.

  Men – de privata alternativen finns till största delen inne i Örebro. Vi som bor utanför har inte riktigt samma valmöjligheter. Framförallt om vi är beroende av sjukresa för att ta oss till doktorn. Det låter så fint när det sägs att vi får fritt välja vårdcentral/sjukhus inom eller utom länet. Men, det gäller bara om jag kan ta mig dit på egen hand. Behöver jag sjukresa så är det närmaste vårdinrättning som gäller. Så vi som kanske skulle vara i störst behov att kunna få välja en läkare som t ex kan något om EDS, kan inte göra det pga att det går inte att ta sig dit. Och vem har råd att åka taxi i flera mil och betala fullpris? Jag har det inte.

  Så olika kan det se ut.
  Min önskan är att bostadsorten inte ska avgöra vad sjukvård och t ex ortoser och andra hjälpmedel ska kosta, men så är det idag. Tyvärr.

  1. Ja, det blir oerhört dyrt i längden, och korsetterna (i alla fall de jag använder) har bara en livslängd på ett år. Likadant med många saker för handleder/händer och armbågar.

   Jag håller fullständigt med – alla ska betala lika mycket (eller helst lite), oavsett var man bor eller vad man har för sjukdom! Min bassängträning kostar 100 kronor, men det ingår i högkostnadsskyddet för vård. Den ortopedtekniker jag går hos har helt slopat patientavgifterna, för att det går bra för kliniken. Bara en sån sak är värt oerhört mycket för en del av oss!

   Det där med vård utanför länet har fungerat dåligt för mig. Det har kostat mig nästan 50000 kronor, som inte ens togs i beaktande när jag ansökte om ersättning – trots att både den som remitterade mig och smärtkliniken som tog emot mig var i landstingets regi. Hade jag vetat att jag skulle få nej (både läkarna och Försäkringskassan sa att jag kunde ta upp det i ansökan och få ersättning för det) hade jag ju aldrig gjort det, trots att det verkligen var till min fördel och jag faktiskt fick min diagnos.

   Det är så många faktorer som spelar in hur mycket det kostar. Var man bor, vad som finns tillgängligt i närheten, om det är anslutet till högkostnadsskyddet, vad man behöver för hjälpmedel, och vad man har för sjukdom. Utebliven inkomst drabbar ju alla som är sjuka, men en del sjukdomar kostar så fruktansvärt mycket pengar att det är galet!

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.