Ost med smak

Jag äter mer och mer ost efter jag gjorde undersökningen om benskörhet i våras. Jag ligger ju i högriskzonen i och med att jag har EDS, och att jag dessutom är kvinna som inte åt mejeriprodukter mer än som mjölk i kaffet och kanske någon dessertost då och då gör ju inte saken bättre.

Pepparkakor med ädelost

Jag hade ju ingen minskning av bentätheten ännu, men jag har ändå börjat äta en bit ost då och då i stället för en morot eller en banan till mellanmål.

Men jag är kräsen. Jag gillar inte vilka tråkiga och smaklösa ostar som helst. ”Familjefavoriter”, milda smaklösa Gouda-ostar och hushållsost är inte så roligt. Visst kan jag äta dem som bukfylla, men jag vill hellre ha en ost som faktiskt smakar något mer än mjölk. Jag skulle till exempel aldrig lägga en skiva av sådana ostar på en smörgås. Västerbottensost är självklart gott, eller en vällagrad grevé. Men inte för mycket, då blir det äckligt också.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/11/ost-med-smak/

10 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Jörgennovember 24, 2014 kl. 14:47
  • Svara

  vad heter din muskelavslappnande medicin. Skall till doktor nummer sex på sex besök imorgon?
  Gå in på FB SÖK Eva Vergilova hon spelar så att jag gråter – tydligen varit lite bråk. Så den har tagits bort ifrån Youtube men går att se på FB. Kram

  1. Har mailat dig då det inte handlar om ost. 🙂

  • Nina E.november 24, 2014 kl. 15:09
  • Svara

  De flesta kvinnor borde nog egentligen äta mer mejeriprodukter. Har inte testat Boxholm ost men kanske ska göra då 🙂

  1. Gör det! Finns i de flesta stora mataffärer. 🙂

  • Jollenovember 24, 2014 kl. 15:12
  • Svara

  håller med om att det ska smaka starkt. kollade på hemsidan och den där chiliosten lät spännande!

  1. Jag har provat och tyckte att det var aningen för stark chilismak för mig, men om du gillar sånt är den nog bra!

  • Monanovember 24, 2014 kl. 19:36
  • Svara

  Här kommer jag och är lite av en party pooper men känner att jag vill länka de här till dig. Det handlar om hur mjölkprodukter just kan vara orsaken till benskörhet, att benskörhet är som störst i just de länder/ delar av världen där människorna dricker/ äter mejeriprodukter. Men ja, på den tiden när jag fortfarande åt ost så var Boxholms ost rätt god.

  https://se.eqology.com/index.php?do=category_show&tag=Nyheter/H%C3%A4lsa&page_id=327

  https://www.doctorsnatural.se/TEMANUMMER/2009-02-18-no-cowmilk.htm

  1. Ja, jag har hört det där också, men så länge hälso- och sjukvården fortfarande ordinerar mejeriprodukter (i alla fall till mig som så gott som aldrig äter några) så tror jag inte att en ostbit om dagen gör någon större skillnad. Min sjukdom är orsaken till oro för benskörhet i mitt fall, kosten i övrigt hade de inget att klaga på (mycket grönsaker och sällan rött kött). 🙂

  • Piia-Liisanovember 27, 2014 kl. 09:07
  • Svara

  Min favorit är utan tvekan Boxholms kryddost! Har iofs inte smakat den med havssalt och örter. Utbudet är inte så stort i en liten stads butiker. Så vid de få tillfällen jag kommer till en större butik köper jag gärna med en bit Boxholm. För tillfället får jag nöja mig med de lite billigare varianterna, dock mellanlagrad! av ost såsom Prästost och Svecia.
  Håller med om att Goudaost och hushållsost är helt smaklösa!
  Västerbotten är också en favorit.

  Det finns ett företag vars namn jag glömt som gör Västerbottenpajer i åtminstone tre storlekar – en-, två- och fyra portionerspaj. De är tyvärr dyra men så goda! De ser anspråkslösa ut och först trodde jag inte så mycket på dem. Men efter att ha smakat så var jag fast. De ligger även de utanför min referensram prismässigt just nu, men ville gärna rekommendera dem. Alu.form som är plastad, med en klisteretikett och om jag inte minns fel en rödrutig kant runt etiketten.

  Smaklig måltid!

  Kram <3
  //P-L

  1. Ja, kryddosten är fantastisk! Jag vet precis vilken paj du menar, på den tiden när jag jobbade hände det att jag köpte en sådan till lunch då och då! Väldigt ful, väldigt god! 🙂 Jag lagar ofta paj när jag gör mat, men tyvärr är västerbottensost vanligtvis för dyrt. 🙁

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.