Svar om min remiss till reumatologen

Jag ringde som sagt vårdcentralen så fort jag fått beskedet om att reumatologen inte tänkte kalla mig till nybesök, dels för att höra vad som stod i remissvaret, och dels för att få reda på vad min husläkare hade skrivit i remissen dit. Jag misstänkte nämligen att hon, utan kunskap om min typ av EDS, inte skrivit en särskilt bra remiss. Jag berättade för henne på läkarbesöket för två veckor sedan att det sällan någon får komma till reumatologen om man bara skriver att patienten har EDS, utan man måste söka dit för sina symtom.

Sköterskan jag pratade med kunde inte lämna ut informationen direkt, utan bokade in en telefontid med husläkaren i dag. Så hon ringde, och först frågade jag vad som stod i remissvaret. De tar inte emot patienter med EDS, utan hänvisade tillbaka till husläkaren. Precis som jag hade sagt.

Sen frågade jag om hon kunde läsa upp remissen hon skrivit, och mycket riktigt – där stod inte ett skit om mina reumatiska symtom, hon hade bara skrivit att jag var en patient med EDS. Jag påminde henne om vad jag förklarat för henne gällande remissen när vi sågs, och räknade upp några av mina reumatiska symtom. Hon sa att man inte kan skriva alla symtom på en remiss, men uppenbarligen hade det gått bra att skriva ett syndrom, som kan variera i all oändlighet?

Berättade att jag hade symtom från alla grupper av olika sorters reumatism. Sa åt henne att det står på klinikens hemsida att de behandlar alla de symtomen jag har, och frågade om hon ville att jag skulle räkna upp dem så att hon kunde skriva ner dem, men nej. Hon slätade över det hela och sa att hon skulle skicka en ny remiss. Som vanligt, ingen ursäkt.

Det är tid och pengar som slösas, och ett bevis på att hon dels inte lyssnat på mig, och inte heller brytt sig om att kolla i min journal innan hon skrev remissen. Fy fan. Jag ska träffa henne om ett par veckor, men om inget har förändrats då måste jag byta läkare igen. Det här verkade så lovande från början, men visade sig vara ett riktigt bottennapp.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/11/svar-om-min-remiss-till-reumatologen/

2 kommentarer

  • Ingrid Löwgrennovember 14, 2014 kl. 17:42
  • Svara

  Hej Klara, jag blir klart arg oxå när jag läser om dina motgångar angående remiss reumatolog.Jag tycker du skall skriva en egenremiss till Reumatologen där du själv beskriver dina symptom.?kanske kan man tipsa doktorn om ” Centrum för Sällsynta Diagnoser”.Ska finnas på Karolinska sj. enl mitt googlande. under regionala vårdaktörer.
  Tidigare tv program Arga doktorn lärde mig att man kan skriva en remiss själv.
  Mvh Ingrid i NPOC.

  1. Hej Ingrid! Jag ringde i går och frågade om man fick skriva en egenremiss, men de tar tyvärr inte emot sådana! Min husläkare skulle som sagt skicka en ny remiss, men tar de inte emot den heller så måste jag leta upp en annan reumatolog, kanske privat. Det är en kostnadsfråga också, för de måste vara anslutna till högkostnadsskyddet för att jag ska kunna komma dit.

   På Centrum för sällsynta diagnoser hänvisar de enbart till EDS riksförbund, vilka i sin tur hänvisar till att försöka hitta en husläkare som är villig att lära sig om sjukdomen eftersom man inte kan räkna med att någon kan något till att börja med. Det är en himla soppa!

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.