Vården, Norspan och felaktigheter

Jag är glad att det är så många som har mailat ”Fråga Doktorn” och påtalat de felaktigheter som var med i inslaget om EDS. Det får fan i mig inte gå till så där – när det för en gångs skull tags upp måste det göras på ett korrekt sätt så att det inte skadar tillvaron och vården för oss ytterligare.

Apropå vården, jag kontaktade läkemedelsföretaget som tillverkar Norspan och frågade hur det ligger till med plåstren egentligen. På förpackningen står det att de verkar i upp till sju dagar, och att de utlöser mer av det aktiva ämnet vid värme, till exempel bastu, varma bad eller feber. Jag har ingen som helst effekt av de där plåstren efter 4-5 dagar, men så har jag ju febertoppar flera gånger om dagen och badar i varmvattenbassäng två gånger i veckan också.

Norspan plåster, medicin

Min närmsta kontakt inom vården, läkaren på vårdcentralen, tror inte på mig, och säger att det är helt omöjligt att de kan ha en kortare verkningstid än sju dagar. Jag har hört många med EDS säga att de upplever samma sak. Att jag saknar en tredjedel av all bindväv i kroppen och att många mediciner har en mycket kortare effekt på grund av det (det är väldokumenterat) kan ju också spela en roll. Och att jag inte är ensam om det här så klart. Bedövningsmedel eller epiduralbedövning biter inte ett dugg på mig, det bara försvinner ut i den lösa vävnaden.

Jag fick ett svar från läkemedelsföretaget som lät vettigt. De sa bland annat att det kan vara så att plåstret utsöndrar mer aktiv substans vid höga temperaturer, för det har de sett vid undersökningar på laboratorium. I teorin kan det alltså vara så att det utsöndras lite mer. De kände också till att det fanns patienter som byter var femte dag i stället för var sjunde, och föreslog att jag skulle ha en högre grunddos. Jag ska självklart ta med vad de sa till min husläkare, och hon kommer säkert att förneka att det är sant. Som vanligt, när det gäller all fakta jag presenterar.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/11/varden-norspan-och-felaktigheter/

2 kommentarer

    • Mianovember 23, 2014 kl. 22:59
    • Svara

    Jag hade Norspan förut och det slutade fungera tidigare än vad som står på förpackningen. Jag sa till min husläkare att jag vill byta plåster tidigare (tror det var 4 el 5 dagar jag hade det) och hon sa ok. Nu hade jag oturen och fick biverkningar, blåsor som kliade och gick sönder så jag fick prova Fentanyl-plåster men blev samma sak, var tvungen att sluta. Men som tur är så hittade jag tabl med samma verksamma ämne så nu äter jag Temgesic sedan flera år tillbaka (fungerar jättebra). Så din läkare kan inte komma med någon ursäkt för att du inte får byta tidigare, det är ju liksom så här vi EDS:are fungerar. Jag hade en läkare som vägrade skriva ut starka smärtstillande t mig för han sa han riskerade sin läkarlegitimation i alla fall ringde jag socialstyrelsen och de sa att läkaren visst kunde skriva ut för jag hade diagnos, han riskerade INTE sin legitimation. Vi har rätt till hjälp precis som andra m sjukdomar, vet inte läkaren något om EDS så går det ju att lära sig – annars har läkaren valt fel yrke.

    1. Ja, jag har försökt att förklara, men det går inte in. Nu har jag i alla fall lite mer kött på benen vad gäller byte av plåster. Jag vet ju att det är många med eds som tvingas byta oftare, så det borde inte vara ett problem. Jag får börja byta husläkare lika ofta som jag byter plåster snart. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.