Veckans minus, vecka 47

Varje vecka delar jag ut veckans minus här på bloggen, till något otrevligt eller tråkigt som har hänt under veckan, eller något jag verkligen ogillar. Jag är ju bra på att klaga på så mycket skit, så varför inte utse det värsta varje vecka? Det kan vara allt möjligt, från stort till smått. Mat, företeelser, prylar, kläder, musik… Kort och gott: Vad som helst, som varit riktigt dåligt under veckan.

Den här veckan går ju veckans minus utan någon som helst tvekan till SVT och deras program ”Fråga Doktorn”. De utannonserade att programmet skulle handla om EDS – det gjorde det verkligen inte. Det handlade om en tjej som skulle ha kunnat ha vilken diagnos som helst, och hennes inställning till livet, och reklam för hennes böcker. För det första är det helt fel, när EDS får så ytterst lite uppmärksamhet och patienterna inte får någon vård. Särskilt i ett forum som ”Fråga Doktorn” är det värt ett extra veckans minus.

Fråga Doktorn om EDS. Bild från SVT. Veckans minus för hur de förstör livet för EDS-patienter som träffar vårdpersonal som sett programmet!

För det andra, och viktigast av allt, är hur programmet skadar oss som är riktigt sjuka och inte kan skaffa barn, ha hund, träna eller gå på långpromenader. Tjejen i inslaget sa att tung styrketräning hade hjälpt henne, men för många av oss kan de ge skador för resten av livet. Inte ett ord nämndes om hur svårt vi har det, att vi faktiskt blir utslängda från akuten när vi har så pass ont att vi söker dit, att husläkare sällan ens har hört talas om EDS och att många gånger inte får komma till de kliniker vi behöver.

Det är ett veckans minus i sig, men att de inte ens nämnde de riktiga problemen – som att vi inte alltid kan klä på oss eller öppna kylskåpet så att vi kan äta, men inte heller får assistans genom kommunen eftersom hjälpbehovet varierar från dag till dag – det är helt sjukt. De sa inget om något av alla de problem vi stöter på, utan fokuserade på att om man tränar tungt och målar så blir man lycklig, typ. Det är ett hån, jag är äcklad. Och effekterna av deras felaktiga bild av sjukdomen har redan börjat ta fart på vårdcentraler runt om i landet. Veckans minus till SVT och ”Fråga Doktorn” – jag hoppas de skäms och till slut inser att de faktiskt bidrar till att förstöra folks liv .


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/11/veckans-minus-vecka-47/

2 kommentarer

  • Maria on november 23, 2014 at 20:40
  • Svara

  Jag förstår att du är arg, det blir så sjukt missvisande, solskenhistorier all ära men det kan ofta kännas som ett hån och skapar missförstånd. extra blir det för er med ovanliga diagnoser.

  Men jag känner igen mig en hel del, jag har som jag tidigare skrivit reunatism, men en väldigt svår reumatisk sjukdom och psoriasis och iriter, ledgångsreumatism som jag har är oftast ganska ”snäll” och går ofta att medicinera ganska bra, men jag hör de till de svåra fallen….
  Så alla dessa solskenshistorier i tidningar känns som ett hån, som i senaste numret av reumatiker världen, står det om en kvinna som väntade sitt andra barn och sen en artikel där det stod ”reumatisk sjukdom är inget hinder för att bilda familj” jag blir så j-la förbannad, skrev om det på min blogg. Alla kan inte vara utan mediciner och de som går att ha under graviditeter fungerar kanske inte för alla……jag kan skriva i evghet om detta.
  Stod även en artikel om att adoption kan ju vara ett alternativ, fast man ha en diagnos, det viktiga är ju bara att man har ett arbete, då brukar det gå att adoptera (men alla som är sjuka KAN INTE jobba), det är också lättare om kvinnan är sjuk för i vissa länder är det mer krav på att männen har arbete…..
  Suck, men är kvinnan frisk finns det ju massor av möjligheter, insiminering tex…..
  Nä nu hamnade jag på ett sidospår…..

  Förstår att du lör upprörd, solskenshistorier är blah!

  1. Ja, jag kan också skriva i evigheter om det här! Barn är inte ett alternativ när man inte får böja sig, vrida sig eller inte kan plocka upp saker från golvet själv eller ens klä på sig ibland… Solskenshistorier gällande kronisk sjukdom är sällan bra. Visst kan man fokusera på att man måste göra sitt bästa av sitt liv utifrån sitt handikapp, men folk får helt fel bild!
   Allt gott till dig och tack för att du delade med dig av dina tankar!

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: