Apoteket granskar visst inte alla produkter…

För ungefär två månader sedan mailade jag Apoteket, alltså det som fortfarande heter Apoteket. De gör reklam på TV för hur hårt de granskar alla produkter som säljs hos dem, från hur de tillverkas till hur de fungerar, men det stämmer ju inte. De säljer ju hostmedicin som inte är bättre än vatten och socker. Så här skrev jag.

Hostmedicin

Jag såg er reklam om hur ni granskar alla produkter som säljs hos er i sex steg, och då kom jag genast att tänka på hostmedicinen ni säljer receptfritt. Både det svenska och norska läkemedelsverket kom år 2011 fram till att vanlig receptfri hostmedicin inte gör mer nytta än vatten, varm dryck, honung eller socker – de säljs alltså enbart som placebo.

Hade medicinerna tagits fram i dag hade de aldrig godkänts som mediciner, för det finns inga medicinska underlag som visar att preparaten har någon effekt. Specialistläkare Jane Ahlqvist Rastad som arbetar på enheten för läkemedelsanvändning på läkemedelsverket i Sverige, säger att det inte går att säga om hostdämpande eller slemlösande, varken på recept eller receptfritt, har någon effekt alls.

Muskelavslappnande och dylika preparat har självklart en funktion, men hur kommer det sig att om ni nu granskar alla produkter så noggrant faktiskt ändå säljer receptfria hostmediciner? Varför inte bara tipsa om saker som är så gott som gratis och som de flesta ändå har hemma i stället? Svenskarna handlar hostmedicin för omkring 260 miljoner kronor om året, så säljer ni dem enbart för att tjäna pengar? Varför har ni ens produkterna, då de inte alls klarar den hårda granskning ni säger att ni gör i reklamen? Är det likadant med fler produkter ni granskar?

Jag fick faktiskt svar nästan på en gång: ”Tack för dina synpunkter, jag för dom vidare.” Men vad är det för jävla svar? Det var inte synpunkter, det var fakta och faktiska frågor som jag ställde för att jag ville ha ett svar. Jag antar att jag aldrig kommer att få något mer svar från Apoteket, om de inte ens kan skilja synpunkter från frågor.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/12/apoteket-granskar-visst-inte-alla-produkter/

6 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Petterdecember 30, 2014 kl. 18:05
  • Svara

  Det betyder lika mycket som svaret: ”Vi tar till oss av….”. Vill man nu vara lite objektiv eller möjligen krass så behöver ju inte verkningslös hostmedicin betyda att kvalitetsgranskningen misslyckats.

  Hostmedicinen må vara ett placebo men kvalitetsgranskningen har kanske visat att medlet innehåller godkända ingredienser. Då är det egentligen inget fel i påståendet.
  Hur ligger det egentligen till med alla preparat man kan köpa i hälsokostaffärer. Det mesta är ju ganska meningslöst då det redan finns i maten vi äter men kan för den skull ha klarat granskningen.

  Klart det handlar om att tjäna pengar. Inget fel i det och vissa av oss fattar vad det handlar om och löser hostandet på annat sätt. 😀 Andra löser det genom att köpa det färdigblandat.

  1. Jag tror inte att de faktiskt har granskat hur medicinen fungerar, för enligt reklamen skulle den då inte få säljas på Apoteket. Möjligen kollar de nya produkter och leverantörer, men eftersom de gärna gör reklam för hostmedicin vintertid så är trovärdigheten vad gäller produktkontrollen lika med noll.

   Tänker svara på mailet jag fick om en vecka eller två och fråga hur länge det dröjer innan de svarar på frågorna när man kontaktar kundtjänst. Jag mailade dem inte för att jävlas, utan för att jag är genuint intresserad av att få ett svar på sakerna!

    • Petterdecember 30, 2014 kl. 20:34
    • Svara

    Du är alltså lika nyfiken som jag på hur saker och ting egentligen fungerar. Morsan brukar påminna mig om jag troligen är en böld i röven på många människor. 😀
    Sist var jag ju inne på banken och rumsterade om när de försökte tvinga på mig ett Mastercard. Jag rörde även upp känslor hos Nutrilett för några år sedan när jag frågade om deras verkningslösa produkter.
    Glöm inte bort att hålla oss underrättade hur det går med svaret från Apoteket.

    1. Självklart! Om det nu är som de påstår i reklamen så måste ju frågorna ha ett svar. Annars är ju hela kontroll-grejen av varor bara bluff. Återkommer naturligtvis!

  • Farsandecember 31, 2014 kl. 00:35
  • Svara

  Genom att skriva dokumentation på rätt sätt lär det vara fullt möjligt att i ett CE-dokument ”Declaration of conformity” verifiera tillverkningssättet och tillverka flytvästar av betong. De lär fungera lika bra som hostmedicinen. Har Du f.ö. kollat om apoteket säljer kvacksalva? Den sägs vara bra.

  1. Åh, så nödvändigt! Nej, jag har inte provat kvacksalvan ännu, men jag ska prova!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.