Demokratin är död

Ja, demokratin i det här landet verkar ha dött. Utan extra val och med ”nya regler” kan en minoritetsregering ändå få igenom sin budget, enbart för att de i regering och riksdag anser att svenska folket har röstat fel. De frångår folkets vilja, och 20% av alla som röstade (på Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna) hade egentligen kunnat låta bli att rösta, eftersom de röstade på partier som de som styr landet inte anser har något att tillföra. 20% av väljarna är jävligt mycket.

I och med det här har de som röstade på Moderaterna egentligen röstat på Socialdemokraterna, och de som röstade på Socialdemokraterna har egentligen röstat på Miljöpartiet – och så vidare. Ingenting av det svenska folket röstade fram dög för regering och riksdag, och i stället för att utlysa ett extra val (trots att svetsarpampen sagt att skulle göra både det och avgå, men det var tydligen bara lögn) så skiter de fullständigt i vad svenskarna vill. Vari ligger demokratin i det? Är det tre och ett halvt års diktatur som gäller nu, eftersom de ändrar regler och struntar i vad folket vill?

Ros, blomma

Så jävla förbannad. Hur fasen ska en minoritetsregering som fått sin budget nedröstad ändå kunna regera med den, bara för att man anser att folket har röstat fel och man är rädd för att det ska bli ännu mer fel om man har ett extra val? Det är klart som fasen att folk kommer att missnöjesrösta efter de här månadernas lögner och kaos från de rödgröna, men jag vill bo i en demokrati där de styrande gör det bästa utifrån den situation som är – inte skapar nya regler och gör som de själva vill, trots att det inte är vad som har röstats fram. Nu får vi en massa Fas 3-liknande jobb som kostar en jävla massa pengar utan att leda till något, vi får en sämre valfrihet i vården, och skatten på min pension sänks inte alls eftersom jag inte är ålderspensionär. Inte för att det spelar någon roll, det går ändå inte att leva på den.

Hejdå, demokratin. Det var trevligt att träffas, jag hoppas verkligen att Socialdemokraterna i den fuskande form de är i nu försvinner för gott efter nästa val. Maktbegär och pengar verkar få den socialdemokratiska toppen att frångå all form av etik, och bestämmer sig för att döda vårt lands fundamentala styrelseskick – demokratin. Öppna ögonen, för fan. Snart har vi en diktatur, om partitoppar ska kunna ändra reglerna på vägen. En opposition som väljer att lägga ner sina röster så att Socialdemokraterna ska kunna få styra, en opposition som inte står upp för sin egen sak och sina frågor för att svenskarna har röstat fel, vad fasen är det?

Visst, jag vill inte heller ha Vänsterpartister eller Sverigedemokrater i regeringen, men om 20% av den röstande befolkningen har röstat på dem så betyder det ändå en hel del. Stackars jävlar som tror att det här är något bra. Det enda bra i sammanhanget är att Sverigedemokraterna har lämnat in en misstroendeförklaring – det är en av få saker jag håller med dem om.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/12/demokratin-ar-dod/

14 kommentarer

1 ping

Hoppa till kommentarformuläret

  • Petterdecember 27, 2014 kl. 18:42
  • Svara

  Instämmer till fullo. Den sorgliga sanningen är dock att ett extra val hade givit ungefär samma fördelning som det ordinarie valet. För demokratins skull tycker det hade varit bättre att genomföra det extra valet. På så sätt hade alla partier haft tre månader på sig att renodla sitt budskap och de nya ”reglerna” hade på något sätt varit ärligare om de föregicks av just ett demokratiskt val oavsett resultatet.
  Ansvar är ju något som nämns flitigt av våra politiker. Det ansvaret grundar sig tydligen att de vet mer än jag hur en slipsten ska dras. På samma sätt som min bank härom veckan skickade ett Mastercard till mig trots att jag använder Visa anser våra politiker att det är mer lämpad än jag själv att kunna fatta beslut som rör mig själv.
  Politikerna är livrädda att ska få mer röster och behöva anpassa sig till den demokrati de själva förespråkar men inte följer. Det löser de helt enkelt genom att ändra spelreglerna trots att de bör föregås av ett val mellan förslag och genomförande.

  Sanna mina ord. Detta kommer inte att sluta bra. Fördelen må kanske vara att det blir gott om tid att fundera över nästa valrörelse och hur partierna ska kunna framföra konkreta valmanifest. Just nu känns det som när jag på lekskolan blandade hela paletten av mina vattenfärger. Grumligt, utspätt och sorgligt opersonligt. Bläääää……

  1. Ja, resultatet kanske inte hade blivit särskilt annorlunda (förutom om jag hade röstat på V, S eller MP och blivit jävligt besviken på alla lögner och brutna löften), men man kör fan inte över folks rätt att tycka, hittar på nya regler eller ger efter de ideologiska grunder man står på bara för att lösa krisen. Herr Löfvén har dumförklarat alla Sveriges väljare på ett historiskt sätt. Uselt.

  • Petterdecember 27, 2014 kl. 19:15
  • Svara

  Kan inte helt uttala mig om reglerna då jag inte skärskådat dom men nog känns det lite panikartat på grund av att hotet från SD är verkligt.
  De ”etablerade” partierna har ju i flera år påtalat att vi ska omfamna alla tankar och idéer samt att inte mobbas men det gäller som bekant inte ett visst parti. Hur ska svenska folket kunna ta politiker på allvar som säger att det inte är OK att mobba men att det inte gäller något de fruktar kan stjälpa deras maktposition. Kallas det dubbelmoral eller skenhelighet? Vi ser i alla fall nu resultatet av rädslan att förlora ansiktet och eventuell makt genom att man går samman och bildar en mycket märklig konstellation med nya spelregler just för att man kanske inte skulle gilla valresultatet.

  DET ÄR INTE DEMOKRATI. Oavsett vad man tycker om ett visst parti ska inte spelregler ändras för att etablerade politiker inte kan se sanningen/verkligheten eller ändra sin åsikt.

  Jag hoppas det går åt helvete så att ett extra val ändå behöver utlysas under den kommande mandatperioden. Svenskarna är inte dumma. De tycker kanske inte precis som riksdagen men de är ta mig fan inte dumma och deras åsikter ska respekteras.

  ”Allt makt i Sverige utgår från folket”

  1. Det hoppas jag också, för det här kommer bli jävligt dåligt. Om 13-14% röstar på SD måste man väl ändå respektera det? Jag tror inte att en majoritet av SD-väljarna är rasister, utan tycker helt enkelt att invandringen är för stor, och inget annat parti påtalar det. Dessutom får de en jävla massa missnöjesröster. Nä, emigration snart.

    • Petterdecember 27, 2014 kl. 19:58
    • Svara

    Frågan är vilken land man skulle välja? Nää… Det här är nog så nära diktatur Sverige varit sedan Gustav III. Helt obegripligt hur våra folkvalda kan ta till dessa metoder för att värja sig mot ett parti som tycker annorlunda. Skulle i så fall inte detta ha skett tidigare mot kommunister?

    Det är precis på detta sätt man skapar ett maktövertagande. En gemensam fiende som måste bekämpas genom att de demokratiska reglerna, ”tillfälligt”, sätt ur spel. Vi har sett det förr och det har alltid slutat illa. Hur fan kan dessa politiker anse att det svenska folket inte kan välja sina politiker på ett demokratiskt sätt utan måste köras över för att de själva kunna få sitta kvar vid makten.

    Ska bli intressant att se hur det här utvecklar sig. Vad blir nästa drag? Ska vi ge upp något annat demokratiskt för att blidka ledarnas nycker? Vad är det som driver dessa politiker? Allt ska tydligen vara som det alltid ha varit även om de själva vill få det att låta som om de anpassar sig till nutiden.

    1. Tja, någonstans där det är varmt och det faktiskt är en demokrati. Eller så kanske jag satsar på att bli diktator här, det verkar ju inte helt omöjligt.

  • Farsandecember 28, 2014 kl. 00:53
  • Svara

  För något eller några år sen hette det från sossarna att ”Alla får vara med”.
  Undrar just vad de menade med det?

  1. Alla utom de som inte fogar sig.

   • Petterdecember 28, 2014 kl. 10:44
   • Svara

   ”Alla ska med” var ett mantra som upprepades in i absurdum. Det gäller förstås inte meningsmotståndare eller de som vill lösa saker på annat sätt.

   Jag ser gärna att kommunister vare sig de är röda, rosa eller gröna hålls utanför men vi lever i en demokrati och då får de trots allt framföra sina åsikter. Märkligt att de själva har svårt att respektera andra åsikter än sin egen ”Rätta lära”.

   1. Jag vill inte vara med, men måste ändå! Att säga att alla ska med är idiotiskt, människor är olika och vill olika saker. Den insikten verkar saknas…

     • Petterdecember 28, 2014 kl. 19:48
     • Svara

     Innebörden var nog att ingen skulle stå utanför gemenskapen eller behöva lida på grund av ”utanförskap”.
     Men det verkar mera som att alla ska inordna sig i ledet och omskolas till att förstå vad som är bäst för dig. Kan du inte det bestämmer vi åt dig för vi vet ju ändå bäst. Samtidigt håller vi ett öga på dig så du inte blir ett problem eller orosmoment.

     Hoppas det blir rejäla debatter kommande vecka så att det här odemokratiska beslutet rivs upp och folket få säga sitt.

      • Klaradecember 28, 2014 kl. 20:46
       Författare

      Ja, hoppas kan man ju alltid. På alliansens respektive Facebooksidor var det ramaskri i går, och de ansvariga för sidorna censurerade så fort de hann – men de hann knappt med på grund av alla negativa inlägg!

  • Farsandecember 28, 2014 kl. 00:55
  • Svara

  Ursäkta felskrivningen, det ska stå ”För något eller några val sen…”

  1. Förstod det. 🙂

  • Allt är odemokratiskt | Badlands Hyenadecember 28, 2014 kl. 22:48

  […] Ställa in nyval är odemokratiskt ”Arga Klara”: ”Ja, demokratin i det här landet verkar ha dött. Utan extra val …” […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.