Glad Lucia, eller nåt

Ja, jag vet inte om Lucia är något att fira, direkt. Barn i lucialinnen med elektriska ljuskronor som sjunger julsånger är ganska långt ifrån Lucia i historien. Visst är det en trevlig tradition för föräldrarna (kanske, man får hoppas det), men i övrigt vet jag inte vad det tillför. Enligt sägnen kommer ju Lucia att kasta aska i barnens ögon, så att de blir tillfälligt blinda, om de råkar se henne i ögonen. Det är väl bara en tidsfråga innan det kommer små luciatåg och knackar på överallt och ber om godis också.

Själv tyckte jag att luciatågen man tvingades vara med i varje år i skolan var hemska. Folk kunde inte sjunga (ja, jag störde mig på det redan när jag var riktigt liten), en del ville inte sjunga och bara stod där och höll käften, de flesta kunde inte texten och några bara larvade sig och förstörde hela skiten för de som gillade hela grejen. Sen tvingades vi vara ute och frysa i evigheter när vi skulle runt och sjunga, inte bara i skolan men även på det lokala äldreboendet. Hoppas att de hade dålig hörsel. Sen skulle det ätas lussekatter. Jag hatar lussekatter.

Lussekatter, saffransbullar

Sen är det alltid vuxna människor som tycker att det är roligt att gå med glitter i håret på jobbet, och på vissa ställen även sjunga för kollegorna i lunchrummet. De flesta åhörare som är där för att jobba verkar mest vilja sjunka genom golvet, så även jag när jag jobbade. Om någon skulle dra fram en trumpet och dra av några kixiga fraser skulle folk säkert opponera sig, men vad är skillnaden? Nej, jag hoppar över allt som har med Lucia att göra. Jag vill inte lyssna på folk som sjunger falskt och känner inte särskilt starkt för en tradition där häxan Lussi kommer genom skorstenen och rövar bort barn som gjort något fel.


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/12/glad-lucia-eller-nat/

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.