Hur mycket får julklappar kosta?

Hur mycket får julklappar kosta, egentligen? Om man läser lite på diverse forum och sociala medier så ser man ganska ofta att folk lägger helt sjuka summor på julklappar! Runt femtusen kronor är inte alls ovanligt, men många hamnar närmare tio eller till och med femtontusen spänn. Va!? Jag lägger kanske 500 spänn totalt. 700 något år. Har inte lagt mer än så någonsin, tror jag – inte ens när jag jobbade och hade en riktigt bra ekonomi.

Jag förstår inte varför. Ett konsumtionssamhälle utan dess like, och till vilken nytta? För det första är det inte kul att julhandla. Fy fan, trängsel och rea och skit. För det andra uppskattar de allra flesta (i alla fall vuxna) människor att man gör något roligt tillsammans i stället. Skulle förresten tro att det gäller barn också. Kanske inte tonåringar, men det är väl de som får de dyraste sakerna.

Vad är grejen med hetsen kring julklappar egentligen? När alla är lediga runt jul och nyår, är det inte bättre att försöka njuta av varandra, eller måste man dölja sina dåliga relationer och tråkiga liv med en massa dyra prylar?

Blir tonåringarna verkligen lyckligare av grejer för tusentals kronor, och måste man verkligen köpa julklappar till varenda en i sin egen familj, syskonens familjer, kusinernas familjer och så sambons familj? Jag skulle faktiskt aldrig göra det, ens om jag hade råd.

Jag ger gärna bort lite hemgjort julgodis eller en målning jag gjort, och jag själv uppskattar att få sådana saker. Något som är egentillverkat, något som det ligger kärlek och omtanke i. Jag är ledsen, men det finns inget sånt i en iPhone.

Självklart är det roligt att få presenter – jag blir helt till mig, men jag blir faktiskt lika glad över ett paket tuggummi som en bok eller en fin klänning. Visst är kul att ge också, men om man handlar så mycket julklappar tycker jag att man borde tänka lite på varifrån sakerna kommer.

Kanske man kan köpa en del second hand. Kanske man kan köpa några av de riktigt fina och användbara sakerna i någon av Stadsmissionens presentaffärer? Kanske man kan skänka en slant till valfri välgörenhet och få ett fint gåvobevis att ge bort? Barn gillar att ge. Barn gillar att hjälpa andra, det är många som glömmer bort.

Vad tycker du är okej vad gäller hur mycket pengar man spenderar på julklappar – totalt? För mig handlar det om 300 spänn till de som står mig allra närmast, och småsaker eller presenter jag gjort själv till ett par andra. Men jag ger gärna min tid till dem som vill.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/12/hur-mycket-far-julklappar-kosta/

10 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

    • Petterdecember 8, 2014 kl. 19:04
    • Svara

    Inte en spänn. Har inte spenderat en spänn på julen på 15 år. Om nu svensken i genomsnitt lägger 5000 spänn på julklappar betyder det att någon annan lägger mina 5000 på sitt konto.

    Intressant är att folk önskar sig presentkort på diverse affärer. Hur opersonligt är inte det. För mig signalerar det bara. ”Jag vill ha prylar. Ge mig stålar så jag själv kan handla vad jag vill ha.”

    Jag finner ingen anledning att fira jultomtens födelsedag så jag håller mig undan hela spektaklet.

    1. Det låter skönt. Jag håller med i tanken om presentkort, men för mig som fattiglapp är det ganska bra att kunna ha ett kort med ett par hundra spänn till kläder på om något går sönder, för pengarna går ju inte att använda till något annat. Och jag köper hellre nödvändiga basplagg än får en snygg klänning – det är sällan man får strumpor i present. 🙂

    • Farsandecember 8, 2014 kl. 20:23
    • Svara

    Julklappar?
    Jag som trodde det gällde att köpa så stor julskinka som möjligt. I år ska vi försöka slå förra årets på 6,348 kg.

    1. 200 gram färdigskivad räcker fint!

    • scytaledecember 8, 2014 kl. 23:47
    • Svara

    Vi köper inte en massa leksaker till barnen under resten av året, så vi fläskar på lite vid jul och födelsedagar. Men det kan även bli lite större, ’nödvändiga’ saker som cykel eller skidor. Och kläder, alla mina tre söner uppskattar tack och lov mjuka paket (t om 16-åringen). Fördelarna med det upplägget tycker jag är att barnen inte tjatar en massa resten av året plus att man får önska stort och inte behöver fundera på om föräldrarna har råd på samma sätt. Sen älskar jag att köpa presenter, vilket kanske inte gör det hela bättre 😉

    1. Ja, det är ju en fördel med att göra så. Men det känns ändå så främmande som för bara 20-30 år sedan, då man fick ett par paket när man fyllde år och några stycken på julafton – ville man ha en cykel eller något större fick man spara till det själv. Längre tillbaka var det ännu mer ovanligt att få mer än en sak, om ens det. Jag tycker inte att det handlar om förmågan att ge bort saker, utan mer om hur vi konsumerar. 🙂

    • Mariadecember 9, 2014 kl. 10:01
    • Svara

    För oss är det väldigt olika, försöker hålla nere kostnaderna, men vi har gett till så många, då blir det fort dyrt, så nu har vi minskat ner rejält på julklapparna, blir de närmaste, jag personligen skulle kunna sluta med julklappar, bara ge barnen i familjen, men tror inte alla är med på det 😉
    Skulle hellre köpa oss sjäva en julklapp, då kan man köpa en rejäl sak som man behöver.

    Sen för att inte tala om julmaten, vilka mängder mat och godis det måste koncumeras nu i juletid, helt sjukt!

    1. Ja, och vilket svinn av mat! Jag förstår inte hur folk verkligen kan behöva tre sorters sill och lax och skinka och puddingar och köttbullar och korv och kallskuret i onändlighet – men knappt en grönsak! Julen = fattig och tjock. 😀

        • Farsandecember 9, 2014 kl. 18:11
        • Svara

        Senap är en fin grönsak.

        1. Choklad, likaså!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.