Julbord enligt tradition

God jul igen, och så vidare! Vad som hände i går får ni höra senare i kväll, men först ska jag berätta om dagens planer. Det bär iväg några mil norrut, hem till mina föräldrar, för årets första riktiga julbord. Det brukar vara sill, sillsallad med ägg, lax, skinka, pastej, korv och annat kallskuret, köttbullar, prinskorv, en massa ostar och så lite kokt potatis för syns skull.

Korv

Till sillen, påstås det, men jag gillar inte sill. Äter ändå en bit eller två från julbord och på midsommar. Inte en grönsallad i sikte, men som tur är inte heller någon Janssons frestelse eller brysselkål.

Innan maten blir det en kopp sedvanlig glögg, och efteråt blir det en pytteliten julklappsutdelning eftersom min systerdotter är med. Kan tänka att hon får ganska många paket, och jag och syrran byter ett med varandra också. Under själva ätandet kommer det att skålas i ett par snapsar, och vi kommer att få höra diverse julsånger i snapsviseformat. Jag har hört dem hundra gånger och jag har aldrig tyckt att de var roliga, men det är så det går till.

Vissa år blir det fruktsallad till efterrätt, men då är man så jäkla mätt att man egentligen bara mår sämre av att äta den. Och bra ost eller salami är ju oftast godare än fruktsallad, så det är svårt att lämna plats. Sen på kvällen när man har kommit hem är det koma som gäller. Den gäller fram till morgonen efter, när man antingen inte alls är sugen på att äta frukost, eller är hungrig som en varg. Det är beroende på om magen har spänts ut av allt ätande, eller om man har ätit mediciner så att det inte går att stoppa i sig mer mat.

Efter frukosten, oavsett om den äts eller inte, packar man ihop alla saker och åker till lantstället för att fira jul och äta julbord med svärisarna. Det skiljer sig som tur är ganska mycket, så då ser man fram emot det igen och har hunnit bli ordentligt hungrig när det är matdags. Ja, så kommer det att bli – hoppas att du som firade jul i går hade det bra!


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/12/julbord-enligt-tradition/

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: