Julgodis och måttfullhet

Jag fattar inte hur folk orkar hålla på med allt julgodis. Förutom de traditionsenliga lussekatterna, som ibland kommer redan den första advent, ska det göras pepparkakor med tillhörande hus, knäck, ischoklad, kola, chokladtryfflar och diverse andra onyttigheter. Okej att det är roligt att göra något, för det är ju ganska roligt att baka och pyssla, men att göra alla sorters julgodis, varje år? Man får ju börja i oktober om man ska hinna och orka göra allt…

Sen är det ju inte direkt så att vi svenskar äter för lite socker heller. De flesta vet nog att vi proppar i oss alldeles för mycket, men ändå ska det vara extra julgodis varje år. Detta trots att vi fullkomligt vräker i oss av det kaloristinna julbordet flera gånger. Jag har svårt för så tung mat, utan något som lättar upp. En grönsallad vore fint, men det tror jag aldrig att jag har sett på ett enda julbord. Möjligen vitkålssallad med russin och konserverade mandarinklyftor.

Folk handlar så mycket mat kring jul, att det borde räcka i flera veckor. Men det är inte alla som utnyttjar resterna av julbordet, och mycket går till spillo helt i onödan. Konstigt nog har jag aldrig sett eller hört att någon har slängt bort julgodis, men sill och skinkor hamnar i soporna när folk tröttnar. Det där med fem sorters sill, ett par laxar och varenda traditionsenlig rätt på julbordet har jag aldrig fattat. Och inte grejen med att vräka i sig julgodis efter maten heller. Nä, måttfullhet är en bra och exakt måttenhet.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/12/julgodis-och-mattfullhet/

6 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • scytaledecember 20, 2014 kl. 18:14
  • Svara

  4kg köttbullar, varav 3/4 hamnar i frysen. Skinkan blir schnitzel och skinksås. Sillen brukar gå åt och lax blir bara en liten bit. Vi brukar faktiskt köpa en till skinka som vi tärnar och fryser in.
  Jansson brukar också gå åt. Så det GÅR ju att låta bli att slänga om man bryr sig lite. Och inte har hundrasjuttielva olika sorter av allt!

  1. Ja, visst! Om jag köper en skinka så gör jag det några dagar efter jul när de börjar bli billiga, tärnar och fryser in. Många sorters ost brukar också vara mycket billigare efter jul. Tänk vad tröttsamt med fem sorters sill kvar i flera veckor efter jul, haha!

  • Petterdecember 20, 2014 kl. 18:47
  • Svara

  Ähhhh… Det är inte godiset som är jobbigt att hinna med. Det är maten. Därför skippar jag den och behåller godiset. Det gäller att prioritera här i livet. 😀

  1. Ahhh, är det så man gör! Jag gör varken eller, tänk så mycket tid jag sparar! 🙂

  • Farsandecember 21, 2014 kl. 17:55
  • Svara

  Kom ihåg att om du ätit för mycket så lättar det med en portion glass.

  1. Ja, det är tur det!

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.