Lucia i varje lokaltidning

Varenda år, samma skit. Varenda jäkla liten lokaltidning håller en skönhetstävling för flickor, unga tonåringar, och samhället röstar fram den ”finaste” tjejen som passar bäst in. Jag pratar självklart om de Lucia-omröstningar som finns i lokaltidning efter lokaltidning runt om i landet. Hur fasen kan det fortfarande vara okej att stödja objektifieringen av så unga tjejer?

De som röstar har ju ingen aning om hur bra de sjunger (och därmed passar in i ett luciatåg) så det handlar ju enbart om hur flickorna ser ut. Visst finns det många föräldrar som tycker att just deras barn ska vara med i omröstningen, för de kanske inte tänker några steg till. Vad är det du gör egentligen?

Folk kommer att rösta på ditt barn utefter hur hon ser ut, inte hennes personlighet eller kompetens, och är det något du vill stödja? Det spelar ingen roll om just du tycker att hon är finast i världen eller om hon själv vill vara med – tänk till lite grann.

Ledsen flicka

Att inte vinna betyder att man inte är finast, och är man 14-15 år så kan det vara förödande att få ett sådant besked – inte bara av en person, utan av hela orten man bor i och lokaltidningen som anordnade tävlingen. Att vinna kan också vara riktigt dåligt. ”Jag är snyggast, jag kan komma långt på grund av mitt utseende”, och så vidare. Tänk att det är ett jävla tjafs om Fröken Sverige eller Miss Universum, men inte en jävel tänker på att de Lucia-omröstningar som anordnas varje år är betydligt värre, för de handlar om barn.

Jag hoppas att fler kunde bojkotta sånt här. Tänk efter innan. Det finns galna föräldrar som anmäler sina småbarn till skönhetstävlingar eller försöker få dem att bli modeller, och det är egentligen ingen större skillnad. Föräldrarna ser till att barnen lär sig att de bedöms utifrån hur de ser, och varje lokaltidning som har en Lucia-omröstning spär på det. Skärpning. Visst ska vi ha Luciatågen kvar, men varför inte lotta fram vem i kören som ska bli Lucia? Kille som tjej, ful som söt, kort som lång.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/12/lucia-varje-lokaltidning/

8 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Petterdecember 5, 2014 kl. 11:14
  • Svara

  Lottade gjorde man på en skola i Ödeshög. En kille blev Lucia och hela samhället gick i taket. Arga mejl och sms till skolan från upprörda föräldrar.

  Det politiskt korrekta Sverige kan visar sig igen inte hålla. Alla vill att alla ska få göra vad de vill när de vill. Jag håller inte med. Lucia visar just hur skenheliga svenskarna är. Vissa saker kan inte ändras. personligen anser jag att en Lucia är en kvinna men jag bryr mig inte om det är en man.
  Låt folk göra som dom vill. Hudfärg eller kön spelar ingen roll i detta fall. Men traditioner väger tungt och då gäller inte nymodigheter som könsneutralt. Så är det bara.

  Jag har alltid ansett Luciaomröstningar vara förtäckta skönhetstävlingar. Undrar alltid varför tjejer eller deras släktingar anmäler dom till skiten. Ska bli intressant att se om det dör ut när dagens ungdom växer upp.

  1. Ja, och för något år sedan var det en kille som ville vara med i omröstningen på en skola – och vann. Arga föräldrar. Att han inte var helsvensk heller gjorde inte saken bättre.

   Nej, jag hoppas att de tar död på traditionen att rösta på hur barn ser ut.

  • Petterdecember 5, 2014 kl. 12:05
  • Svara

  Tydligen är det viktigare att det inte får heta ”Negerkung” på Kurre-Kurreduttön än att en kille får bli Lucia. Vi har en konstig syn på det här med PK. Någon kan ju bli ledsen.
  Undrar bara vilka signaler sånt här trams ger barnen? Vad är egentligen rätt och fel och vad är konservatism kontra öppenhet. Det kan aldrig bli perfekt trots att en del rödgardister inbillar sig det..

  Låt folk göra som dom vill. Låt folk rucka lite på traditioner men lägg ner Luciaspektaklet. Har aldrig fattat vad det har att göra med Sverige.

  1. Håller med. Du kanske ska göra en lucia-selfie i år? 😀

  • Farsandecember 5, 2014 kl. 12:19
  • Svara

  Jag gillar Enköpingspostens luciaomröstning. Där röstar man fram årets lussekatt. Jag är dessutom övertygad om att katterna fullständigt skiter i valutslaget.

  Det är viktigt att luciatåget kan sjunga. Oftast låter det fördjävligt. Jag har bara en gång hört ett luciatåg som lät perfekt. Det var från en kör från musikhögskolan i Piteå som gästspelade i Storkyrkan på väg till en konsert i Westminster Abbey. Bättre luciatåg än så blir det inte.

  1. Det är en mycket bättre omröstning! Ja, sjunga kan de som oftast inte. Inte på den nivå man önskar, i alla fall.

  • Hdecember 5, 2014 kl. 14:17
  • Svara

  Måste bara inflika att i vår lokaltidning har man numer någonslags casting där de får sjunga upp först och sedan tar, tror det var en körledare eller liknande, ut de 5 som sjunger bäst sedan presenteras de 5 med ett personporträtt i tidningen där man får veta mer om dem som personer osv. Därefter följer en röstning, den som får flest röster av läsarna blir lucia och de andra 4 tärnor.
  Upplägget känns som det mest justa att göra för att få fram en bra lucia som kan sjunga bra. Kan säga också om jag ser ur min syn (pratar bara för mig själv, alla tycker ju olika) så var det inte den sötaste som vann och det känns bara bra! Hoppas de som ser luciatåget får lyssna på jättebra sång!
  Annars håller jag helt med, löjligt där alla ska stå på led och så ska den snyggaste röstas fram, känns oerhört förlegat!

  1. Ja, det låter ju som ett mycket bättre upplägg än de gamla klassiska skönhetstävlingarna! 🙂 Hoppas verkligen att de slutar med ”de gamla vanliga” dumheterna snart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.