Privata vårdbolag

Läste en artikel i Aftonbladet om hur ett privat vårdbolag är det bolag som har gjort störst vinst i år. De får bidrag av staten för varje vårdplats, precis lika mycket som likadana kommunala ställen inom landstingets regi. Det privata vårdbolaget i fråga, Bikärr AB, hade gjort en vinst på 62%, jämfört med vanligtvis 10-15% hos bolag som får bidrag av staten. Inte bara privata vårdbolag, utan även byggbolag och liknande. Men det är ju aldrig någon som klagar på andra bolag som får bidrag när de går med vinst, bara på de privata vårdbolagen eller privatskolorna.

Hur som helst, jag säger precis som ägaren, det är ju helt fantastiskt. Bikärr AB driver ett boende för personer med långvariga psykosociala funktionshinder,. De är alltid fullbelagda, och efterfrågan är alltid större än utbudet. De erbjuder därmed säkert en ganska bra verksamhet, och patienterna har det förmodligen bättre än i landstingets regi. De får ju faktiskt precis lika mycket pengar per vårdplats som vem som helst annars, så de har lyckats väldigt bra med att vara kostnadseffektiva. Det kan väl inte vara någon överraskning att den gigantiska landstingsmaskinen äter tusenlapp efter tusenlapp i administration varje timme, varje dag?

Jag har aldrig fått så bra vård som på privata vårdbolag- eller kliniker Faktum är att jag knappt har fått någon vård alls inom landstinget, och de bryter mot Hälso- och sjukvårdslagen gång på gång när jag är där. Fram för fler kostnadseffektiva vårdkliniker, med personal som engagerar sig i sina patienter – för annars kommer patienterna ju inte tillbaka. Det skapar en oerhörd kvalitetsskillnad i den vård man får, och det kan inte på något sätt vara annat än positivt. Jag har sällan upplevt något av det som definieras som god vård inom landstinget, och jag har en kronisk sjukdom som innebär att jag besöker vårdapparaten flera gånger i veckan. Jag har fått vänta 11 veckor för att komma till husläkaren för en remiss till magnetröntgen när jag haft akut diskbråck, jag får ständigt utbilda läkarna om min sjukdom, och jag får så gott som aldrig de mediciner jag behöver.

Mediciner, piller, smärtstillande

Landstingets vård är en svindyr apparat, och många av oss med ovanliga sjukdomar blir inte bara utan vård och hjälp av landstinget, vi blir även förnedrade, utkastade från akuten, skrattade åt och vi får inte de mediciner vi behöver. Vi får betala all vår behandling själv, och hoppas att nästa husläkare (som kanske är nummer 8 för i år) är bättre.

Kudos till privata vårdbolag som gör bra ifrån sig. Ni gör Sverige bättre. Bolagets vinst är ett tydligt bevis på att landstingets vård är väldigt dålig ur ett kostnadseffektivt perspektiv, och att det är landstinget och kommunerna som bör se över sina kostnader i stället för att klaga på de privata klinikernas vinster. Ja, det är skattepengar, men alla får lika mycket. Vill man verkligen betala en jävla massa extra skattepengar till landstingets vård som kostar alldeles för mycket pengar i administration och runtskyffling, när någon lyckas göra en så stor vinst för samma slant?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/12/privata-vardbolag/

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Petterdecember 1, 2014 kl. 18:31
  • Svara

  Återigen bra rutet av dig. Bra argument som tydligt belyser hur lite vissa av våra politiker vet. Du använder samma argument som jag när jag argumenterar för att vi ska kunna välja vård.
  Många jag träffar som ser ”vinster” i välfärden har aldrig funderat över att det kanske är den offentliga vårdapparaten som genom inkompetens slukar pengar som hos privata aktörer istället blir vinst.
  Nää, man skäller istället på att privata aktörer ”skor” sig på skattepengar.

  Fram för fler privata aktörer inom vårdsektorn. Spelar väl ingen roll om mina skattepengar går till landstinget eller Företag AB så länge den utlovade tjänsten utförs. Det viktigaste måste väl ändå vara att folk i landet håller sig friska?

  1. Exakt! Om ersättningen per vårdplats är densamma borde de som går med vinst vara förebilder, både för kommunala och andra privata aktörer! Landstinget har mycket att lära av de privata som får mer vård utfört per krona.

  • Farsandecember 2, 2014 kl. 00:15
  • Svara

  Har skulle Sverige fungera utan alla privata entreprenörer som vågar satsa eget kapital för att ge jobb åt sig själva och miljoner andra? Sporren är kanske en bra affärside, kanske tjäna lite mer på sikt eller kanske ha friheten att få jobba 60 timmar i veckan.
  Risken är liten – om allt går åt helvete blir du bara utblottad. Högst bland fordringsägarna står skattemyndigheten och bankerna. De tar inga risker, det får andra entreprenörer stå för.

  1. Precis så.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.