Sälar och pingviner

Jag gillar sälar. Har alltid gjort, ända sedan jag var liten och hade flera gosedjur om såg ut som sälar. Men jag gillar pingviner också, och hade ett par gosedjurspingviner också. Men häromdagen läste jag en artikel på ”I fucking love science” (fantastiskt intressant sida, rekommenderas för alla, oavsett intresse), som handlade om just pingviner och sälar. Och nu vet jag inte om jag gillar sälar lika mycket längre.

Artikeln, som ni hittar här, handlar nämligen om att det händer att sälar ibland våldtar eller sexuellt utnyttjar pingviner. Men, vafan, haha! Ni måste kolla på bilden i artikeln, se hur den stackars lilla pingvinen ligger helt platt och mosad på marken med en fet säl över sig. Det står några andra pingviner runt omkring och ser på, men jag antar att de inte kan göra så mycket åt saken – sälen är kåt, galen och tung.

Stackars pingviner, de har det inte lätt. För det första så bor de där det är kallt, och man ser bilder där de stackars hanarna måste stå med ägg på fötterna i flera månader, tätt tillsammans för att inte frysa ihjäl. Inte får de äta något heller. Sen kläcks ungarna, honorna kommer tillbaka och de byter skift. Om en unge dör eller inte kläcks så försöker honorna sno någon annans unge, och är väldigt våldsamma mot de stackars små gråfluffen. ”Pingvinresan” (”March of the penguins”) rekommenderas förresten om man vill veta mer om pingviner.

Nej, jag känner lite mer sympati för pingvinerna nu faktiskt. Inte ska man väl behöva leva ett riktigt tufft liv och dessutom riskera att bli våldtagen av en späck-säck?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/12/salar-och-pingviner/

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Petterdecember 22, 2014 kl. 17:46
  • Svara

  Är det sånt som kallas gubbslem i människans värld?

  Kanske inte konstigt att man klubbar sälkutar om de ändå ska växa upp till sexualdårar. Fast pingvinerna verkar ju inte speciellt schyssta de heller om de nu kidnappar barn. Det är tydligen tufft där ute i naturen.

  1. Ja, tur man bor i stan. :mrgreen: Säl- och pingvinslem, helt klart!

  • Jörgendecember 24, 2014 kl. 05:45
  • Svara

  God Jul på dig Klara. En av årets höjdpunkter att jag hittade dig här på nätet!!!

  För 20 år sedan brukade jag snorkla med sälar – här på västkusten. Detta var
  ju chockerande information du kommer med – vilka sexdårar!

  Jörgen

  1. Tack Jörgen och god jul till dig och dina kära också! Ja, de där sälarna får man passa sig för… 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.