Släck julbelysningen!

Hur svårt ska det vara att släcka ner julbelysningen på natten eller när man inte är hemma? ”Jag visar hur mycket jag gör för miljön genom att släcka en timme på Earth Hour”, men överallt i hela stan lyser julbelysningen dygnet runt. Ljusslingorna på balkongerna tänds i början av december och släcks någon gång i mars. Hur tänker man egentligen? Tillför det något om man inte spenderar tid på eller omkring balkongen – vilket de flesta inte alls gör så här års? För vems skull pyntar man en balkong som bara ses från gatan?

Självklart är det mysigt med ljusstakar och extra punktbelysning i form av stjärnor eller annat när det är mörkt ute, men vad är det som gör att folk aldrig släcker julpyntet? När man lämnar ett rum bör man ju släcka lampan efter sig – även om det är en lågenergilampa. Den där gamla myten om att det kostar mer eller sliter mer på lampan om man gör det verkar inte dö ut. Och inte sjutton har man alltid lampan tänd i badrummet eller i sovrummet, utan bara där man befinner sig.

Glödlampa, ljus

Så varför har folk julbelysningen tänd dygnet runt? Jag menar inte att man ska tända och släcka den varje gång man lämnar rummet, men är det inte ganska onödigt att ha den tänd på natten (särskilt onödigt om det är gamla saker med halvdåliga sladdar) och på dagen om man är på jobbet? Meningen är väl ändå att skapa mysighet inne i hemmet för sig själv, och inte öka elförbrukningen helt i onödan för någon annans skull? Nej, ännu en sak jag inte fattar. Julbelysningen är till för min egen skull, och jag tänder den när jag är hemma och det är mörkt ute.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/12/slack-julbelysningen/

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.