Apoteket om receptfri hostmedicin

Som ni kanske kommer ihåg så mailade jag Apoteket för ett par månader sedan och frågade hur det kom sig att de hade en reklamfilm som hävdade att de granskade alla produkter, från tillverkning till effekt, och samtidigt sålde receptfri hostmedicin som inte har någon bevisad effekt som är större än till exempel vatten och socker. Te med honung.

Te, Twinings söderte

Så här löd mitt mail till Apoteket:

Jag såg er reklam om hur ni granskar alla produkter som säljs hos er i sex steg, och då kom jag genast att tänka på hostmedicinen ni säljer receptfritt. Både det svenska och norska läkemedelsverket kom år 2011 fram till att vanlig receptfri hostmedicin inte gör mer nytta än vatten, varm dryck, honung eller socker – de säljs alltså enbart som placebo. Hade medicinerna tagits fram i dag hade de aldrig godkänts som mediciner, för det finns inga medicinska underlag som visar att preparaten har någon effekt. Specialistläkare Jane Ahlqvist Rastad som arbetar på enheten för läkemedelsanvändning på läkemedelsverket i Sverige, säger att det inte går att säga om hostdämpande eller slemlösande, varken på recept eller receptfritt, har någon effekt alls.
Muskelavslappnande och dylika preparat har självklart en funktion, men hur kommer det sig att om ni nu granskar alla produkter så noggrant faktiskt ändå säljer receptfria hostmediciner? Varför inte bara tipsa om saker som är så gott som gratis och som de flesta ändå har hemma i stället? Svenskarna handlar hostmedicin för omkring 260 miljoner kronor om året, så säljer ni dem enbart för att tjäna pengar? Varför har ni ens produkterna, då de inte alls klarar den hårda granskning ni säger att ni gör i reklamen? Är det likadant med fler produkter ni granskar?

Jag fick ett svar samma dag, där det stod:

Hej!
Tack för dina synpunkter, jag för dom vidare.

Men det var ju inte alls några synpunkter, utan det var fakta från läkemedelsverket och några konkreta frågor. Så nu mailade jag tillbaka och frågade om de hade missat frågorna, eller om de inte kunde svara. Och svaret löd:

Vi är medvetna om diskussionen som finns kring hostmedicin. Som du skriver var kraven på dokumentation kring effekt inte lika stor som i dagsläget när dessa godkändes av Läkemedelsverket. Utöver dokumentationen för själva godkännandet så finns det inte särskilt stora studier gjorda på effekten av dessa preparat och de som finns visar både på att effekt saknas och att effekten finns. Det gör att kunskapen om vilken effekt de har är låg i förhållande till många andra läkemedel men det går samtidigt inte att säga att de saknar effekt då det faktiskt finns studier som visar på effekt, om än en låg sådan i de flesta fall. Läkemedlen är dock godkända av Läkemedelsverket vilket är en viktig parameter i den bedömning vi har gjort kring ifall de lever upp till de påstående om effekt de har. De uppfyller också våra andra krav i vår kvalitetsgranskning vilket gör att den sammanlagda bedömningen är att dessa är produkter som Apoteket AB kan stå bakom.

Jag vet inte riktigt vad Apoteket vill åstadkomma med sitt svar, för som jag skrev så har ju vatten, honung, socker eller varm dryck lika stor effekt – enligt läkemedelsverket. Och alkohol, kanske. Och samma verk skrev ju att de aldrig skulle bli godkända som läkemedel i dag, så jag antar att Apoteket går efter andra krav än effekt i kvalitetsgranskningen.

Pengar, alltså. Ungefär som väntat. Men det är lite lustigt att de säger samma sak som jag, men försöker rättfärdiga det med urgamla godkännanden som inte skulle gå igenom i dag. Hostmedicin funkar inte ett dugg bättre än de gamla huskurerna. Dessutom missade Apoteket en del av mina frågor, jag antar att det inte var så roligt att svara på dem.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/01/apoteket-om-receptfri-hostmedicin/

2 kommentarer

    • Farsanjanuari 26, 2015 kl. 19:07
    • Svara

    Det enda som bevisligen hjälper mot hosta är en rejäl dos ricinolja.
    F.ö. tycker jag att apoteket ska godkänna Cognac som läkemedel. Det hjälper ju mot allt! Det kan jag påvisa. Och gärna dessutom subventionerat och ingående i högkostnadsskyddet.

    1. Ja, det har lika stor eller större effekt än hostmedicin, i alla fall! Skriv till läkemedelsverket och ifrågasätt varför man inte får subventionerad cognac! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.